2024 Yılında Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası açılacağı zaman birtakım hazırlıkların yapılması ve başvuru sürecinin hukuka uygun biçimde tamamlanması gerekir. Boşanma davası açmak için takip edilmesi gereken süreç şöyledir:
- Boşanma davası açmak için öncelikle boşanma sebeplerinin neler olduğu netleştirilmelidir.
- Boşanma davasının niteliğine göre anlaşma veya çekişme yoluna gidilip gidilmeyeceği belirlenir.
- Boşanma dilekçesi ayrılığın nedenine göre hazırlanmalıdır.
- Boşanma davası anlaşmalı görülecekse anlaşmalı boşanma davası dilekçesine ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır.
- Dava dilekçesi hazırlandıktan sonra ilgili mercie teslim edilerek dava açılır.
Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?
Boşanma davası açmak için yetkili ve görevli mahkemeye başvuru dilekçesi ile müracaat edilmesi gerekir. Görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Yetkili mahkeme ise eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi olabilir.
Bunun yanı sıra dava açılmadan evvel eşlerin son 6 aydır birlikte oturduğu yer mahkemesi de yetkilidir. Anlaşmalı boşanma davası için herhangi bir yer mahkemesine müracaat edilebilir. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerlerde boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açılır.
Boşanma Davası Açma
Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilir. Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanırken aynı zamanda anlaşmalı boşanma protokolünün de hazırlanması ve mahkemeye sunulması gerekir.
Çekişmeli boşanma davasında eşler arasında asgari müştereklerde anlaşmak zordur ve çekişme söz konusudur. Anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma için dava dilekçesi hazırlanmak zorundadır. Çekişmeli boşanma davası açılırken Türk Medeni Kanunu‘nda düzenlenen genel veya özel sebeplerin varlığı gerekir. Anlaşmalı boşanma davasında eşler arasında dava öncesinde bir araya gelinerek anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır.
Aile Mahkemesi’ne müracaat edilmesi boşanma davaları için söz konusu olurken çekişmeli boşanma davasında dilekçe hazırlandıktan sonra dilekçe ekinde delillerin de yer alması gerekir. Adliyeye gidilerek tevzi bürolarına yatırılması gereken mahkeme harçları ödenir.
Dava açıldıktan sonra da mahkeme tensip zaptı hazırlamak sureti ile dava ile ilgili iş ve işlemleri yapar. Dilekçeler için geçerli olan cevap süresi, delillerin sunulacağı zaman, ön inceleme duruşmasının ne zaman yapılacağı bilgisi zaptta yer alır.
Ön inceleme duruşması yapıldığında ilk itirazların karara bağlanması söz konusu olur. Ön inceleme duruşması geçildikten sonra da tahkikat aşamasına gelinir. Bu aşama dava konusu olayların, delillerin toplandığı ve şahitlerin dinlendiği aşamadır.
Son kısım hüküm duruşması olurken bu aşamada kısa karar açıklanmaktadır. Karar taraflara tebliğ edildikten sonra da istinaf ve temyiz süreçleri başlamış olur. Tüm hukuki yollar tükendiğinde dava dosyası da kapanır. Dava dosyasının kapanması boşanma davası hakkında nihai kararın verilmiş olması anlamına gelir.
Çekişmeli Boşanma Davası Açma İşlemleri
Çekişmeli boşanma davası eşlerin anlaşma sağlayamadığı durumlarda açılan bir dava türüdür. Çekişmeli boşanma davası özel ve genel sebeplere dayanılarak açılır. Dava sürerken de nafaka, velayet, maddi ve manevi tazminat gibi birçok husus eşler arasında anlaşmazlığın oluşmasında etkendir. Bunun yanı sıra eşlerden birinin ayrılmak istemediği hallerde de çekişmeli boşanma davasına gidilir.
Taraflar dava sırasında ileri sürecekleri vakıa ve delilleri sunmalıdır. Ön inceleme ve tahkikat aşamasında davaya ilişkin tüm ayrıntılar değerlendirilir. Dosyada eksiklikler olması durumunda bunların tamamlanması sağlanır ve tanık beyanları bu süreçte dinlenir.
