Suç ve cezaların memuriyete etkisi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda düzenleme alanı bulmuştur. Suç ve cezaların memuriyete etkisi başlıklı içeriğimizin ilgili ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz.
Hukukumuzda bakıldığında memuriyet kavramının tanımının çok farklı şekillerde düzenlendiğini görmekteyiz. DMK m.4’de değinildiği üzere başlıca memuriyet; mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenlerin memur sayılacağı düzenlenmiştir.
Yine aynı madde de, kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır denilerek yukarıdaki tanımlama dışında kimlerin memur sayılacağı ayrıca belirtilmiştir.
Memuriyetten Çıkarılma Nedir?
Memurluğa alınma şartlarından her hangi birinin taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan birinin kaybı durumunda kişi memuriyetten çıkarılır. Memurluğa alınma şartları, 657 sayılı kanunun ikinci bölümünde memuriyet alım hususunda genel ve özel şartlar olarak düzenlenmiştir.
Memuriyete Engel Teşkil Eden Mahkûmiyetler
Kasten işlenen bir suçtan ötürü 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına hükmedilmiş kişi memuriyette kabul edilmez ve eğer bu suç görev sırasında işlenmişse memuriyetten çıkarılır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48/5’te sınırlı sayıda numereus clasus olarak düzenlenen memuriyete engel olan suçlardan alınan mahkûmiyet dışında, bir yıl süreli mahkûmiyet adli para cezasına çevrildiği takdirde memuriyet engeli kalkar.
Devlet Memurları Kanunu 48/5’te düzenlenen suçların herhangi birinin işlenmesi takdirde ceza miktarı ve türü ne olursa olsun işlenen suç vasfından ötürü (yüz kızartıcı suçlar, devlete karşı işlenen suçlar, anayasal düzene karşı işlenen suçlar) memur olma şartı ortadan kalkar.
Bu suçlar kanunda şöyle ifade edilmiştir; ‘‘ Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (…)(1) zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmama’’ suçlarıdır.
Memuriyete Engel Teşkil Etmeyen Mahkûmiyetler
Taksirle İşlenen Suçlar ;
TCK 22/2 fıkrasına göre taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülemeyerek yapılmasıdır. DMK 48/5 bendine göre taksirli suçlardan alınan cezanın miktarı ve yaptırımı ne olursa olsun memuriyete engel değildir.
Örneğin trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma suçundan 3 yıl hüküm giyilmesi durumunun memuriyet açısından bir sakıncası bulunmamaktadır. Böyle bir suçu işleyen kişi, cezası bittikten sonra memuriyete dönebilecektir. Memur cezaevinde bulunduğu süre zarfında mazeretli sayılacağından, devam edememekten kaynaklanan görevine sonra verme hali söz konusu olmayacaktır.
Adli Para Cezaları;
DMK 48/5 bendinde belirtilen suçlardan verilen mahkûmiyetler, para cezasına çevrilip çevrilmediği fark etmeksizin memuriyete engel bir durum oluştururken; bu suçlar haricinde bir yılın üzerindeki hapis cezalarının adli para cezasına çevrilmesi durumunda memur olma ehliyeti ortadan kalkmamaktadır. TCK 52/1’e göre verilen bu adli para cezaları beş günden az ve kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça yediyüzotuz günden fazla olamaz.
Suçun İnfazı Süresince Memurluk Yapma Yasağı
TCK 53. Maddesinin uygulanması için gerekli olan ilk şart hapis cezasına mahkûmiyettir. Kasten işlenen suçlar için, aynı maddenin (a) bendine göre; ‘‘Sürekli, süreli veya geçici bir kamu görevinin üstlenilmesinden; bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliğinden veya Devlet, il, belediye, köy veya bunların denetim ve gözetimi altında bulunan kurum ve kuruluşlarca verilen, atamaya veya seçime tabi bütün memuriyet ve hizmetlerde istihdam edilmekten’’ hapis cezasının hükmünün kesinleşip infaz süresi tamamlanıncaya kadar devlet memuru yapması yasaklanmıştır.
Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma kural olarak sadece hapis cezasının infazı süresince devam etmesi ve infazın tamamlanması ile birlikte kendiliğinden kalkar.Taksirle işlenen suçlar ve kasten işlenen bir yılı aşmayan hapis cezaları bakımından ise Devlet Memurları Kanunu 137. Maddeye göre görevden uzaklaştırma hükmü kurulması gerekmektedir. Ceza kovuşturması sebebiyle görevden uzaklaştırmaya yetkili amir ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder (DMK 145/2).
Hapis Cezasının Ertelenmesinin Memuriyete Etkisi
Hapis cezasının ertelenmesi mahkeme tarafından verilen cezanın infazından şartlı olarak vazgeçilmesidir. TCK 51. Maddesinde belirtilen şartlara göre verilen erteleme kararı genellikle kısa süreli hapis cezaları için verilmektedir. Hükümlü infaz süresince cezaevine girmemekte, mahkeme tarafından belirlenen şartları denetim süresince yerine yükümlülüklerini iyi halli olarak yerine getirirse cezası infaz edilmiş sayılmaktadır.
