Tahliye taahhütnamesi konut ve çatılı iş yeri kiralarında tahliye sebeplerindendir. Tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi içinse yazılı olması, tahliye tarihinin belirtilmiş olması ve tahliye taahhütnamesinin, kiralananın kiracıya teslim edilmesinden sonra düzenlenmiş olması gerekir.
Tahliye taahhütnamesinde zayıf taraf konumunda bulunan kiracı aleyhine uygulamada pek çok uyuşmazlıklar karşılaşılmaktadır. Bu uyuşmazlıklardan en yaygını ise tahliye taahhüdünün sonradan doldurulmasıdır. Bununla beraber, kiraya veren aleyhine çeşitli uyuşmazlıklar da yaşanabilmektedir.
Tahliye taahhütnamesi başlığı altında kaleme alınan içeriğimiz; başta tahliye taahhütnamesi örneği ve indirme bağlantısı (PDF, WORD, DOC) olmak üzere tahliye taahhütnamesine dair merak konusu hususları içermektedir. İlgili ziyaretçilerimizin dikkatle incelemesini tavsiye etmekteyiz.
Tahliye Taahhütnamesi Örneği
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ
TAAHHÜT EDEN KİRACI
ADI SOYADI :
T.C. KİMLİK NUMARASI :
KİRALAYANIN
ADI SOYADI :
T.C. KİMLİK NUMARASI :
TAHLİYE EDİLECEK
MESKENİN ADRESİ :
TAAHHÜT TARİHİ : …/…/…
TAHLİYE TARİHİ : …/…/…
Şu anda kiracı olarak kullanmakta olduğum yukarıda yazılı adreste bulunan taşınmazı herhangi bir ihtara ve ihbara gerek olmaksızın, hiçbir şart öne sürmeksizin 6098 sayılı yürürlükteki Türk Borçlar Kanunu m.352/1 uyarınca, yukarıda yazılı tarihte boş ve sağlam şekilde tahliye etmeyi ve tahliyenin gecikmesi dolayısıyla meydana gelen bilumum zarar, ziyan ile yargılama ve icra masraflarını ihtar ve ihbara gerek olmaksızın peşin ve nakden şekilde kiralayana ödemeyi taahhüt ederim.
TAAHHÜT EDEN KİRALAYAN TANIK TANIK
İMZA İMZA İMZA İMZA
Tahliye Taahhütnamesi Örnek PDF, DOC, WORD
Tahliye taahhütnamesinin bir örneğine yukarıda yer verilmiştir. Paylaştığımız örneğe PDF ve WORD formatında erişmek için aşağıda yer alan indirme butonunu kullanabilirsiniz. Özellikle belirtmekte fayda var ki hak ve menfaat kaybı yaşanmasına neden olabilen kira ilişkisi uyuşmazlıklarında hukuki yardım almak, deneyimli bir gayrimenkul avukatından destek almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır.
Kiracıyla Tahliye Sözleşmesi Örneği (Tahliye Taahhüdü)
Kiracıyla tahliye sözleşmesi örneğinin açık haline ve indirme bağlantısına yer verdiğimiz içeriğimizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca her bir somut olayın kendine özgü hukuki geçmişi, koşulları ve dinamikleri bulunduğundan, örnek taahhütname üzerinden ilerlemek yerine, somut olaya özel olarak düzenlenmiş bir taahhütnameyi işleme koymak çok daha faydalı olacaktır.
Tahliye Taahhütnamesi Nedir?
Tahliye taahhütnamesi (yazılı tahliye taahhüdü), kiracının kiraya konu taşınmazı belirli bir tarihte boşaltacağını yani tahliye edeceğini üstlenmesidir. Yalnızca konut ve çatılı iş yerleri hakkında söz konusu olabilen işbu taahhüt, içeriğimizde de belirttiğimiz üzere ancak şartları karşılaması halinde geçerlidir.
Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Doldurulur?