Dava görüldükten sonra da gerekçeli karar yazılır. Çekişmeli boşanma davası gerekçeli kararı yazıldıktan sonra istinaf ve temyiz aşaması söz konusu olur. Hukuki süreçlerin tamamlanmasının ardından da boşanma kararı kesinleşir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Açma Süreci
Evlilik birliği bir yıl ve üzerinde ise anlaşmalı boşanma davası açılarak taraflar ayrılık kararını resmileştirebilir. Anlaşmalı boşanma davası eşlerin dava öncesinde ortak konularda fikir birliğine vararak bunu beyan ettikleri dava türlerinden biridir.
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi hazırlanırken anlaşmalı boşanma protokolü de buna ilaveten mahkemeye sunulur. Mahkeme duruşma gününü tayin ettiğinde genellikle ilk celsede anlaşmalı boşanma davası sonuçlanır. Bu davada da istinaf ve temyiz aşaması geçilmiş ise karar kesinleşir ve eşlerin ayrılığına dair nihai karar verilmiş olur.
Anlaşmalı boşanma protokolü yazılı olarak hazırlandıktan sonra taraflarca imzalanmalıdır. Sözlü olarak beyan edilecek olan anlaşmalı boşanma protokolü ise mahkemede kayda geçirilir. Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman eşlerden birinin sunacağı dava dilekçesini diğerinin kabul etmesi gerekir. Buna ilaveten eşler birlikte de dava dilekçesini mahkemeye sunabilir.
Anlaşmalı boşanma davası görülürken hakim eşlerin irade beyanını sözlü olarak da dinlemek isteyebilir. Anlaşmalı boşanma protokolüne yansıyan taraf iradeleri hakim huzurunda tesir altında kalınmadan tekrar dinlenmek istenebilir. Bu sayede hakimin anlaşmalı boşanma protokolü hakkında karar vermesi kolaylaşır.
Anlaşmalı Boşanma Davası ile Çekişmeli Boşanma Davası Farkları
Anlaşmalı boşanma davaları ile çekişmeli boşanma davaları arasında bazı farklar bulunur. Her iki dava da Aile Mahkemesi’ne açılmak zorundadır. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatı ile bu görevi yerine getirmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin boşanmanın hukuki sonuçları hakkında mutabakata vardığı dava türleri arasındadır. Bu sebeple de kısa sürede neticelenmesi söz konusudur. Çekişmeli boşanma davaları ise daha uzun süreçlerin hakim olduğu dava türleri arasındadır. Çekişmeli boşanma davaları davanın kapsamına, anlaşmazlığın boyutuna bağlı olarak 3 yıla kadar sonuçlanması uzayabilen türdedir.
- Anlaşmalı boşanma davası sırasında eşler arasında asgari müştereklerde mutabakat sağlanır.
- Anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü mahkemeye birlikte sunulur.
- Anlaşmalı boşanmada eşler hakim huzurunda irade beyanında bulunur.
- Anlaşmalı boşanma davalarında en az bir yıldır evli olmak gerekir.
- Anlaşmalı boşanma protokolü yazılı olarak veya sözlü biçimde sunulabilir.
- Anlaşmalı boşanma davası genelde tek celsede sonuçlanır.
- Çekişmeli boşanma davası genel ve özel sebepler gerekçe gösterilerek açılabilir.
- Çekişmeli boşanma davasında delillere yer verilir.
- Çekişmeli boşanmada taraflar mahkemede hakim huzuruna çıkmak zorunda değildir.
- Çekişmeli boşanma davalarında evlilik birliği kurulalı bir gün bile olsa dava görülebilir.
- Çekişmeli davalar süre bakımından daha uzun sürede tamamlanır.
- Çekişmeli boşanmada eşlerin kusur oranları belirlenir ve bazı kararlar alınırken kusur oranları göz önünde bulundurulur.