Kasıtlı olarak işlemiş olduğu suçtan bir yıl üzeri hüküm giymek kişinin memuriyetine engeldir. Hapis cezasının ertelenmesi kararında infazdan koşullu olarak vazgeçilmiş olsa dahi kişi hakkında verilen mahkûmiyet kararı ile eş değerdir. Yani bir yıl üzeri hapis cezasına verilen mahkûmiyet sonucu ceza ertelense dahi memuriyet engeli devam etmektedir.
Ertelenen hapis cezası bir yılın altındaysa bu durum kişinin memuriyetine engel teşkil etmez ancak ertelemede belirlenen denetim süresi boyunca hükümlü görevden uzaklaştırılır Dmk 48/5’te belirtilen suçlar, ceza süresi dikkate alınmaksızın ertelense dahi memuriyet statüsüne engeldir.
HAGB’ın Memuriyete Etkisi
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması müessesesinde, deneme süresinin iyi halle geçirilmesi bir başka ifadeyle kasten işlenen yeni bir suç işlenmediği ve mahkemece verilen tedbirlere uygun hareket edildiği takdirde açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kaldırılarak davanın düşmesi sağlanır. Böylece hakkında açılmış olan dava sebebiyle hükmün açıklanması geri bırakılan kişi hiç suç işlememiş sayılır.
Hakkında hükmün açıklanması geri bırakılan kişi kanun karşında hiç suç işlememiş olduğundan memur olabilme statüsünü koruyacaktır. DMK 48/5 için herhangi bir düzenlememe getirilmediği için bu maddede belirtilen suçların herhangi birini işleyen kişi hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmişse memurluk ehliyetini koruduğu düşünülmektedir.
DMK. 131. Maddesi hükmü gereğince ‘‘ memurun ceza kanunlarına göre mahkum olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olmayacağı’’ HAGB kararına bağlı kalmaksızın ayrıca disiplin soruşturması yürütülebilir. Disiplin soruşturması, doğrudan ceza mahkemesinde verilen HAGB de isnat edilen suç üzerinden yapılmışsa, Danıştay işlemin hukuka aykırı olduğuna karar vermiştir (D12-K.2008/4502). Disiplin soruşturması ayrı olarak ele alınmalı ve yürütülmelidir. Disiplin soruşturması sonucu verilen karara İdari yargıda iptal davası açılmalıdır.
Memnu Hakların İadesinin Memuriyete Etkisi
Hukukumuzda TCK 53.maddede belirli haklardan yoksunluk olarak düzenlenmiştir. TCK 53’e göre belirlenen süreler veya mahkemenin belirlediği infaz süresi geçtikten sonra kişi haklarına ulaşabilir. Ancak bazı özel kanunlardan doğan hak yoksunluklarına dair düzenlemeler ancak memnu hakların iadesi müessesiyle vukuu bulabilir.
Memnu hak; kişilerin işlemiş oldukları bir suç sebebi ile temel hak olan kamu haklarının bir kısmı ya da tamamının ya da bir meslek ya da sanatın icra edilmesinin mahkeme kararı ile ya da özel kanunlarda bulunan hükümler marifetiyle geçici bir süre ya da tamamen elinden alınmasıdır. DMK 48/5’te belirtilen memuriyete kesin engel teşkil eden suçlar gereği memuriyetten çıkarılanlar, memnu hakların iadesi kararı alsalar dahi memuriyete dönmeleri mümkün değildir.
Sicil Kaydının Silinmesinin Memuriyete Etkisi
Süresiz ya da adli sicilden çıkarılamayan herhangi bir hüküm olmadığından dolayı herhangi bir suç işlemiş ve verilmiş olan cezası infaz edildikten sonra adli sicil kaydından çıkarılmış olan hükümlü memur olabilecektir. Ancak DMK m.48/5’te işlenen suçlar bakımından, adli sicil kaydı silinmiş olunsa bile memuriyet ehliyetini kazanmasına sebep oluşturmaz.
Affa Uğramış Cezaların Memuriyete Etkisi
Af, devletin suçluyu cezalandırmaktan veya verilen cezanın yerine getirilmesinden vazgeçilmesidir. Afları özel ve genel aflar olarak ikiye ayırmak gerekirse, özel af suç veya suçlu üzerindeki tedbirlerin azaltılması başka bir değişle suçun hafifletilmesi olarak tabir edebilir. Genel af ise ceza mahkûmiyetini ve sonuçlarını bir bütün olarak ortadan kaldırır. Genel af memur olabilme ehliyetini sağlar ancak DMK 48/5’ te belirtilen suçların işlenilmesi halinde ceza genel affa uğramış olsa bile memuriyet ehliyetini kazanmak mümkün değildir.
Memurluğa Etki Eden Suçlar Nelerdir?
