İçindekiler
02Kurumlar Arası Geçiş Nedir?
Kurumlar arası geçiş, Devlet Memurları Kanunu madde 74’e göre gerekli şartlar sağlandığında memurun, bir kamu kurumundan diğerine geçişini ifade eder. Bu durum 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ‘’Memurların Bir Kurumundan Diğerine Nakilleri’’ başlığı altında düzenlenmiş olup uygulamada kurumlar arası geçiş olarak bilinir.
Kanun hükmü, 657’ye tabi kamu kurumları yahut 657’ye tabi olmayan kurum ve kuruluşları arasında memur nakil rejimi düzenlemektedir. Mevzuat doğrultusunda süreç başarıyla tamamlandığında memurların kurumlar arası geçiş yapması mümkündür.
Kurumlar Arası Geçiş Süreci
Kurumlar arası geçiş süreci, usulüne uygun bir şekilde tamamlandığında memur istediği kurumda yeni görevine başlayabilir. Aksi takdirde başka bir kuruma geçiş mümkün değildir. Kurumlar arası geçiş süreci şu şekilde ilerlemektedir:
- Memurun kurum değiştirmek istediğine dair talepte bulunması,
- Mevcut görev yapılan ve geçilmek istenen kurumun muvafakati,
- Nakil istenilen kadronun memurun hak derecesinde olması,
- Nakle ilişkin kurumlar arası yazışmalar,
- Naklin gerçekleştirilmesi.
Kurumlar arası geçiş için naklini isteyen memurun kadrosu ve pozisyonunun geçişi yapmak istediği kurumdaki ile birebir örtüşmek zorunda değildir. Bu sayede memur yeniden devlet memuru olma sürecini yaşamadan pozisyonunu ve görevini değiştirebilir. Önemli olan kurumlar arası muvafakatin sağlanmış olmasıdır.
Kurumlar Arası Geçiş Şartları
Kurumlar arası geçiş şartları geçiş sürecinde dikkate alınan kriterlerden oluşur. Naklen atama isteyen memur bu şartları yerine getirmeden başka bir kuruma geçiş yapamaz. Kurumlar arası geçiş şartları şunlardır:
- Dilekçe usulüyle memurun naklen atama için talepte bulunması
Memurun kurum değiştirmek için talepte bulunması kurumunda değişiklik yapması için ilk şarttır. Kişinin kendi rızasından bağımsız bir biçimde kurumlar arasında değişiklik yapılamaz. İlgili memur naklen atama istediği kuruma dilekçe ile talepte bulunmalıdır.
- Kurumlar arası muvafakatin sağlanması
Memurun kurumlar arası geçiş yapabilmesi için kurumlar arası muvafakatin sağlanması şarttır. Mevcut çalıştığı kurum ile geçiş yapmak istediği kurumun buna onay vermesi gerekmektedir. Bu konuda iki farklı kurum amirinin takdir yetkisi bulunmaktadır; ancak bu takdir yetkisi, ilgili memurun parasal ve özlük haklarına zarar verecek şekilde kullanılamaz.
- Kademe denkliğinin sağlanması
Kademe denkliği atanmak istenen kurumlar arası değişiklik yapılabilmesinin bir diğer şartıdır. Eğer memur, kazanılmış hak derecesinden daha üst seviyede bir kadroya geçiş yapmak istiyorsa 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.68’e göre derecesini yükseltmiş olması yahut öğrenim durumunun ilerlemeye elverişli olması. Memur naklini istediği kadronun kazanılmış hak derecesi olarak üstünde ise aradaki fark en 3 derece olabilir.
- Memurun asaletinin tasdik edilmesi
Kurumlar arası geçiş talebinde bulunan memurun asaletin tasdik edilmesi gerekmektedir. Aday memur statüsündeki kişiler başka bir kuruma naklen atama talebinde bulunamaz. Asalet tasdiki en az 1 en fazla 2 yıl içinde mümkündür. Sonuç olarak aday memurlar kurumlar arası geçiş talebinde bulunamazlar.
Hangi Durumlarda Kurumlar Arası Geçiş Mümkündür?
Kurumlar arası geçiş talebi ilgili memurun parasal ve özlük haklarını iyileştirmek için olabileceği gibi kariyer hedefleri ya da kurumlar arası farklılıklardan da kaynaklanabilir. Sebebi her ne olursa olsun mevcut durum dilekçede doğru bir şekilde anlatılmalıdır. Bu sayede kurumlar arası muvafakatin sağlanma olasılığı artacak ilgili memurun isteği yerine getirilecektir.