Tahliye taahhütnamesi nasıl doldurulur sorusuna iki farklı perspektiften yanıt vermekteyiz. İlki, yukarıda açık hali verilen örnek yazılı taahhüttür. İşbu belge üzerinden, taahhütnamenin ne şekilde doldurulacağını inceleyebilirsiniz. Diğer yanıtımızı ise tahliye taahhütnamesi düzenlenirken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinden vereceğiz. Buna göre, yazılı taahhüt doldurulurken şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Tahliye taahhüdü yazılı olmalıdır. Bu koşul ispat şartı için değil, taahhüdün geçerliliği için gereklidir. Dolayısıyla, sözle kurulan taahhütlerin hukuki geçerliliği yoktur.
- Adi yazılı şekilde düzenlenmesi kafidir. Bir başka ifadeyle, taahhüdün mutlaka noterlik marifetiyle ya da bir başka şekilde düzenlenmesi şart değildir.
- Yazılı taahhüdün noterlik marifetiyle düzenlenmesinin geçerlilik koşulu olmadığını belirttik. Fakat özellikle vurgulamamız gerekir ki noter huzurunda tasdik edilmiş taahhüt, kiralayanın menfaati bakımından önemlidir. Çünkü noterde tasdik edilmiş imza ve tarihin kiracı tarafından inkar edilmesi söz konusu olamayacak ve tahliye lüzumsuz yere geciktirilemeyecektir.
- Eğer en az iki kiracı söz konusuysa yani birden fazla kiracının mevcut olduğu kira ilişkisinden bahsediyorsak, tahliye taahhütnamesinin hukuken geçerlilik kazanabilmesi için tüm kiracılar tarafından imzalanması gerektiğini belirtelim. Kiracılardan sadece birinin verdiği imza geçerlilik sağlamaz.
- Vekil aracılığıyla da taahhüt verilebilir. Yetkinin vekaletname içeriğinden anlaşılıyor olması geçerlilik için yeterlidir. Ayrıca özel bir yetkiye gereksinim duyulmaz.
- Tahliye tarihi yani kiraya konu taşınmazın boşaltılacağı tarih belirtilmelidir.
- Taahhüdün koşula bağlı düzenlenmesi de mümkündür. Şartlı tahliye taahhüdü TBK m.149 da düzenlenmiştir.
- Kiracı aleyhine cezai şart öngörülen tahliye taahhütnamesi de pekala düzenlenebilir. Bu durum, kiracı aleyhine durum yaratmama ilkesine (6570 sayılı Kanun m.9) istisna teşkil eder.
- Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden sonra verilmiş olması gerekir. Aksi halde, kira sözleşmesinin yapıldığı ya da daha öncesi bir tarihte düzenlenen tahliye taahhüdü geçerli değildir. Bu tür bir yazılı taahhüde istinaden kiracının tahliyesi talep edilemez.
- Tahliye taahhüdünün geçerli olabilmesi için, kiracının tehdit, hile veya hata nedeniyle taahhütname vermemiş olmalıdır. Aksi takdirde, irade sakatlığı sebebiyle geçersizlik iddiası ileri sürülebilir.
- Yazılı taahhüdün bir diğer geçerlilik şartı ise yetkili bir kişi tarafından verilmiş olmasıdır. Bu yetkili kişi ise kira sözleşmesinin tarafı yani kiracıdır. Birden çok kiracı mevcutsa kiracıların tamamı taahhütte bulunmalıdır. Ayrıca, kiracı dışında bir üçüncü kişinin vekil tayin edilerek taahhüt verilmesi de mümkündür.
- Kira sözleşmesi düzenlendikten sonra yazılı taahhüt verilmelidir. Yani tahliye taahhüdü, kiraya konu taşınmazın anahtarı kiracı tarafından teslim alındıktan sonra verilmelidir.
- Kiracı ve kiraya veren arasında kira sözleşmesi olmadıkça tahliye taahhütnamesi verilemez. Taraflar arasındaki bu kira sözleşmesininse 6570 sayılı kapsamında olmalıdır.
Boş Tahliye Taahhütnamesinin Sonradan Doldurulması Halinde Ne Olur?