Devlet memurluğuna etki eden suçlar sonuçları itibarıyla kişinin memur olmasına engel olabilir. Memur olmak isteyen kişi eğer bir suç işlemişse bu suçun memur olmaya engel olup olmadığını bilmek durumundadır. Memurluğa etki eden suçlar Devlet Memurları Kanunu 48. maddesinin genel şartlar başlığı altında şu şekilde sıralanmıştır:
- Kasten işlenen bir suç nedeniyle 1 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olmak,
- Devlet düzenine karşı işlenen suçlar,
- Anayasal düzene karşı işlenen suçlar,
- Kaçakçılık,
- Rüşvet,
- Görevi Kötüye kullanma,
- Dolanlı İflas (Hileli İflas),
- Zimmet,
- İrtikap,
- Rüşvet,
- Sahtecilik,
- Dolandırıcılık,
- İhaleye Fesat Karıştırma,
- Edimin ifasına fesat karıştırma,
- Suç sonucu ortaya çıkan mal varlığını aklama.
Buna göre sayılı suçlardan birini işleyen kişi devlet memuru olma hakkını kaybetmektedir.
Memuriyete Engel Suçlar
Kişinin belirli suçları işlemesi, memuriyet bakımından engel teşkil eder. İlgililer tarafından merak konusu olan bu suçlar bir üst başlıkta sıralanmış olup ziyaretçilerimizin dikkatle incelemesini tavsiye etmekleyiz.
Memuriyetten Atılma
Memuriyetten Atılma DMK 128. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre aşağıda sayılan hal ve fiilleri gerçekleştiren memurların memuriyet ile ilişiği kesilmektedir.
- Siyasi amaçlarla huzuru, sükûnu ve çalışma düzenini bozmak,
- Grev veya iş yavaşlatma,
- Toplu olarak işe gelmemeye, greve ve iş yavaşlatmaya teşvik etmek,
- Siyasi olarak yasaklanan afiş, broşür ve basımı yapılan her türlü belgeyi çoğaltmak, dağıtmak, kuruma asmak yoluyla teşhir etmek,
- Siyasi parti üyeliği,
- 1 yıl içinde özürsüz 20 gün işe gelmemek,
- İlgili amirin olağanüstü hâl, savaş ve doğal afet durumlarından verdiği görev ve emirleri yerine getirmemek,
- Gerekli yetki ve izni almadan gizli bilgileri ifşa etmek,
- Atatürk aleyhine suç işlemek,
- Yurt dışında görev yapan memurların devletin itibarsızlaştıracak ve görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlar sergilemek.
Memurluğu Sona Erdiren Haller
Memurluğu sona erdiren haller ölüm, istifa (memurluktan çekilme), memurluktan çekilmiş sayılma, emeklilik, memurluktan çıkarılma, memurluğa devam etmesi için gerekli koşullarda eksiklik bulunmak şeklindedir.
Memurluğu sona erdiren hallerden en az bilineni memurluktan çekilmiş sayılmadır. Memurlar işe gelmediği durumlarda mazeret bildirmek zorundadır. Kişi kesinti yaşanmadan 10 gün işe gelmemiş ve mazeret bildirmemişse memurluktan çekilmiş sayılır. Bu durum ilgili kişinin memurluğunu sona erdirmektedir.
Memurluk Şartları
Memurluk şartları genel şartlar ve özel şartlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Genel şartlar:
- Türk vatandaşı olmak,
- 18 yaşından büyük olmak,
- En az ortaokul mezunu olmak,
- Hırsızlık, dolandırıcılık vb. Memuriyete engel suçlar olarak bilinen suçlardan herhangi birini işlememiş olmak,
- Askerlikle ilişiği olmamak (askerliği tecilli kişiler askerlikle ilişiği olmayan kişiler olarak kabul edilir.),
- Akıl sağlığında görevini yapmaya engel bir noksanlık bulunmamak.
Olarak sıralanmaktadır. Memur olabilmek için bazı alımlarda özel şartları da karşılamak gerekmektedir. Memurluğun özel şartları kamu işe alım ilanlarında ayrıca belirtilmektedir. Memurluğun özel şartları aşağıdaki şekildedir:
- KPSS’den yeterli puanı almış olmak,
- Kamu işe alım ilanında istenilen fakülteden mezun olmuş olmak,
- Memurluğun niteliğine göre aranan sağlık testinden geçmiş olmak,
- YDS’den yeterli puanı almış olmak,
- Sağlık ve fizyolojik yeterlilik testinden geçmek,
- Kurum ilanında özellikle belirtmişse istenilen sertifikaya sahip olmak.
Kamu kurumları işe alım ilanlarında özel şartların tamamını veya birkaçını şart olarak koyabilir. Kurumun ve ifa edilecek memurluğun niteliğine göre bu şartlar değişmektedir. Örneğin asker ve polis alımında sağlık ve fizyolojik yeterlilik testi ön plandayken akademik alımlarda yabancı dilde yeterli puanı almış almak önemli bir kriteri oluşturmaktadır.
Atanmaya Engel Durumlar
Atanmaya engel durumlar devlet memurları kanununda sayılan genel ve özel şartların yerine getirilmediği takdirde ortaya çıkmaktadır. Kişi, memurluğa engel suçlardan birini işlemişse, 18 yaşından küçük, kurumların belirlediği üst yaş sınırından büyük ise, İstenilen KPSS şartını taşımıyorsa memur olması mümkün değildir. Ayrıca güvenlik soruşturması sonucunda ortaya çıkan olumsuzlukta atanmaya engel durumlardan birini teşkil etmektedir.
Adli Para Cezası Memuriyete Engel Mi?