Anlaşmalı Boşanma Davası | Çekişmeli Boşanma Davası |
Eşler arası anlaşma esastır; çekişme söz konusu değildir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebine dayanır. | Eşler arasında ihtilaf söz konusudur. TMK m. 161 ile 166 arasında düzenlenen sebeplere dayanır. |
Dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır. | Dava dilekçesine ek olarak deliller sunulur. |
Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır | Süre şartı yoktur. |
Eşler hakim huzurunda hazır bulunmalıdır. | Eşlerin mahkemede bizzat bulunmaları şart değildir. |
Çoğu zaman tek celsede tamamlanır. | Birkaç celse sürer. |
Anlaşmalı protokolün hakimce onaylanmasıyla beraber protokol hükümleri karara aynen intikal eder. | Tarafların kusuru belirlenerek ihtilaflı hususlar hakkında hüküm tesis edilir. |
Boşanma Avukatı Yardımı Almalı mıyım?
Boşanma davası açmak isteyen taraflar bireysel başvuru yapma hakkına sahiptir. Kişi bir dava açmak istediğinde gerekli evrakları hazırladıktan sonra adliyeye giderek ilgili mercilere başvuru yapma hakkını kullanabilir.
Bununla birlikte hukuki süreçler karmaşık yapısı ile zorlayıcıdır. Müracaatların doğru yere yapılması, usulüne uygun biçimde başvuruların gerçekleştirilmesi gerekir. Hukukun bilimsel bir dile sahip olması zaman zaman anlaşılmasını zorlaştırır. Bu sebeple hak kaybı yaşamamak ve zamanı doğru yönetebilmek adına bir boşanma davası avukatı ile çalışılması yarar sağlar.
Boşanma avukatı ile çalışıldığında ileride karşılaşılabilecek sorunların da önüne geçilmiş olur. Deneyimli bir boşanma davası avukatı ihtimal dahilinde olan problemleri öngörebilme kabiliyetinde olurken mesleki tecrübesi de kendisini bu yönde destekler.
Boşanma Nasıl Olur?
Boşanma davası açıldığında tarafların dilekçelerinde çeşitli talepleri olur. Mahkemenin görevi de bu taleplere istinaden gerekli araştırmaları yapmaktır. Araştırmalar yapılıp deliller toplandıktan sonra da mahkemenin karar vermesi gerekir.
Kısa karar olarak adlandırılan bu kararın ardında 30 günlük sürede gerekçeli karar yazılır. Gerekçeli karar ilgililere tebliğ edildikten sonra 2 hafta istinaf başvurusu için süre tanınır. Bu süre içinde istinaf başvurusu yapılmadığı takdirde de boşanma kararı kesinleşir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra nüfus kayıtlarında yapılması gerekli olan düzeltmeler tamamlanır.
Boşanma Davası Açmak İstiyorum, Ne Yapmalıyım?
Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen tarafların öncelikle anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma konusunda karar vermesi gerekir. Boşanma davası sırasında boşanma avukatı ile çalışılması hak ve zaman kaybı yaşanmasını engelleyeceğinden bu hususta da bir karar verilmesi uygun olur.
Boşanma dava dilekçesi hazırlanacağı zaman içeriğinde yer alması gereken konular eksiksiz ve tam olarak dilekçeye yazılmalıdır. Nafaka, mal paylaşımı, maddi ve manevi tazminat talebi varsa bunlar ve çocukların velayeti gibi konular dilekçede geçmelidir.
Boşanma davası avukatı ile çalışılacağı zaman bir vekalet verilir. Bu vekaletle avukat dava sürecine ilişkin tüm aşamaları takip eder. Mahkemede yapılması gerekli işlemler avukat aracılığı ile takip edilirken avukat müvekkili adına bu süreci yönetir.
Boşanma Davası Nerede Açılır, Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Boşanma davası açılacağı zaman Aile Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekir. Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraflar Türkiye’de herhangi bir Aile Mahkemesi’nde bu davayı açabilir.
Çekişmeli boşanma davası açılacaksa eşlerden birinin yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi’ne ya da dava açmadan önce son altı aydır birlikte yaşadıkları yer mahkemesine başvurmalıdırlar. Aile Mahkemesi’nin olmadığı yerlerde dava açmak için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabilir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olmasına bağlı olarak farklı sürelerde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanma özelliğine sahiptir. Eşlerin dava öncesinde asgari müştereklerde buluşması ve ortak karar alması bunda etkendir.