Tahliye taahhütnamesinin kira sözleşmesinden sonra düzenlendiği sonucunu ortaya koymak isteyen kimi ev sahipleri, kira sözleşmesi yapılırken tahliye taahhüdünün tarih bölümü boş bırakmaktadır. Bu boş taahhüdün daha sonra doldurulduğunun ispatı yapılırsa taahhüt geçersiz olur.
Bu tür bir durumla karşı karşıya kalan yani boş tahliye taahhüdü veren kiracıların yapması gereken, noterlik marifetiyle protesto çekmektir. Böyle bir taahhüdün aleyhine kullanılmasını istemeyen kiracı, kiralayana karşı noterlik kanalıyla protesto çekmeli ya da taahhüdün hükümsüzlüğünün tespiti istemiyle dava açmalıdır.
Boş tahliye taahhütnamesi üzerinde birtakım düzenlemeler yapılabilir; kiralananın ne zaman tahliye edileceğine ilişkin tarih yazılabilir. Fakat kiracı bu yazılı taahhüdün kira sözleşmesinden önce düzenlendiğini ispat ettiği takdirde, işbu taahhüt hukuken geçersiz olur ve sonuç doğurmaz.
Tahliyeye ilişkin taahhütname ilk kira sözleşmesi içinde bir hüküm olarak bulunur veya sözleşmeyle aynı tarihli ayrı bir belge olarak tahliye taahhüdü düzenlenirse, bu hallerde düzenlenen tahliye taahhüdü geçersizdir.
Tahliye Taahhütnamesinin Hukuki Geçerliliği Var mı?
Geçerlilik unsurlarını haiz bir tahliye taahhütnamesi hukuken geçerli olup sonuç doğurur. Yazılı taahhüdün geçerli olabilmesi için aranan şartlar ve unsurlarsa kanundan ve yerleşik uygulamalardan hareketle tespit edilir. Bu şartların ve unsurların neler olduğu bir alt başlıkta detaylıca ve etraflıca izah edilmiş olup ilgili ziyaretçilerimizin incelemesini tavsiye etmekteyiz.
Tahliye Taahhütnamesinin Geçerlilik Şartları Nelerdir?
Tahliye taahhüdü 6570 sayılı Kanunun 7/1. maddesinin (a) bendinde düzenlenmiştir. Buna göre, bir tahliye taahhütnamesinin hukuki bakımdan geçerli olabilmesi, ancak belirli şartların karşılanmasıyla mümkündür. Tahliye taahhütnamesinin geçerliliği aşağıda sıralanan 5 temel şarta bağlıdır:
- Tahliye taahhüdü yazılı olmalıdır.
- Tahliye taahhüdü ilk kira sözleşmesinden sonra verilmiş olmalıdır.
- Tahliye taahhüdü bizzat kiracı tarafından yapılmalıdır.
- Tahliye taahhüdünün kiralananın anahtarı kiracıya verildikten sonra verilmiş olmalıdır.
- Taraflar arasında bir kira sözleşmesi olmalıdır.
- Taraflar arasındaki kira sözleşmesi 6570 sayılı kanun kapsamında olmalıdır.
- Bir aylık hak düşürücü süreye uyma (geçerlilik şartı değildir; hukuki sonuç doğurması için gereklidir).
Tahliye Taahhütnamesi Geçerlilik Süresi Nedir?
Usulüne uygun düzenlenmiş yazılı taahhüt, belirtilen sürede taşınmazın tahliye edilmesiyle birlikte sona erer. Zira kiracı tarafından ileri sürülen taahhüt, ilgili taşınmazın tahliye edilmesiyle birlikte yerine getirilmiştir. Fakat tahliye taahhüdü süresine ilişkin bilinmesi gereken süre, 1 aylık hak düşürücü süredir.
Bir aylık hak düşürücü süre, yazılı taahhüdün geçerliliği bakımından değil, hukuki sonuç doğurması bakımdan önemlidir. Daha açık ifade etmek gerekirse, kira ilişkisinin son bulması için kiraya veren, kiralanan taşınmazın tahliye edileceği tarihten itibaren 1 ay süre içinde icra ya da dava yoluyla tahliye talebinde bulunmalıdır.