Adli para cezası memuriyete engel değildir. Dikkat edilmesi gereken tek husus vardır; DMK 48. Maddede sayılan memur olmaya engel suçların herhangi birisinden ceza alan kişi, bu cezası adli para cezasına çevrilmiş olsa dahi memur olamaz.
1 Yıldan Fazla Ceza Alan Memur
1 yıldan fazla ceza alan memur suçu kasten işlemişse memuriyetle ilişiği kesilmektedir. Kişinin memur olarak hayatına devam edebilmesi için suçu kasten değil taksirle işlemiş olması gerekmektedir. Taksirle işlenen suçlarda 1 yıldan fazla ceza alan kişinin memuriyetine son verilmemektedir.
Devam Eden Ceza Davası Memuriyete Engel Mi?
Devam eden ceza davası memuriyete engel değildir; ancak yargılama sonucu kasten işlenen suçtan dolayı 1 yıl ve daha fazla ceza alan kişinin memuriyetle ilişiği kesilir. Ayrıca yüz kızartıcı suçlar olarak da nitelendirilen ve DMK 48. Maddesinde sayılan suçlardan birini işleyen kişinin aldığı cezanın yılına bakılmaksızın memuriyetle ilişiği kesilmektedir.
Belirtilmesi gereken bir diğer husus bazı kurumlar memur alımında özel şart koyma yetkisine sahiptir. Bu kurumlar özel şartlar kısmında “devam eden ceza davası bulunmamak” şartını koşmuşsa kişi memur olmak için o kuruma başvuramaz.
5 Yıl Denetimli Serbestlik Memuriyete Engel Mi?
5 yıl denetimli serbestlik memuriyete engel değildir. Bu durum Anayasa mahkemesinin kararı ile sabittir. 5 yıl denetimli serbestlikte bir hüküm yoktur. Dolayısıyla memuriyete başvuru için engel teşkil edecek bir durum ortaya çıkmamaktadır.
Arşiv Kaydı Olan Memur Olabilir Mi?
Arşiv kaydı kural olarak memuriyete engel değildir; ancak arşiv kaydına konu olan suçun ne olduğu önem kazanmaktadır. Kişi memur olmaya engel suçlardan birisini işlemiş ise memur olması hiçbir şartta mümkün değildir. Ayrıca kurum ilanlarında “arşiv kaydı bulunmamak” bir ön şart olarak kabul ediliyorsa kişi o kuruma başvuruda bulunamamaktadır.
Devlet Memuru Kaç Yıl Ceza Alırsa Memurluktan Atılır?
Devlet memuru kasten işlediği suçlarda 1 yıl veya daha fazla ceza alırsa memurluktan atılmaktadır. Kişi memuriyete engel olan suçlardan birini işlemişse cezasına bakılmaksızın memuriyetle ilişiği kesilir. Örneğin bir memur hırsızlık suçundan dolayı 1 yıldan az bir ceza alsa dahi memur olarak görevine devam edememektedir.
Denetimli Serbestlik Memuriyete Engel Mi?
Denetimli serbestlik memuriyete engel değildir. Anayasa Mahkemesine göre denetimli serbestlikte hükmün açıklanması geriye bırakılır ve bu durum bir hüküm oluşturmaz. Dolayısıyla denetimli serbestlik şeklinde infaz rejimi uygulanan kişinin önünde memur olması için bir engel bulunmamaktadır.
İdari Para Cezası Memuriyete Engel Mi?
İdari para cezası memuriyete engel değildir. Söz gelimi pandemi tedbirlerine göre maske takmayan kişiye verilen para cezası idari bir para cezasıdır ve bu durum memuriyete engel değildir. Kurumların açtığı ilanlarda idari yaptırımın memurluğa engel olup olmadığı ayrıca belirtilir.
Kişi genel ahlaka aykırı yerlerde çalışmış, kumar, alkol ve uyuşturucu nedeniyle hakkında idari yaptırım uygulanmış ise memur olamaz. Örneğin kişi hakkında kumar nedeniyle idari soruşturma yapılmış ve bu soruşturmanın sonucunda idari para cezası verilmiş olsun. Bu kişi memur olma hakkından yararlanamaz.
Zina Yapan Memurun Cezası
Zina, Türk Ceza Kanununa göre suç değildir. Dolayısıyla zina yapan kişinin devlet memurluğundan çıkarılması gibi bir durum söz konusu değildir. Dikkat edilmesi gereken tek nokta bulunmaktadır; zinanın memurluğa yakışmayacak şekilde ve genel ahlak kurallarına aykırı bir biçimde kamusal alanda yapılmaması gerekmektedir. Bu durumda kişi, bir daha alınmamak üzere memurluktan çıkarılmaktadır.
Hakaret Suçu Memuriyete Engel Mi?
Hakaret suçu işleyen kişiler 1 yıldan az ceza alması durumunda memur olma hakkına sahiptir. Kişi, Cumhurbaşkanına hakaret suçunu işlemişse memur olması mümkün değildir. Cumhurbaşkanına hakaret, millete ve devlete karşı işlenen suç olarak kabul edilir. Dolayısıyla devlete ve millete karşı suç işleyen kişiler memuriyete girmeye hak kazanamazlar.