Çekişmeli boşanma davaları ise tarafların fikir ayrılığına sahip olması nedeni ile daha uzun sürelerde sonuçlanır. Dava sırasında tanık beyanlarına yer verilmesi, incelenecek delillerin olması sürenin uzamasına yol açar. Bu tür davalar 3 yıla kadar uzayabilir.
Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Boşanma davası genel ve özel sebeplere dayanılarak açılabilir. Şiddetli geçimsizlik veya özel sebeplerden herhangi birine dayanılarak açılacak boşanma davası sırasında tarafların kusurları da dikkate alınmaktadır. Özel boşanma sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Zina (aldatma),
- Hayata kast etme, pek kötü muamelede bulunma, onur kırıcı davranış sergileme,
- Taraflardan birinin terk etmesi,
- Eşlerden birinin akıl hastalığına tutulması,
- Fiili ayrılıklar.
Boşanma davasının mahkemece kabulü için davalı tarafın az da olsa kusuru olmalıdır. Davalı taraf tam kusursuz ise ve bu eşin boşanmayı kabul etmemesi durumunda dava reddedilir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için en az bir yıldır evli olmak gerekir.
Boşanma İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Boşanma davası açılırken öncelikle boşanma davası dilekçesi eksiksiz ve tam olarak hazırlanmalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında dilekçeyi davacı taraf veya taraf vekili mahkemeye sunar. Anlaşmalı boşanma davalarında ise her iki taraf dilekçeyi imzalar.
Anlaşmalı boşanma davasına ek olarak anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır. Davacıya ait kimlik veya pasaport fotokopisi de dosyaya konur. Avukatla dava takip edilecekse avukata verilen vekaletnamenin de dosyada yer alması gerekir. Çekişmeli boşanma davası için verilen dava dilekçesinde davayı destekleyebilecek nitelikteki delillere ve belgelere de yer verilmelidir.
Boşanma İşlemleri Nelerdir, Dava Süreci Nasıl Yürütülür?
Boşanma işlemleri için öncelikle dava açılması gerekir. Dava açılacağı zaman da boşanma davası dilekçesi hazırlanır. Dava görülmeye başlandığında sunulan deliller incelenir ve varsa tanık beyanları dinlenir.
Tahkikatın tamamlanmasının ardından da mahkeme kararını açıklar. Daha sonra gerekçeli karar hazırlanır. İstinaf ve temyiz sürelerinin aşılmasının ardından dava sonuçlanmış olur. Boşanma kesin olarak neticelendiğinde boşanma tarihi olarak bu tarih esas alınır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için tarafların boşanma davasının hukuki sonuçları hakkında müşterek karar alması gerekir. Çocukların velayeti, mal paylaşımı, nafaka, maddi ve manevi tazminat talebinin olup olmadığı gibi çeşitli konularda alınacak ortak karar anlaşmalı boşanma protokolünde yer almalıdır.
Anlaşmalı boşanma protokolü sözlü olarak beyan edilecekse mahkemece kayıt altına alınması gerekir. Yazılı beyan edilecek anlaşmalı boşanma protokolünün eşler tarafından bizzat imzalanması gerekir. Mahkeme huzurunda da protokolde yer verilen ortak kararlar beyan edilir. Anlaşmalı boşanma davaları genellikle tek celsede sonuçlanır.
Anlaşmalı boşanma davası açılacağı zaman Aile Mahkemesi’ne başvurulur. Boşanma davası anlaşmalı olarak açıldığında Türkiye’de bulunan herhangi bir Aile Mahkemesi’ne başvuru yapılabilmektedir. Aile mahkemesi olmayan yerlerde ise asliye Hukuk Mahkemesi görevlendirilmektedir. Dava dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü de dava açılacak mahkemeye birlikte sunulur.
Anlaşmalı Boşanmak İçin Nereye Başvurmak Gerekir?
Anlaşmalı boşanma davası Türkiye’de herhangi bir yerde bulunan Aile Mahkemesi’ne açılabilme özelliğine sahiptir. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi sıfatı ile görev yapar.