Aksi halde İİK m.272 gereğince tahliye taahhüdü işlevini kaybedecektir. Zira bu 1 aylık sürenin kaçırılması halinde kira sözleşmesi re ‘sen (kendiliğinden) yenilenecektir. Bu nedenle, kiraya veren dava hakkını yitirecektir. Ayrıca 1 aylık süre kamu düzenine dair olduğu için davalı tarafından ileri sürülmese dahi mahkeme tarafından re ‘sen dikkate alınır.
Boş Tahliye Taahhütnamesi İmzaladım (Beyaza İmza Atmak)
Tahliye taahhüdünde tarih bulunmaması geçersizlik sonucu doğurmaz. Zira tarih bulunması, işbu belgenin geçerlilik şartlarından değildir. Geçerlilik şartlarını öğrenmek için içeriğimizde yer alan ilgili alt başlığı incelemenizi tavsiye etmekteyiz. Şimdi, beyaza imza atmak yani boş kağıdı imzalamak durumunu inceleyeceğiz. Eğer boş tahliye taahhütnamesine imza atıldı ise şu şekilde iki farklı iddia söz konusu olur:
- Kiracının imzasını içeren tahliye taahhüdünün düzenleme ve tahliye tarihleri belirtilmeksizin kiraya verene verildiği iddiası,
- Kiracının imzasını içeren belgenin esasında tahliye taahhütnamesi niteliğinde olmadığı; ancak, sonradan kiraya veren tarafından yapılan ilavelerle tahliye taahhüdü niteliği kazandığı iddiası.
Yukarıda ifade ettiğimiz iki olasılıkta da beyaza yani boş tahliye taahhütnamesine imza atan kiracının, imza attığı belgenin esas amacı dışında düzenlendiğini ispat etmesi gerekir. Aksi halde, bu belgelerin sonuçlarına katlanmak durumundadır.
Zira boş kağıda yani beyaza imza atılması ve bu belgenin daha sonradan kiraya veren tarafından doldurulması halinde yazılı geçerlilik şartına uyulmuştur. Dolayısıyla beyaza imza atılmak suretiyle verilen belge tahliye taahhütnamesi niteliğini haizdir. Fakat belgenin müşterek amaç dışında doldurulduğu ispat edilirse geçersiz kabul edilir.
Tahliye Taahhütnamesine Nasıl İtiraz Edilir? (İmzaya İtiraz ve İtiraz Dilekçesi Örneği)
Tahliye taahhütnamesine nasıl itiraz edileceği, daha doğru tabirle tahliye taahhütnamesine atılan imzaya nasıl itiraz edileceği merak konusudur. Bilineceği üzere, kiralanan konutu belirli bir tarihte boşaltmayı taahhüt etmesine rağmen taşınmazı tahliye etmeyen kiracı hakkında icra takibine başvurmak veya sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açmak suretiyle kira sözleşmesi sonlandırılabilir.
Hakkında icra takibi başlatılan kiracı, tahliye emrinin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 7 gün süre içinde tahliye taahhütnamesinde yer alan imzasına itiraz ederse icra takibi durur. Bu durumda kiraya verenin icra mahkemesine başvurarak itirazın kaldırılmasını talep etmesi de mümkün değildir. Kiraya veren itirazın iptali ve tahliye istemiyle sulh hukuk mahkemesinde dava açmalıdır.
Kiracı, hakkında verilen tahliye emrini izleyen 7 gün zarfında icra dairesine sözlü ya da yazılı olarak itirazda bulunabilir. İtiraz üzerine duran icra takibine devam edilmesi için kiraya veren tarafından itirazın kaldırılması istemli ve tahliye talepli dava açılması yahut sulh hukuk mahkemesinde itirazın iptali ile tahliye istemiyle dava yoluna gidilmesi icap eder. Kiracı tahliye taahhüdüne ilişkin şu itirazları ileri sürebilir:
- Tahliye taahhütnamesinin ilk kira sözleşmesiyle aynı anda ya da daha önce verildiği için taahhütteki imzanın geçersiz olduğuna dair itiraz,
- Tahliye taahhütnamesi verildikten sonra kira sözleşmesinin yenilendiği yahut uzatıldığına ilişkin itiraz,
- Kira sözleşmesinin bulunmadığına ilişkin tahliye taahhüdündeki imzaya açıkça itiraz.