Kimler Devlet Memuru Olamaz?
Genel ve Özel memur olma şartları taşımayan kimse devlet memuru olamaz. Genel şartlar; T.C. vatandaşı olmak, 18 yaşından büyük olmak, memuriyete engel olan suçları işlememiş olmak, askerlikle ilişiği olmamak olarak sıralanırken özel şartlar kamu işe alım ilanında belirtilen yüksek eğitim veren öğrenim kurumların birinden mezun olmak, yeterli KPSS ve YDS puanını almış olmak, istenen sertifikaya sahip olmak sıralanabilir.
Memur olarak üzerime atılan iftira nedeniyle hakaretten yargılanıyorum bu benim memuriyetimi etkiler mi mahkemede avukat tutmalı mıyım? Geri dönerseniz çok sevinirim.
Merhaba Hasan bey, Hakaret suçu Tck 125’de düzenlenmiş olup bu suç bakımından alınacak ceza memuriyetinizi etkileme durumu oluşacaktır. Dilerseniz daha detaylı hukuki danışma için tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Merhabalar efendim ben 18 yil boyunca yetistirme yurtlarinda kaldigimdan dolayi memuriyet hakkim var ve 18 yasimi gectikten sonra nitelikli hirsizlik sucunda 1 yil 15 gun erteleme cezasi aldim memuriyetim riske giriyor mu merak ettim.
Slmr efendim benim memuriyette iken iskak mermim vardı vatandaşın birisine 150 tane verdim karşılığında 2 el eşya aldım 4 yıl 2 ay hapis cezası aldım bu Adli para cezasına çevrilirmi saygılar
Merhaba, kasten işlenen suçlar sebebiyle alınan bir yıl ya da daha az süreli hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. Taksirle işlenen suçlarda ise ceza miktarına bakılmaksızın hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. İyi günler dileriz.
Merhaba çocukluğumda uzun bir süre yetiştirme yurdunda kaldım. Sonrasında bir suça karıştım ve 9 sene ceza alarak bir süre cezaevınde kaldım. Şuanda o zamanlar yurtta kaldığım için herhangi bir iş bulabilir miyim memuriyette yurt aracılığı ile. Teşekkürler saygılar
Merhaba, hangi suçtan ötürü ceza aldığınız başta olmak üzere birçok hususunda değerlendirilmesi gerekir. Aksi takdirde sağlıklı bir yanıt vermek güç. Dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir ve hukuk danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Orman suçlarından ceza alınması durumunda memurun durumu ne olur acaba
Hocam benim de 18 yaş altında nitelikli suçtan 2,5 sene ertelenmiş hapis cezası aldım devlet memurluğuna engel mi öğrenebildiniz mi
adli arşiv kaydımda 2008 yılında kalma kaçakcılık suçundan 280 tl adli para cezası bulunmaktadır. Memurluğuma bu nedenle 2017 yılında görevden çıkarıldım. Adli arşiv kaydım yasal süre geçtiği için sicilden silinecek tekrardan memurluğa geri dönme durumu var mı
Merhaba, ilgili sorunuzu detaylara hakim olmadan cevaplamak mümkün olmamaktadır.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Kırmızı receteli ilaç kulllandım hastalığim icin, 15 adet ampul, disiplin sorusturmasinda 9 ay sürdü, 9 ay sonunda bana ceza olarak 3 yıl da 1 kademe durdurulması verildi, ve tayinim il icinde başka bi yere verildi, bu 9 ay sonucunda adli soruşturmada açıldı, itiraz dilekcesi yazdim, bana nasil bir ceza verilebilir adli olarak, memurlugumu etkiler mi
Merhaba, adli soruşturma süreci devam ederken hakkınızda kesinlikle şu tür bir yaptırım söz konusu olur gibi kesin yargı içeren bir yanıt vermemiz doğru olmayacaktır. İyi günler dileriz.
Muhtar seçildim 1 yil 3 ay ceza aldım silah yakalattim sonuç ne olur
Merhaba. Suç ve cezaların memuriyete etkisi çerçevesinde değerlendirme yapılması icap eder. Arzu ederseniz ofisimizle iletişim kurabilir; hukuki danışmanlık hizmetimize başvurabilirsiniz. İyi günler dileriz.
BU DEĞERLİ İÇERİK İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM ÇOK BİLGİLENDİRİCİ BİR YAZI OLMUŞ. ÇANAKKALEDEN SELAMLAR AVUKAT BEY.
Hukuki makalemiz hakkında olumlu yorumlarınız için teşekkürler Kadir bey.
Iyi günler 15 yıllık devlet memuru iken kayınpederimle kavga ettim. Kasten yaralama sucundan 30 ay ceza aldim . Memuriyetten atıldım. Cezam bitti ve 3 yıl üstünden geçti. Memnu haklarımı geri aldım. Belediyeye görevime geri dönmek için başvurdum. Sebeb göstermeden red edildim.Görevime geri döne bilme imkanim varmıdır
Bir kişinin 18 yaşından küçükken işlemiş olduğu nitelikli yağma suçundan dolayı 15 ay cezaevinde yatmış olması da memuriyeti engeller mi ? Ayrıca bu kişinin başka herhangi bir cezadan dolayı hükmü yoktur. Cevabınız için teşekkür ederim.