Çekişmeli boşanma davalarında ise herhangi bir yerdeki Aile Mahkemesi’ne başvurulmaz. Bunun için eşlerden birinin oturduğu yer mahkemesi ya da dava öncesinde son 6 aydır birlikte oturdukları yer mahkemesi yetkilidir. Davacı eşin oturduğu yerdeki Aile Mahkemesi de dava açılabilecek mahkemeler arasındadır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Açmak İçin Boşanma Avukatından Yardım Almalı mıyım?
Boşanma davası açılmak istendiğinde kişi bunu kendisi de yapabilir. Bir boşanma avukatına başvurma zorunluluğu bulunmaz. Bununla beraber hukuki sürecin usulüne uygun olarak tamamlanması avukat yardımı ile daha kolaydır.
Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken de ileride karşılaşılabilecek problemlerin öngörülebilmesi için tecrübe gerekir. Boşanma sonuçlandıktan sonra eşler arasında ileride başka problemlerin oluşmasının engellenmesi, boşanma protokolünün eksiksiz ve tam olarak hazırlanması ve tarafların hukuki haklarının koruması avukatla çalışıldığında mümkündür.
Boşanma davası açılacağı zaman avukatla çalışmak zorunlu olmamakla beraber gerek duyulabilecek bir durumdur. Bu sebeple de boşanma davası avukatının tecrübelerinden istifade edilmesi uygun olur.
Anlaşmalı Boşanma Şartları
Anlaşmalı boşanma şartları oluşmadığı takdirde anlaşmalı boşanma davası açılamaz. Bu nedenle de eşler dava öncesinde asgari müşterekler konusunda anlaşabildikleri takdirde bir protokol hazırlanmalıdır. Bu protokol yazılı olduğunda tarafların ıslak imzası gerekir. Sözlü olduğunda da mahkemece zapta geçirilmesi zorunludur. Anlaşmalı boşanma şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Evlilik birliği asgari bir yıldır sürüyor olmalıdır.
- Evlilik birliği temelden sarsılma nedeni ile sonlandırılmak istenmelidir.
- Eşler karşılıklı olarak boşanmanın hukuki sonuçları hakkında mutabık kalmalıdır.
- Taraflar mahkemede hakim huzurunda da protokolde yer verilen irade beyanlarını baskı altında kalmadan tekrar etmelidir.
Anlaşmalı Boşanma Davası İşlemleri (Adım Adım)
Anlaşmalı boşanma davası açma işlemleri şöyle sıralanabilir:
- Anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır.
- Herhangi bir adliyenin aile mahkemesine başvurulmalı ve harç ücreti ödenmelidir.
- Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde de ise asliye hukuk mahkemesine boşanma davası açılır.
- Anlaşmalı boşanma avukatı ile çalışılması sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesini sağlar. Taraflar zaman ve hak kaybı yaşamamak adına bir anlaşmalı boşanma davası avukatı ile çalışmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Süresi Nedir, Tek Celsede Biter mi?
Anlaşmalı boşanma davası taraflar arasında anlaşma sağlanması sebebi ile genellikle tek celsede sonlanan bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davası sonuçlanma süresi yaklaşık 30 gün olur. Anlaşmalı boşanma protokolü dava öncesinde hazırlanarak mahkemeye sunulur.
Hakim anlaşmalı boşanma protokolü ile ilgili bir sorun görmezse anlaşmalı boşanma davası problemsiz bir biçimde neticelenebilir. Bazı davalarda bu süre 30 günden de az olabilmektedir. Hakim gerekli görürse tarafları birlikte veya ayrı ayrı dinlemek isteyebilir. Bu durumda da anlaşmalı boşanma protokolünde yer alan irade beyanlarının tesir altında kalınmadan hakim huzurunda da ifade edilmesi uygun olur.
Çekişmeli Boşanma Nedir?
Çekişmeli boşanma davası eşlerin asgari müştereklerde buluşamadığı ve çeşitli problemlerin ortaya çıktığı türde davalardır. Bu tür davalar sırasında eşlerden biri boşanmak isteyip diğeri istemiyor olabilir.