Adi yazılı tahliye taahhüdünde kiracının imzaya itiraz hakkına sahip olduğunu belirtmiştik. İmzaya itiraz edilmesi halinde HMK m.211 de düzenlenen usule göre hareket edilir. Buna göre; mahkeme huzurunda kiracının imza ve yazı örnekleri alınır ve bilirkişi marifetiyle inceleme yapılır.
Tahliye taahhütnamesinde imza itirazı gibi mühim hususların hukuki çerçevede doğru bir şekilde ele alınması ve usul kurallarına uyularak hareket edilmesi icap eder. Bu nedenledir ki deneyimli ve yetkin bir gayrimenkul avukatından yardım almak en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Tahliye taahhütnamesi imzaya itiraz dilekçesi örneği aşağıda yer almaktadır:
XXX İCRA DAİRESİ’NE
DOSYA NO : …/…
TAHLİYE EMRİNE
İTİRAZ EDEN : Adı Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
KARŞI TARAF : Adı Soyadı (T.C. Kimlik Numarası)
KONU : Tahliye emrine itirazlarımızın sunulmasından ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
1 – ) Kiraya veren, şahsım tarafından düzenlendiğini ileri sürdüğü tahliye taahhütnamesine istinaden hakkımda icra takibi başlatmış ve tahliye emri gönderilmiştir.
2 – ) Şahsıma tebliğ olunan tahliye emrinde kiraya veren, düzenleme tarihi …/…/… olan ve tahliye tarihinin … olarak belirlendiği tahliye taahhütnamesine dayanmışsa da işbu belgeye istinaden tahliyenin gerçekleştirilmesi mümkün değildir.
3 – ) Anılan belgede yer alan imza tarafıma ait olmayıp, kira ilişkisini sonlandırmak gayesiyle kiraya verence doldurulmuştur. Bu sebeple karşı tarafın başlatmış olduğu takibe itirazımı ileri sürüyorum.
NETİCE – İ TALEP: Yukarıda arz ve izah olunan sebepler dolayısıyla, evvela tahliye emrine yönelik itirazımın kabulünü, ardından hakkımda başlatılan icra takibinin durdurulması kararı verilmesini arz ve talep ederim. …/…/…
TAHLİYE EMRİNE
İTİRAZ EDEN
Kiracı Tahliye Taahhütnamesi İmzalamak Zorunda mı?
Kiracı tahliye taahhütnamesi imzalamak zorunda değildir. Hukuken bu tür bir zorunluluk söz konusu değildir. Dolayısıyla, zorla tahliye taahhüdü verilemez. Fakat uygulamada birçok örnek göstermektedir ki kimi ev sahipleri tarafından zorla yazılı taahhüt alınmakta ya da bunun için kiracıya baskı yapılmaktadır.
Tahliye Taahhütnamesi Var Kiracı Çıkmıyor, Ne Yapabilirim?
Yazılı taahhütte bulunan kiracı, tahliye taahhütnamesinde belirttiği tarihte ilgili taşınmazı boşaltmalıdır. Eğer belirtilen tarihte kiracı evi tahliye etmezse, kiraya veren tahliye için belirtilen tarihten itibaren 1 ay içinde dava yoluna gitmek suretiyle kiracının tahliyesini talep edebilir.
- Tahliye talebi için başvurulacak merci, ilgili taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesidir.
Kira Sözleşmesi Yoksa Ne Olur, Kiracı Nasıl Çıkarılır?
Kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı şekilde düzenlenmesine gerek yoktur. Kira kontratının yazılı olması zorunlu değildir; ancak, yaşanabilecek uyuşmazlıklarda ispat kolaylığı sağlar. Peki, kiraya verenle kiracı arasında yazılı bir kira sözleşmesi mevcut değilse ve kiracının tahliyesi isteniyorsa nasıl bir usul izlenmelidir?