Ne oldu girbildiniz mi memuriyete
Avukat bey 2013 yılında bi kavga yüzünden 1yıl 2ay ceza aldım 5 yıl bi suça karışmamam gerekiyordu ama bu 5 yıllık süreçse tekrar bi olay yüzünden sinirle tehdit etme suçundan 2017 yılında 1.yıl 9.ay ceza aldım 3 gün açık cezaevinde kaldım denetimli serbestlik le çıktım ve 2020 de sabıka kaydımdan bu suçlardan dolayı kaydımı sildirdim sabıkam görünmüyor ben memur olmak istiyorum memur olabilirmiyim şimdiden teşekkürler.
Merhaba ADEM Bey,
İlgili cezaların memur olma şartlarına etkisini görmek ve analiz edebilmek için sadece anlatım yetmez o sebeple gerekçeli kararları incelememiz gerekiyor. Bu konuda tarafımızdan hukuki danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. İletişim kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
İyi günler.
Merhaba efendim, uyuşturucu madde bulundurma suçundan denetimli serbestlik aldım kpss ye hazırlanıp memurluğa girmek istiyorum bu suç memuriyete engel olur mu ve denetimli serbestlik suçu sistemden tamami ile ne zaman silinir tesekkür ederim
merhaba avukatım ben 30 yıllık memuriyeim sonunda bir idari soruşturma sonucun da (sorusturma konusunun üzerenden 4yıl gecmişti) idarece herhangi bir disiplin cezası veremediğinden 2017 yılın 2 dereceli amir kadrosundan 5 dereceli memur kadrosouna indiriiip emekliye zorlandım. ve emekli oldum ; mevcut 2 dereceli amir kadrusuna tanınan harcsız silah bulundurma ve taşıma , yeşil pasaport alma hakkı gibi o kadronun faydalandıgı hakları kullanamayacak
oldugumun yakın zamanda farkına vardım nasıl bir sürec izleyebilrim dava acabilirmiyim acarsam hangi mahkeme
İyi günler. 2016 yılında karşımdakinı darptan dolayı 10 ay 25 gün hapis cezası aldim hagb verildi. 2020 yılında tekrar bir suça daha bulaştım 2 bin TL para cezası aldım 5 yıl içinde suça bulaştığım için ilk olaydaki cezam onaylanmış 17 ocakta mahkemem var. Yatar olurmu. Bu arada polis memuruyum memuriyetime sıkıntı olurmu açıgamı alınırım yoksa ihraçmı olurum. Yardımcı olursanız memnun olurum 🙏
sonuç ne oldu?
Ah be devrem 1 sene daha bekleyeydin de hagb düşeydi. 10 ay 25 gün açığa alınıp sonra memuriyete devam edersin.
Sonuc ne oldu ayni durum bendede var cevap verirseniz sevinirim
Merhaba, infaz konusunda dosya ve gerekçeli kararın detaylı olarak incelenmesi gerekir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba 3+1 sözleşmeli sağlık personeli olarak görev yapmaktayim. Is yerinde çıkan sorunlardan dolayı hakkımda tutanaklar tutulmuz olup iki defa soruşturma gecirdim ikaz aldim. Memuriyetimi etkiler mi
İki defa soruşturma geçirip ikaz almışsınız. Daha ne tür bir etkisi olabilir ?
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhabalar ben 2009 yılında bir daire aldım aldığım dairenin giriş kapısı önünde bulunan sayacın benim daireme ait olduğunu düşünerek abonelik almadan su boru girişlerini değiştirdim ve 2-3 saat suyu kullandım, ertesi günde bağladığım suyun komşunun su sayacı olduğunu öğrendim ve komşu beni şikayet ettiği için 2011 yılında niteliksiz su hırsızlığısuçundan 10 ay hapis cezası verdi mahkeme, ancak 2012 yılında kanun değişikliği ile suç adı değişerek karşılıksız yararlanma oldu, halen arşiv kaydında suç kaydı gözüküyor, bu olayda memuriyetime etki edecek durum ortadan kalkarmı
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Üzerime kayıtlı bir şirket varken memuriyet sınavlarına başvurabilir miyim memuriyeti kazanınca kapatmak kaydıyla memur olabilir miyim
Merhaba, memuriyet şartları sınavdan sonra da sağlanabilir. Sorun olmaz diye düşünüyorum.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba efendim, uyuşturucu madde bulundurma suçundan denetimli serbestlik aldım kpss ye hazırlanıp memurluğa girmek istiyorum bu suç memuriyete engel olur mu ve denetimli serbestlik suçu sistemden tamami ile ne zaman silinir tesekkür ederim
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba avukat bey uyuşturucu madde bulundurma suçundan denetim aldım kpss ye hazırlanıp memurluğa girmek istiyorun bu engel olur mu birde bu suç sistemden tamami ile ne zaman silinir teşekkür ederim
Merhaba, gerekçeli kararın detaylı olarak incelenmesi gereklidir.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
merhabalar geçen hafta emniyetten ifadem alınmak üzere çağrıldım sosyal medya hesabım üzerinden birine hakaret edilmiş hakareti eden ben değilim ceza alırmıyım ben olmadığımı nasıl ispatlarım ayrıca ben okul müdürüyüm görevden alınırmıyım
Merhaba, mevcut doayadaki delil durumuna bakmak gerekli. Hakaret suçları genel itibariyle memurluğa engekl olmasa da mevcut dosyanın detaylı incelenmesi ile bir kanıya varabiliriz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba avukat bey nişanlım içicilikten 4te4 1 yıl 8 ay ceza yatıyor halihazırda üniversitesi var sağlık bölümü okuyor çıkınca devam etmek istiyor bu durumdan aldığı ceza memur olmasını etkiler mi lütfen cevap verin ?
