İçindekiler
Tek Celsede Boşanma
Tek celsede boşanma; anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki farklı şekilde görülen boşanma davalarından anlaşmalı boşanmayı ifade eder. Anlaşmalı boşanma, yani tek celsede boşanma; boşanma davasının ilk duruşmasının boşanma kararıyla sonuçlanmasıdır. Tek celsede boşanmak için eşler, anlaşmalı boşanma davası açılmadan önce dava neticesinde meydana gelecek hukuki sonuçlar üzerinde anlaşır ve bu anlaşmalarını, anlaşmalı boşanma protokolüyle imza altına alırlar.
Boşanma iradesinde, boşanmanın mali sonuçlarında ve ortak çocuklara ilişkin hususlarda uzlaşamayan eşler, anlaşmalı boşanma davasına kıyasla çok daha uzun bir süreci ihtiva eden ve tek celsede boşanmanın mümkün olmadığı çekişmeli boşanma davası yoluna gider. Çekişmeli boşanma davasında eşlerin tek duruşmada boşanabilmeleri mümkün değildir. Zira, işbu davada eşler arasında çekişmeye konu hususlar nedeniyle, boşanma kararı verilebilmesi için en az birkaç duruşma yapılır.
Tek Celsede Boşanmak İçin Ne Yapmalı?
Tek celsede boşanmak için anlaşmalı boşanma davası açmak gerekir. Anlaşmalı boşanmada eşlerin dosyanın görüleceği ilk duruşmada boşanmalarını sağlamak amacıyla, evleviyetle eşler arasında boşanma davası açılmadan önce davanın neticesiyle meydana gelebilecek hukuki hususlarla alakalı olarak anlaşmalı boşanma protokolünün imzalanması ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu m.166/3’te hüküm altına alınan koşullar sağlanmalıdır. TMK m.166/3:
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
TMK m.166/3’te hüküm altına alınan şartların sağlanmasıyla birlikte, anlaşmalı boşanma davası açılarak tek celsede boşanmak – yüksek ihtimalle – mümkündür.
Tek Celsede Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Tek celsede boşanabilmek, yani anlaşmalı boşanma davasının ilk duruşmada verilen boşanma kararıyla tamamlanabilmesi için, anlaşmalı boşanma protokolünün hukuki açıdan muntazam bir biçimde düzenlenmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolünün hukuki açıdan muntazam bir şekilde hazırlanabilmesi içinse, aile hukuku üzerinde uzmanlık sahibi bir boşanma avukatından yardım almak, sürecin müspet seyri açısından en doğru yaklaşım olacaktır.
Anlaşmalı boşanma protokolünün varlığıyla beraber boşanma dava dilekçesinin görev – yetki sahibi mahkemeye sunulmasıyla birlikte, boşanma davası açılır. Aile mahkemesi, aile mahkemesinin kurulmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemesi, mevcut iş yükü ve yoğunluğuna göre duruşma, yani celse günü tayin eder. Kimi hallerde hakim tarafından tanık da talep edilebilir. Bu süreç, kesin olmamakla birlikte, genellikle üç ila altı ay arası bir zaman alır.
Anlaşmalı boşanma süresini belirleyen en temel faktör, hukuki sürecin doğru yürütülüp yürütülmemesidir. Anlaşmalı boşanma davası açmak ve hukuki prosedürü eksiksiz yürütmek suretiyle tek celsede boşanmak mümkündür. İzah edilen gerekçeler nedeniyle, tek celsede boşanmak isteyen eşlerin mutabık olması ve bu süreçte hatalı veya ihmali işlemler nedeniyle hukuki yönden ve zaman açısından kayıp yaşamamaları adına boşanma avukatından yardım almaları en isabetli davranış olacaktır.
Anlaşmalı boşanabilmek için kanun koyucu tarafından düzenlenen “evlilik birliğinin en az 1 yıldır sürüyor olması” şartını taşımayan eşler tarafından açılacak boşanma davası; anlaşmalı boşanma şartlarındaki yoksunluk nedeniyle çekişmeli boşanma davası olacaktır. Çekişmeli boşanma davasında da – anlaşmalı boşanma davasına kıyasla oldukça zor olsa da – tek celsede boşanmak mümkündür. Çekişmeli boşanmada tek duruşmada boşanabilmek için; boşanma, boşanmanın mali sonuçları ve müşterek çocukların durumu hakkında mutabakat sağlanmış olmalıdır.
Çekişmeli Boşanma Tek Celsede Biter mi?
Eşlerin dava açmazdan evvel uzlaşı sağlayamamalı durumunda çekişmeli boşanma davası yoluna gidilecektir. Çekişmeli boşanma davalarının tek duruşmada boşanma kararıyla bitmesi oldukça güç olmakla birlikte, hukuken olanaksız değildir. Çekişmeli boşanma davasının ilk duruşmasında eşler hakkında boşanma kararı verilebilmesi ve davanın tek celsede sona ermesi için uzman yardımına başvurulmalı, deneyimli bir boşanma avukatı nezaretinde ilerlenmelidir.