Kamu kurumlarının istikrarı ve verilen hizmetin sürekliliği için kurum değişikliği mevzuatı her geçen gün daha da katılaştırılmaktadır. Bundan dolayı kurumlar arası geçiş isteyen memurların şartları sağladığı andan itibaren süreci başlatmaları büyük önem taşımaktadır.
MEB Kurumlar Arası Geçiş
Kurumlar arası geçiş talebinin en sık görüldüğü kurumlardan birisi de Millî Eğitim Bakanlığıdır. MEB’de öğretmenler ve devlet memurları ayrı usullere tabidir. Öğretmenlere ‘’Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’’ uygulanırken öğretmenlik mesleğini icra etmek isteyen memurlara yukarıdaki yönetmeliğin 8. Maddesi uygulanmaktadır.
(1) Devlet memurluğundan ayrılmış olanlar, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere yeniden atama kapsamında başvurabilir.
(2) Devlet üniversitelerinde en az iki yıl öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman olarak görev yaptıktan sonra bu görevlerden ayrılanlar, mezun oldukları alanların Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere yeniden atama kapsamında başvurabilir.
(3) Kamu kurum ve kuruluşlarında hâlen görev yapmakta olanlar, daha önce eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dâhil öğretmen unvanlı kadroda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere kurumlar arası yeniden atama kapsamında başvurabilir.
(4) Devlet üniversitelerinde hâlen görev yapmakta olanlardan en az iki yıl öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi ve uzman olarak görev yapmış olanlar, mezun oldukları alanların Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararına göre atama yapılacak alana uygun olması şartıyla, öğretmen olarak atanmak üzere kurumlar arası yeniden atama kapsamında başvurabilir.
Sağlık Bakanlığı Kurumlar Arası Geçiş
Kurumlar arası geçiş Sağlık Bakanlığı personeli için genel düzenlemenin yanında ek düzenlemelerle uygulamaya konulmuştur. Buna göre devlet hizmeti görevini yerine getiren sözleşmeli ya da kadrolu personel naklen atama başvurusunda bulunmaya hak kazanır. Bunun yanı sıra aile hekimleri de kurumların muvafakati sağlanması şartıyla naklen atama hakkına sahiptir.
Kurumlar Arası Geçiş Dilekçe Nasıl Yazılır?
Kurumlar arası geçiş şartlarından ilki ilgili memurun bu konuda geçiş yapmak istediği kuruma dilekçe ile talepte bulunmasıdır. Dilekçe, genel usul ve esaslara tabidir. Dilekçede memurun meramını net bir biçimde dile getirmesi, gerekçelerinin makul, şeffaf ve hayata geçirilebilir olması gerekmektedir.
Dilekçenin usulüne uygun yazılmasıyla kurum değişikliği sürecinin ilk adımı yerine getirilmiş olur. Kurumlar arası muvafakatin sağlanması şartı da göz önüne alındığında dilekçenin muntazam bir şekilde yazılmış olması süreci kolaylaştırıcı etkiye sahip olacaktır.
Merhaba. Diyanet işleri başkanlığında kadrolu kuran kursu öğreticisi olarak görev yapmaktayım. İlahiyat mezunuyum ve formasyonum var. MEB’e geçiş yapabilir miyim?
Merhaba benim öğrenmek istediğim şuan kurumlar arası geçiş açık mı ben 15 gün önce sosyal hizmetlere sevgi evleri için müracat ettim ancak kpss ile alım yapıldığını soylediler dün de meb in kurumlararası geçişi açtığını duydum doğru acaba bilgilendirir misiniz
Merhaba ben sözleşmeli imam hatip olarak görev almaktayım.sizlesmelilere kadro kapsaminda biz kadroya geçtik.ben milli eğitim kurumuna geçmek öğretmen olmak istiyorum.diplomamnformasyonnum ve kpss sınavına girmiş bulunuyorum. yani gerekli şartları taşıyorum.bu durumda kurum değiştirmem mümkün mü.nasil olur.siz bana nasıl yardımcı olabilirsiniz.tesekkur ederim
sağlık bakanlığı 2023 kurumlar arası geçiş ilanı ne zaman ve nerede yayınlanır acaba bilgisi olan varmı?
Sağlık bakanlığı 2023 kurumlar arası geçiş geçti diye biliyorum. Haziranda Olur birdaha buradan bakabilirsiniz
https://yhgm.saglik.gov.tr/TR-12051/yer-degistirme-suretiyle-atanma-kuralari.html