İçindekiler
Koruma Tedbiri ve Uzaklaştırma Kararı
Koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında verilen önlemlerdendir. Koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı, son derece hızlı ve etkili tedbirlerden olup; şiddete maruz kalan, şiddet görme tehlikesi altına bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişiler tarafından talep edilen, talepte bulunana yönelik şiddete mani olunması maksadıyla verilen karardır.
Koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı ile birlikte 6284 sayılı Kanunda düzenlenen tedbirler, şiddet gören ya da şiddet görme tehlikesi altında bulunan herkesçe talep edilebilir. Kişi, şikayet ve ihbar mercilerine başvurmak suretiyle koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı talep edebilir. 6284 sayılı Kanunda hüküm altına alınan tedbirler; koruyucu tedbirler ve önleyici tedbirler olmak üzere iki başlıkta düzenlenmiştir. Koruyucu tedbirler mülki amir ve hakim tarafından; önleyici tedbirler ise hakim tarafından verilir.
Koruma Tedbirinden Kimler Yararlanabilir?
Koruma tedbiri, şiddet gören ya da şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurları tarafından talep edilebilir. 6284 sayılı Yasa kapsamında düzenlenen tedbir kararları; önleyici tedbir kararları ve koruyucu tedbir kararları olmak üzere iki başlıkta incelenir. Koruyucu tedbir kararları, hakim ya da mülki amir tarafından verilir. Önleyici tedbir kararları ise hakim tarafından verilir. Hakimden kasıt, Aile Mahkemesi Hakimdir.
Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri gereğince, kadına yönelik şiddet şu şekilde düzenlenmiştir:
“Kadına yönelik şiddet: Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan ve bu Kanunda şiddet olarak tanımlanan her türlü tutum ve davranışı,”
İşbu kanun uyarınca, şiddet;
“Şiddet: Kişinin, fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfî engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranışı,”
Tedbir kararı ise;
“Tedbir kararı: Bu Kanun kapsamında, şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında hâkim, kolluk görevlileri ve mülkî amirler tarafından, istem üzerine veya resen verilecek tedbir kararlarını, ifade eder.”
Koruma Tedbiri Kararı Nedir?
6284 sayılı Kanunda iki farklı koruma tedbiri kararı düzenlenmiştir. Bu kararlardan ilki, koruyucu tedbir kararı; ikincisi ise, önleyici tedbir kararıdır. Koruma tedbiri kararları, kararı veren merciler açısından ikiye ayrılır; mülki idari amir tarafından verilen koruma tedbiri kararları ve aile mahkemesi tarafından verilen koruma tedbiri kararları.
Tedbir Kararının Verilmesi
Tedbir kararı, ilgilinin talebi üzerine ilk defasında azami altı ay süreyle verilebilir. Tedbir kararı; şiddete maruz kalan, şiddet görme tehlikesi altına bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin talebi üzerine, Cumhuriyet savcısı, Bakanlık veya kolluk görevlilerinin başvurusu üzerine verilir. Kararın verilebilmesi için, şiddetin uygulandığına ilişkin delil aranmaz; koruyucu tedbir kararı, geciktirilmeden derhal verilir.
Tedbir Kararına İtiraz
Tedbir kararının ilgiliye tebliğ veya tefhiminin ardından iki hafta süre zarfında tedbir kararına itiraz edilebilir. İtiraz, ilgili tarafından aile mahkemesine yapılır. Aile mahkemesi hakimi tarafından verilen tedbir kararına itiraz üzerinde dosya, o yerde bulunan aile mahkemesinin birden çok dairesi bulunması durumunda, numara olarak kendisini takip eden daireye, son numaralı daire içinse birinci daireye, o yerde aile mahkemesinin yalnızca bir dairesi olması durumunda ise asliye hukuk mahkemesine gönderilir.
Asliye hukuk mahkemesi hakimi ile aile mahkemesi hakiminin aynı hakim olması durumunda dosya, en yakın asliye hukuk mahkemesine ivedi gönderilir. İtirazı değerlendirmekle görevli merci, itiraza ilişkin kararını bir hafta süreyle verir ve verilen karar kesindir.