Dava açan eşin davalı eşe oranla daha az kusurlu ya da kusursuz olması gereken bu davalarda davacı eş diğer eşten kusurlu ise dava reddedilir. Çekişmeli boşanma davalarında nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi çok sayıda konu üzerinde eşler ortak bir karar veremez. Ayrıca maddi ve manevi tazminat talepleri de ortaya çıkabilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Şartları Nelerdir?
Çekişmeli boşanma şartları söz konusu olduğunda anlaşmalı boşanmadan farklı bir süreç takip edilir. Çekişmeli davalar için evlilik birliğinin ne kadar süredir devam ettiğinin önemi yoktur. Bir gün ya da 10 yıl süre ile evli kalmış olmak arasında fark olmadığından çekişmeli boşanma davalarının özellikleri arasında bu durum da yer alır.
Çekişmeli boşanma davası açılacağı zaman haklı bir sebebin olup olmadığına bakılır. Eşlerden biri boşanmak isteyip diğeri istemediği takdirde boşanma davası açan eşin haklı bir gerekçesi varsa dava sonucu boşanma olarak gerçekleşebilir.
Çekişmeli boşanma davası genel ve özel sebepler gerekçe gösterilerek açılabilir. Özel sebepler hayata kast, zina, çok kötü veya onur kırıcı davranışlar, suç işleme, haysiyetsiz bir yaşam sürme, terk, akıl hastalığı gibi nedenlerdir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası açılacağı zaman boşanma dilekçesi eksiksiz ve tam olarak hazırlanır ve mahkemeye sunulur. Görevli Aile Mahkemesi’ne yapılan müracaatın ardından dava süreci başlar. Aile Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulur.
Çekişmeli boşanma davası açılacağı zaman davalı tarafın yerleşim yerindeki Aile Mahkemesi’ne müracaat edilebilir. Davacı tarafın yerleşim yeri mahkemesi de başvurulabilecek mahkemelerden biridir.
Buna ilaveten eşlerin dava açmadan önce son 6 aydan beri birlikte oturmuş oldukları yer Aile Mahkemesi de yetkili mahkemelerden biridir. Çekişmeli boşanma davası avukatı ile başvuru sürecinin yönetilmesi tarafların hak ve zaman kaybı yaşaması yönünde de engel teşkil eder.
Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer, Kaç Celsede Biter?
Boşanma davası hangi nitelikte açılırsa buna bağlı olarak sonuçlanma süresinde değişim olur. Anlaşmalı boşanma davaları boşanma davası içinde en kısa sürede sonuçlanan dava türüdür. Bu davalarda eşler dava öncesinde evlilik birliğinin sonlanması durumunda ortaya çıkacak hukuki durumu netleştirmiş olur.
Çekişmeli boşanma davalarında süreç uzundur. Bu davalar sırasında delillerin incelenmesi, tanıkların dinlenmesi gibi çeşitli süreçler olduğundan dava uzun sürer. Buna ilaveten çekişmeli davalarda cevap dilekçeleri cevaba cevap dilekçeleri gibi bir takım süreçlerin de izlenmesi gerekmektedir.
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat
Boşanma davası sonucunda evlilik birliği sonlandırılır. Evlilik birliği sonlandırıldığında ise bir takım hukuki sonuçlar doğar. Boşanma davası sırasında kusuru olmayan ya da diğer eşe kıyasla daha az kusurlu olan tarafın tazminat hakkı dava sırasında saklı tutulur.
Kusursuz olan ya da diğer eşe kıyasla daha az kusurlu olan taraf boşanma davasına bağlı olarak maddi tazminat talebinde bulunabilir. Maddi tazminat talebinde bulunan eşin boşanma sebebi ile menfaatleri zedelenmiş olabilir.
Boşanma sebebi ile psikolojisi bozulan, elem ve kedere sürüklenen eş diğer taraftan kusursuz ve daha az kusurlu ise manevi tazminat talebinde bulunabilir. Bu tür bir durumda korunan hukuki değerin kişilik hakları olduğu görülmektedir.