Kira sözleşmesi mevcut olmayan kiracının tahliyesi için öncelikle kiracının ilgili konutta kira ilişkisine dayalı olarak ikamet ettiğini kanıtlamak gerekir. Bunun ispatı için çeşitli yollara başvurulabilir. Örneğin periyodik aralıklarla yapılan kira ödemeleri gibi.
Tahliye Taahhütnamesi Sebebiyle İcra Takibi Süreci
Tahliye taahhüdünde bulunulan tarihi izleyen 1 ay içinde icra takibine başvurmak ya da dava yoluna müracaat etmek icap eder. 1 aylık sürenin kaçırılması durumunda artık tahliye taahhüdüne dayalı olarak kiracının tahliye edilmesi mümkün olmayacaktır.
Kiracı, bu bir aylık süre içerisinde kiraya veren tarafından başlatılan takibe karşı, tahliye emrinin kendisine tebliğ edilmesini izleyen 7 gün içinde takibe itiraz etmelidir. Aksi halde yani takibe itiraz edilmemesi ihtimalinde tahliye takibi kesinleşir.
Kiracı hakkında başlatılan tahliye takibi bu şekilde kesinleşirse tahliye emrinin tebliğini takiben 15 gün süre zarfında kiralananı tahliye ve teslim etmek durumundadır. Kiracı 15 gün içinde taşınmazı tahliye ve teslim etmezse kiraya verenin istemi üzerine icra dairesi harekete geçer ve kiracının taşınmazdan cebren tahliyesini sağlar.
Yenilenen Kira Sözleşmesinde Tahliye Taahhüdünün Durumu
Yenilenen kira sözleşmesinde yazılı taahhüt vermenin durumu gerek kiracı gerekse kiraya veren tarafından merak konusudur. Oldukça önemli olan bu hususta, öncelikle belirtmekte fayda var ki ilk kira sözleşmesi kurulurken verilen tahliye taahhütleri geçerli değildir.
Fakat kira sözleşmesi kurulduktan sonra verilen tahliye taahhüdü geçerlidir. Peki, sonraki sözleşmelerde veya yenilenen sözleşmelerde durum nedir? Buradaki durumsa şöyledir:
İlk kira sözleşmesinden sonraki sözleşmelerde veya ayrı yazılarak verilen taahhütlerde, kiraya verenin kötü niteli ispatlanmadıkça tahliye taahhütnamesi geçerliliğini korur. Bu konuda bir başka önemli husus da şu ki ilk tahliye taahhüdünün geçersiz olması ikinci taahhüdün geçersizliğine sebep olmaz.
Aile Konutu Hakkında Verilen Tahliye Taahhütnamesinin Bağlayıcılığı
Aile konutu olarak kullanılan taşınmaz hakkında verilen tahliye taahhütnamesinin geçerliliği merak konusudur. Oldukça önemli olan bu hususta öncelikle belirtmemiz gerekir ki, eşinin açık rızasını almayan kiracının kira sözleşmesini tek başına feshetmesi mümkün değildir. Eşlerden biri, diğer eşin açık rızasını almadıkça aile konutu hakkında tahliye taahhüdünde bulunamaz. Aksi halde verilen yazılı taahhüt geçerli değildir
Tahliye Taahhütnamesi Yargıtay Kararları
Kiracı ve kiraya veren arasında sıkça uyuşmazlık konusu teşkil eden tahliye taahhütnamesine dair Yargıtay’ın vermiş olduğu geçmiş kararları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Ekrana gelen arama kutucuğuna “tahliye taahhütnamesi” yazmak suretiyle Yargıtay kararlarına erişebilirsiniz.
Tahliye Taahhütnamesi Nedeniyle Hukuki Danışmanlık
Tahliye taahütnamesinin doldurulması, icra takibine konu esilmesi ve haksız şekilde icraya konulan boş tahliye taahhütnamesine itiraz konularında başta Antalya olmak üzere tüm Türkiye’ye ve Yurt Dışında bulunan taşınmaz sahipleri ve kiracılara hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti vermekteyiz. Bilgi almak için ofisimize iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz.