Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile bir taşınmazın ileriki bir zaman dilimi esas alınarak devredilmesi ifade edilir. Bu sözleşmelerin iki tarafı da borç yükü altına soktuğu görülür. İleride resmi olarak yapılması planlanan taşınmazın satış işlemleri için önceden yapılan sözleşmeler bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile taraflar bir borç yükü altına girer. Vaad eden taraf bu sözleşme ile gayrimenkulü satmayı taahhüt etmektedir. Bunun yanı sıra vaad alacaklısı olarak tanımlanan taraf da taşınmazı almayı kabul eden taraf olacaktır.
İçindekiler
- 1 Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Tarafların Sorumlulukları
- 2 Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Sonlanma
- 3 Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Zamanaşımı
- 4 Taşınmaz Vaadi Sözleşmeleri ve Tapuya Şerh
- 5 Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
- 6 Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Hangi Mahkeme?
Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Tarafların Sorumlulukları
Bu tür sözleşmeler tarafları yükümlülük altına almaktadır. Satışı vaad eden tarafın sözleşmede belirlenen tarihi esas alarak taşınmazı vaad edilen tarafa devretmesi gerekir. Vaade edenin yükümlüklerinden biri budur. Sözleşme kurulurken vaad eden taraf taşınmaza malik olmasa dahi bu sözleşmeyi imzalayabilmektedir.
Devir işlemleri yapılırken vaad eden tarafın taşınmazın maliki olması ise zorunludur. Satış vaadinde bulunan taraf devir işlemleri sırasında taşınmazın maliki olarak görünmediğinde ise hukuken tazminat ödemekle yükümlü tutulur.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi birden fazla sayıda yapıldığında ise bu durumda tarih sırasına göre hareket etmek gerekir. İlk yapılan sözleşme esas alınarak değerlendirme yapılması ise zorunludur. Taşınmaz vaadinden bir alacak hakkı doğduğunda hukuki açıdan bu hakkın yenilik doğuran bir hak olduğu kabul edilir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmeleri kapsamında taraflardan taşınmazı satın almayı kabul eden kişi satış vaadi sözleşmesi gereği taşınmazın devredilmesi işlemleri yapılırken taahhüt ettiği ödemeyi yapmakla yükümlü tutulur.
Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Sonlanma
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi sona erdirileceği zaman tarafların iradelerine göre hareket edilebilir. Taraflar anlaştıklarında herhangi bir biçimde bu sözleşmeyi sonlandırma hakkına sahiptir. Sözleşmenin sonlanması için üç yol üzerinden hareket edilebilir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi sonlanırken izlenebilecek yollar üç farklı şekilde uygulanabilir. Sözleşme ifa edildiğinde sözleşme kendiliğinden sonlanmış olur. Bunun yanı sıra sözleşme feshedildiğinde de sonlanır. Ayrıca son olarak sözleşmede yer alan edimin ifası zamanaşımına uğradığında da sözleşmenin sonlandığı görülmektedir.
Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Zamanaşımı
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi özel zamanaşımına tabi olmamaktadır. Türk Borçlar Kanunu uyarınca bu sözleşmeleri ilgilendiren zamanaşımı süresi 10 yıldır. Zamanaşımı süresinin başlangıç tarihi ise sözleşme ile ilgili ifa olanağının doğması ile ilişkilendirilmektedir.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi ile ilgili olarak bir diğer bilinmesi gereken ise taşınmazla ilgili olarak tapuda herhangi bir devir işlemini engelleyecek durumun olması halinde engelin ortadan kaldırılması gerekir. Bu durumda engelin ortadan kalkmadığı hallerde zamanaşımı süresinin başlaması söz konusu olamamaktadır.
Zamanaşımı süresine istinaden bilinmesi gereken bir diğer konu ise taraflar zamanaşımı süresinden feragat ettiklerini sözleşmeye yazmış olsalar dahi bu durum hukuken geçerlilik arz etmemektedir. Bu nedenle tarafların sözleşmeye yazacakları zamanaşımı süresinden feragat kararlarının hükmü bulunmamaktadır.
Taşınmaz Vaadi Sözleşmeleri ve Tapuya Şerh
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi konusunda alacak haklarının üçüncü kişilere karşı öne sürülebilmesi sözleşme tapuya şerh edildiğinde mümkün olur. Tapuya konulacak şerhin etkisi de 5 yıl olmaktadır. Taşınmaz vaadi satış sözleşmeleri yapılırken tapuya şerh konulması durumunda taşınmaz 5 yıllık sürede devredilmezse şerhin etkisi ortadan kalkmaktadır.
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile taraflara borç yüklenir. Bu tür sözleşmeler sözleşmede yer alan şartların gerçekleşmesi durumunda gayrimenkul üzerinde sözleşme yapılmasına ilişkin taraflara talep hakkı doğurmaktadır. Sözleşme ile taraflardan biri taşınmazı devretmeyi taahhüt eder diğeri de devredilen taşınmazı devralmayı kabul eder.
Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi taşınmazı devretmeyi vaad edenle taşınmazı devralmayı kabul eden arasında imzalanır. Gayrimenkulün tapıda kayıtlı olması bu sözleşmenin yapılabilmesi için zorunludur.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapılırken taşınmazı devir alacak olan tarafın ödemeyi ne şekilde yapacağı konusunda sözleşmede bilgilerin yer alması zorunludur. Devir işlemleri sırasında da taşınmazın maliki bulunmak zorundadır. Aksi durumda devir işleminin yapılması mümkün olmayacaktır.
Satış vaadi sözleşmesi kişisel hak doğuran türde bir sözleşmedir. Bu sözleşme ayni hak doğurmamaktadır. Tapuya şerh edilme işlemleri istendiğinde bunu taraflardan herhangi biri talep edebilmektedir.
Bu tür sözleşmeler noter huzurunda hazırlanır ve hazırlanırken usulüne uygun olarak oluşturulması zorunludur. Satış vaadi sözleşmesi yapıldığında sözleşmeye konu olan gayrimenkulün tapuya kayıtlı olması bir gerekliliktir.
Tapuda kaydı olmayan gayrimenkuller için bu tür bir satış vaadi sözleşmesinin yapılmasının geçerliliği olmamaktadır. Ayrıca taşınmazın belirli olması ya da belirlenebilir özellikte olması da zorunludur. Bu sözleşmeler uygulanırken devir işlemleri sırasında gayrimenkulün maliki işlemi yapabilmektedir. Taşınmazın sahibi tapuda devir işlemleri sırasında bizzat bulunmalı ya da noterden verilmiş vekaletnamesi ile yasal temsilcisini görevlendirmelidir.
Taşınmaz vaadi satış sözleşmesini düzenleyen kişinin gayrimenkulün sahibi olması zorunlu değildir. Bu sözleşmeyi taşınmazın maliki dışındaki kişiler imzalayabilir. Bununla birlikte devir işlemleri sırasında malik tapuda bulunmak zorundadır.
Gayrimenkul (Taşınmaz) Vaadi Sözleşmesi Hangi Mahkeme?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile ilgili uyuşmazlıklar karşısında hukuk yoluna başvurulması gerekir. Bu tür bir durumla karşılaşıldığında Asliye Hukuk Mahkemelerine müracaat edilir. Tarafların taşınmazlarla ilgili olarak satış vaadi sözleşmeleri yaptıklarında görevli ve yetkili mahkemelerin hangisi olduğu merak edilenler arasında yer alır. Taşınmaz vaadi satış sözleşmesi ile ilgili olarak gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemeleri yetkili olmaktadır.