Boşanmada Davasında Tazminat Nasıl Talep Edilir?
Boşanma söz konusu olduğunda maddi ve manevi tazminat talebi oluşturulabilmektedir. Boşanma davası sürerken tazminat talebi olmadığında dava sonuçlandıktan sonra 1 yıl içinde tazminat davası açılarak bu hak talep edilebilir.
Boşanma hükmü kesinleştikten sonra tazminat talebi ilgili eşe yöneltilebilir. Tazminat almak isteyen eş için gerekli olan kriter ise tazminat talebini yönelteceği eşe kıyasla daha az kusurlu ya da kusursuz olmaktır.
Boşanmada Maddi ve Manevi Tazminat Tutarı
Boşanma davasında tazminat miktarı belirleneceği zaman tarafların ekonomik durumu dikkate alınır. Maddi tazminat; boşanma gerekçesi, kusur oranları, tarafların ekonomik koşulları, sosyal statüleri gibi çeşitli kriterlere göre belirlenmektedir.
Tazminat taraflar için bir zenginleşme sebebi olarak uygulanmaz. Bu sebeple de var olan koşullar dikkate alındığı gibi somut olaya göre karar verilirken koşullar değerlendirilir.
Boşanma Davası Nasıl Düşürülür?
Boşanma davasının düşmesi zamanaşımı söz konusu ise olabilir. Mahkeme harçlarının eksik yatırılması durumunda mahkeme kesin süre vermiş olmasına rağmen ödeme yapılmamış ise de dava düşebilir.
Boşanma davasının düşmesi bazı özel durumlar söz konusu olması halinde de mümkündür. Davayı açan eş ya da hukuki temsilcisi davaya katılmadığında davalı eş de boşanma davasına devam etmek istemez ise dava düşebilir.
Boşanma Davası İptal Edilebilir mi?
Boşanma davası açıldıktan sonra taraflarda fikir değişikliği olabilir. Bu durumda da eşler boşanmadan feragat edebilmektedir. Eşlerin boşanma davasından vaz geçme hakkı bulunur. Davadan vaz geçme ya da davadan feragat yapılacağı zaman boşanma kararı kesinleşinceye dek herhangi bir zamanda bu uygulanabilir.
Davadan vaz geçilmesi durumunda dava hiç açılmamış gibi olur. Taraflar davadan vaz geçtiklerinde daha sonra herhangi bir zamanda aynı sebeplerle tekrar dava açma hakkına sahip olur.
Davadan feragat edildiği takdirde ise feragate bağlı olarak dava reddedilmiş olacağından aynı sebeplere dayanılarak yeniden dava açılamamaktadır. Boşanma davasından feragat eden eşin daha sonra yeni bir boşanma davası açma talebi olduğunda boşanma sebebi de eski boşanma davasındaki ile aynı olamayacağından yeni bir nedene gerek duyulur.
Boşanma Davası Sürecinde Hangi Tedbirler Alınabilir?
Çekişmeli boşanma davaları sırasında mahkemeden bazı tedbirleri uygulaması talep edilebilir. Mahkemeden talep edilebilecek tedbirlerden bazıları şunlardır:
- Aile konutu tahsisi,
- Banka hesaplarını dondurma,
- Taşınır ve taşınmazlar için ihtiyati tedbir kararı aldırma,
- Tedbir nafakası talep etme,
- Geçici velayet talebi.
Boşanma davası açmak isteyen eş bir boşanma davası avukatı ile çalışarak da tedbirlerin alınmasını sağlayabilir.
Boşanma Davası Ücretleri 2024
Boşanma davası açılırken avukattan destek alınmayacak ise öncelikle mahkeme harç ve masraflarının yatırılması gerekir. Başvuru harcı, tebligat giderleri, tanık giderleri gibi çeşitli ödemelerin mahkemeye yapılması gerekir.
Çekişmeli boşanma davaları sırasında bilirkişi talebi de gelişebilir. Bu durumda da bilirkişi için de ödeme yapılması gerekir. Yargılama ücreti adı verilen bu giderler devlet aracılığı ile belirlenmektedir.