Merhaba, gerekçeli kararı incelemeden bir şey söylemek doğru olmaz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba kolay gelsin memurluk esnasında kişi koşullardan birini kaybederse yani memur olma koşullarından birini veya birkaçını memurluk esnasında kaybederse kişinin memuriyeti haliyle sona eriyor. Sormak istediğim soru şu memur koşullardan birini memurluk esnasında kaybedince daha önce yapılan memurluk hizmeti (ödenen maaşlar) mahkeme tarafından geri talep edilebilir mi? Yani değişiklik meydana gelme durumuna kadar her şey yasal herhangi bir şey yok memurluk esnasında gelince kişinin haliyle memuriyeti sona eriyor ama daha öncesinde herhangi bir değişiklik yok o yüzden yapılan hizmet devlet tarafından sayılır mı? veya ödenen maaşları geri alabilir mi?
Çok teşekkür ediyorum şimdiden.
Merhaba, evet maaşlar geri istenir. Detaylı olarak incelemek gerek somut olayı. Veirler yeterli değil maalesef.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba
Kasten öldürmeye teşebbüs suçundan 14 ay tutuklu yargilandiktan sonra beraat ettim ve Yargıtay tarafından onaylandı.
Bu durum memur olmama engel teşkil eder mi
Teşekkür ederim
Onceden hagb cezam var istemeyerek kavgaya karistim alacagim ceza memurluga zarar verirmi
Merhaba, memur olmanıza engel teşkil etmeyeceğini düşünüyorum.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba beyefendi. Uyuşturucu kullanmaktan 2 kez yakalandim. 1.sinde hagb verildi ikinci duruşmada ise 1 yıl 8 ay ertelenmiş hapis cezası verildi. Memnu hakların iadesi kararı verilen bir başvuru sonucu memur olabilir miyim acaba. Bir de memnu haarin iadesi aldığım 1 yıl 8 ay ceza ve artı 3 yıl daha şeklinde mıdır teşekkür ederim
Merhaba,
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba avukat bey ben zabıta memuruydum kasten yaralamadan 1yil sekiz ay ceza aldım memurluğa donebilirmiyim olumlu cevap verirseniz davaya bakmanızı isterim
Merhaba, dosyanızı detaylı incelemeden bir şey söyleyemeyiz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhabalar.
2 yıl 1 ay silahlı tehdit suçundan ceza aldım ve ilk suçum.Bu ceza memur olmamı kesin olarak engeller mi ? Yoksa sadece cezanin infazi süresince mi memuriyet engeli olur.
merhaba sonuc buldunuz mu bu durum ile ilgili
Merhaba, memuriyetinize engel olacağını düşünüyorum.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhabalar
Trafikte kavga ettik ve mahkemeye çıktık kavga nedeniyle 1500 lira ceza aldım sicil kaydım yok sadece arşiv kaydında 1500 lira ceza gözüküyor ve bu cezanın beş yıldan sonra silineceğini söylüyorlar Şuan 3 yıl oldu bu durum memuriyete engel mi
Merhaba, HAGB kararları memuriyete engel olmaz fakat gerekçeli kararı incelemeden bir şey söyleyemem.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Hocam merhabalar rahatsız ediyorum. Ben 6 yıl önce bir kavgada müştekil sanık olarak geçiyorum dosyada ve dosya hafif yaralama taş ve benzeri bişeyle benim arkadaşımın kafasına felan vurdular. Ve dava dosyasındaki herkese 112 gün adli para cezası verildi bide 5 yıl hiç bir suça bulaşmama bende dahil. Bu memur olmaya engel bi durumudur beni aydınlatırsanız çok sevirim.
Merhaba, HAGB kararları memuriyete engel olmaz fakat gerekçeli kararı incelemeden bir şey söyleyemem.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Adalet bakanligindaki Memuriyetim esnasında kasten basit yaralama suçundan 5ay hapis cezası aldım hagb kararı ile 5 yıl ertelenen ceza süremi doldurdum sicilimden silinmesi için ne yapmam nereye başvurmam gerekir
Merhaba, Adli sicil kaydınızdaki kaydın arşive alınması için suç tipine göre gerekli süre sonunda Adli Sicil ve İstatistik müdürlüğüne fiziki veya e-devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
Bu konuda ücreti mukabilinde hukuki danışmanlık almak için 0(242) 242 1 242 numaralı hattımızı arayabilirsiniz.
