İçindekiler
Bilişim Suçları Nereye Şikayet Edilir?
Bilişim suçları; bir bilişim sisteminin güvenliğini, sistemdeki verileri ve verileri hedef alan, bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçlardır. Bilişim suçları uygulamada siber suçlar, internet suçları vb. farklı isimlerle de kullanılmaktadır. Bilişim suçlarının bilişim sistemi kullanımına paralel olarak hızla artması, bilişim suçları nereye şikayet edilir? sorusunu gündeme getirmiştir. Makalemizde bilişim suçlarının nereye, nasıl şikayet edileceği, şikayet prosedürünün seyri vs. merak konusu hususlar izah edilmektedir.
Bilişim suçları nereye şikayet edilir? sorusunu yanıtlamadan önce, bilişim suçlarının ne olduğunun, hangi suçların bilişim suçu kapsamında değerlendirildiğinin bilinmesi yararlı olacaktır. Türk hukuk sisteminde suç ve ceza düzenlemelerinin temel mevzuatı 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’dur. İşbu Kanun’un 243. 244. ve 245. maddelerinde Bilişim Alanında Suçlar başlığı altında bilişim suçları düzenlenmiştir. Bilişim suçları, ancak bilişim sistemleri üzerinden işlenebilen suçlar olmasıyla diğer suçlardan ayrılır.
Bilişim suçu sebebiyle yürütülen soruşturma ve kovuşturma sürecinde hak, menfaat ve zaman kaybı yaşamamak adına emsal davalarla tecrübesini ve müktesebatını artırmış yetkin bir ceza hukuku avukatından yardım almak, oldukça doğru bir yaklaşım olacaktır. Zira başarılı bir ceza avukatı, üstlendiği dava dosyasının mahkemece adilane muhakeme edilmesi, telafisi güç hak kayıpları yaşanmaması için hakkaniyet kurallarına riayet edilmesi gayesiyle kapsamlı, çok yönlü ve titiz bir hukuki mücadele yürütür.
Bilişim Suçları Şikayet
Bilişim suçları nereye şikayet edilir? sorusuna, öncelikle, bilişim suçlarının tamamının şikayete tabi olmadığını belirterek yanıt verelim. Bazı bilişim suçlarının takibi için şikayet aranırken, bazı bilişim suçları şikayete tabi olmaksızın ihbar üzerinde savcılık tarafından re’ sen soruşturulur. TCK’de düzenlenen suçlardan hangilerinin şikayete tabi, hangilerinin re’ sen soruşturulduğu, ilgili suçun düzenlendiği maddede belirtilir. Dolayısıyla, söz konusu suç için şikayet öngörülmüşse, şikayet süresi içinde suç hakkında şikayette bulunulmalıdır.
Suçun düzenlendiği maddede şikayete öngörülmemiş olsa dahi şikayet formatında bir dilekçeyle Cumhuriyet Başsavcılığına ya da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine ihbarda bulunulabilir, suç duyurusu yapılabilir. İhbarın mutlaka yazılı yapılması şart değildir; sözlü ihbarda da bulunulabilir. Bilişim suçları nereye şikayet edilir? sorusuna yanıt arayan kişi, ilgili suç hakkında hazırlanmış şikayet dilekçesiyle birlikte, bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına ya da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerine şikayette bulunabilir.
Bilişim Suçları İçin Nereye Şikayette Bulunulur?
Bilişim suçları nereye şikayet edilir? söz konusu olduğunda, siber suçların mail üzerinden şikayet edilip edilemeyeceği merak konusudur. Bilişim suçları mail üzerinden şikayet edilemez; Ancak, CİMER’e başvurulabilir. Siber suçlar hakkında CİMER’e başvuran kişinin bu başvurusu savcılığa yönlendirilir. Buradan da anlaşılacağı üzere CİMER, siber suçlara hakkında yapılan başvuruları yalnızca idari başvuru olarak değerlendirerek konuyla ilgili birime yönlendirme yapar. Bilişim suçları şikayeti için başvurulabilecek merciiler;
- Cumhuriyet Savcılıkları
- Emniyet ya da Jandarma Karakolları
- Siber Suçlar Şube Müdürlüğü
- CİMER
Bilişim Suçları Nasıl Şikayet Edilir?
Bilişim suçu, şikayet dilekçesi düzenlemek ya da suç duyurusunda bulunmak suretiyle şikayet edilir. Şikayet, kanunda öngörülen şikayet süresi içinde yapılmak durumundadır. Failin ve suç fiilinin öğrenildiği andan itibaren altı aylık şikayet süresi vardır. Altı aylık şikayet süresi, ancak suç fiilinin ve failin öğrenilmesiyle birlikte işlemeye başlar. Kişi, suç fiilinden ya da failden yalnızca birini öğrendiği takdirde de pekala suç hakkında şikayette bulunabilir.
Bilişim suçları nereye şikayet edilir? sorusunu yanıtladıktan sonra, şikayetin nasıl yapılacağı ve şikayetle birlikte nasıl bir süreç ilerleyeceğini izah etmek, konu bütünlüğü açısından yararlı olacaktır. Öncelikle, siber suçların şikayeti için hazırlanacak şikayet dilekçesinin usul ve esas yönlerinden hatalı olmaması mühimdir. Zira savcılık makamı, suç hakkında yapacağı araştırmaya bu dilekçe üzerinden başlayacaktır. Bu nedenle, bilişim suçları şikayet dilekçesinin avukat marifetiyle düzenlenmesi yararlı olacaktır.
Bilişim Suçları Şikayet Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Bilişim suçları nereye şikayet edilir? başlığı üzerinde temellenen makalemizde son olarak şikayet dilekçesinde dikkat edilmesi gereken hususlara değinmekteyiz. Buna göre, bilişim suçları şikayet dilekçesinde dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şunlardır:
- Şikayet dilekçesinin gönderileceği Cumhuriyet Başsavcılığı dilekçe başlığıdır.
- Şikayet edenin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve adresi yazılmalıdır.
- Suçu işleyen bilinmekteyse adı ve soyadı belirtilmelidir.
- Şikayete konu bilişim suçu açıkça belirtilmelidir.
- Suç tarihi yazılmalıdır.
- Suça konu olay ayrıntılarıyla yazılmalı, suça ve şüpheliye dair elverişli bilgiler verilmelidir.
- İleri sürülebilecek hukuki deliller belirtilmelidir.
- Sonuç ve istem yazılarak dilekçe tamamlanmalıdır. Son olarak, dilekçeye tarih yazmayı ve imza atmayı unutmamak gerekir.