Avukat desteği alacak olanların ise avukatlık ücreti ödemesi gerekir. Her yıl devletin yayınlayacağı ücret tarifesi ve yerel baroların ücret tarifelerine bakılarak avukatlık ücreti hakkında bir fikir yürütülebilir. Boşanma davasının kapsamı, avukatın iş yükü ve diğer etkenler birlikte değerlendirildikten sonra boşanma davası avukatlık ücreti belirlenebilir.
Boşanma Davası Harcı Nasıl ve Nereye Yatırılır?
Aile Mahkemesi veznesine yatırılması gereken harçlar peşin ödeme şeklindedir. Başvurma harcı ve peşin harç boşanma davası açılırken yatırılması gereken ödemelerden biridir. Mahkemece belirlenmiş gider avansı da ayrıca yatırılır. Gider avansı denen ücretlerin içinde keşif giderleri, tebligat giderleri, bilirkişi ücretleri ve tanık ücretleri yer almaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davası, boşanma istemiyle hazırlanmış dava dilekçesinin aile mahkemesine sunulması ve yargılama giderinin ödenmesiyle birlikte açılır. Yetkili mahkeme ise taraflardan birinin yerleşim yeri veya son altı ay beraber yaşadıkları yer mahkemesidir.
Boşanmak İçin Nereye Başvurmalıyım?
Boşanmak için öncelikle adliyelerde bulunan tevzi bürosuna başvurmak icap eder. Ardından, aile mahkemesi ön bürosuna belgeler sunulmalı ve mahkemeler veznesine harç ve masraflar ödenerek boşanma davası açılmalıdır.
Avukatsız Boşanma Davası Açılabilir mi?
Boşanma davası avukatsız olarak pekala açılabilir. Bununla birlikte usul hükümleri ve TMK düzenlemeleri çerçevesinde hatalı veya ihmali bir işlem yapılması halinde hak kayıpları yaşanabileceğinden boşanma avukatı yardımı alınması faydalı olacaktır.
Boşanma Davası Nasıl Sona Erer?
Yerel mahkemedeki boşanma davası hakim kararı ile sona erer. Kararda; boşanmaya hangi nedenle karar verildiği, nafaka, velayet ve tazminat gibi hususlara ilişkindir. Hakimin boşanma kararı vermesini takiben itiraz süreleri işlemeye başlar. Boşanma davasının nasıl sona ereceği ise mahkeme kararına itiraz edilip edilmemesine göre farklılık gösterir.
Boşanma Davası Sürecinde Evde Kim Kalır?
Dava ikame edildiğinde hakim, tarafların talep etmesi durumunda aile konutunun kime tahsis edileceğine karar verir.
Eşine Boşanmak İsteyen Kişi Ne Yapmalı?
Eşlerden biri boşanmak isterse bu kararını eşi ile paylaşmalı ve boşanma hazırlığına başlanmalıdır. Şayet diğer taraf boşanmaktan kaçınırsa çekişmeli boşanma davası yoluna gidilecektir. Evlilik birliğini sona erdirmek isteyen eş, imkanı varsa uzman bir boşanma avukatı yardımıyla süreci takip etmelidir. Süreci avukatsız yürütmek isteyen eşse dava dilekçesi hazırlayarak aile mahkemesine müracaat etmelidir.
Taraflar Boşanma Davası Duruşmasında Bizzat Bulunmak Zorunda mıdır?
Davanın anlaşmalı olarak görülmesi halinde her iki taraf da bizzat hakim huzurunda bulunmak durumundadır. Fakat çekişmeli boşanma davalarında dava taraflarının duruşmaya iştirak etmeleri şart değildir.
Boşanma Davası Açmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Boşanma davası açılabilmesi için evleviyetle boşanma talepli ve usulüne uygun bir dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Ardından, yetkili aile mahkemesine başvurulmalı ve dilekçeye ek olarak kimlik kartı (anlaşmalı boşanma davalarında ayrıca protokol) sunulmalıdır. Son olarak, harç ödemesi yapıldığını gösterir (tevzi bürosundan alınır) makbuz da ibraz edilmelidir.