Merhaba avukat bey ben üniversite ögrencisiyim ve sınavda kopya yüzünden uzaklaştırma aldım bu durum memuriyete atama durumumu etkilet mi? Cevaplarsanız çok mutlu olurum
Merhaba Kübra Hanım. Üniversitede alınan uzaklaştırma disiplin cezası ile memuriyet ataması arasında hukuki bir ilişki söz konusu değil. İyi günler dileriz.
Merhabalar bu arşiv araştırma ve güvenlik soruşturmasında hastane kayıtlarına bakiliyormu bilgi verirmisiniz nelere bakılıyor
Merhaba Onur Bey, istisna haller hariç hastane kayıtları incelenmez. İyi günler dileriz.
Kyk yurdunda kavgaya karışmak memuriyet etkilermi acaba polise taşındı bu konu darp raporları var
Merhaba Ayşe Hanım, suç ve cezaların memuriyete etkisi hususunda hukuk danışmanlığı almak için dilerseniz ofisimizle irtibata geçebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Merhabalar 2016 yılından kamu malına zarar suçundan 10 ay cezam vardı adli sicilim 5 yıl evvel silindi. Ancak arşiv kaydım hâlâ duruyor. Memuriyete engel teşkil eder mi. Ya da arşiv kaydımı sildirme ihtimalimiz var mı
Merhaba, adli sicil ve arşiv kayıtlarının silinmesi adına başvurlabilecek hukuki imkanları değerlendirebilmemiz için dosyanız ve eldeki veriler çerçevesinde değerlendirme yapmamamız gerekir. Dilerseniz ofisimizle iletişim kurabilir konu hakkında danışmanlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz. İyi günler dileriz.
Vergi kanununa muhalefet sucundan 3 yi 45 gün ceza aldım şuan denetimli serbestlikteyim yerel seçimde muhtar adayı olmama engelmi olur cezam.
Merhaba, Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkın da Kanun hükümleri gereğince gerekli şartları karşılamanız halinde muhtar seçilebilirsiniz. Fakat işbu Kanun da öngörülen şartları karşılamamanız halinde muhtar seçilmeniz mümkün değildir. İyi günler dileriz.
Merhaba, kyk yurdunda hırsızlık suçlaması nedeniyle çıkarma cezası almak arşiv araştırmasının olumsuz sonuçlanmasına neden olur mu? Adli bir durum yok ortada, sadece kyk’da böyle bir ceza aldım 10 yıl önce. Onun dışında zaten karakol, adliye kapısından geçmişliğim, hiçbir mahkemem vs yoktur adli sicil ve arşiv kaydım temiz görünüyor e-devlette. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba, mevzuat gereği suç teşkil eden bir eylem dolayısıyla hakkınızda kesinleşmiş bir ceza olmadığı için bu tür bir durumun arşiv araştırması üzerinde olumsuz etkide bulunması güçtür. Ancak, KYK yurdundan çıkarılmanız yönünde aldığınız yaptırımın %100 etkisi olmaz şeklinde bir kesinlik vermemiz mümkün değildir. İyi günler dileriz.
Merhabalar sayın hocam. Kamu malına zarar verme yüz kızartıcı bir suç mudur.
Merhaba. Yüz kızartıcı suçlar başta T.C. Anayasası olmak üzere çeşitli kanunlarda düzenlenmiştir. Yüz kızartıcı suçların mevzuatın nerelerinde yer aldığını aşağıda belirtmiş durumdayız. İlgili mevzuat çerçevesinde hangi suçların “yüz kızartıcı suç” olduğunu inceleyebilirsiniz. İyi günler dileriz.
Anayasa (md. 76 )
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu (md.3/2)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (md.48)
5352 sayılı Adli Sicil Kanunu (md.12/1-b)
1136 sayılı Avukatlık Kanunu (md. 5/a)
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu: İşbu Kanun’un 4/d maddesinde hükme bağlanan yüz kızartıcı suçlar kavramı kanun metninden çıkarılmıştır.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu (md. 11/1)
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun: Kanun’da yüz kızartıcı suçlar ifadesi kaldırılarak, suçlar tek tek belirtilmiştir.
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu (md.8/h)
5411 sayılı Bankacılık Kanunu (md. 8/d)
6136 sayılı Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanun (md.7/7)
Avukat bey merhaba benim alkollü araç kulanmaktan 4 ay cezam adli para cezasına dönüştü memur olabilirmiyim ayrıca güvenlik kimlik kartı yenileme sınavına girdim geçtim güvenlik şubeyi aradığımda sicil kaydımın olduğunu komisyona gireceğini söylediler bir sorun olurmu çok kafama takıldı şimdiden vereceğiniz bilgi için teşekkür ederim
Merhaba, bahsettiğiniz durumun adli sicil kaydınız çerçevesinde yapılan incelemeye müspet ya da menfi bir etkisi olup olmayacağı hususunda kesin bir bilgi vermemiz sağlıklı olmayacaktır. İyi günler dileriz.
Merhabalar ben kykdan yurda alkollu gelmekten dolayi uyari cezasi alfim ileride memuriyetimi etkiler mi?
Merhaba, mevzuatta düzenlenen belirli suçlar sebebiyle mahkumiyet alınması halinde memuriyet önündeki engelden söz edilebilir. Ayrıca bilgi için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesini inceleyebilirsiniz. İyi günler dileriz.