İçindekiler
Boşanma Davası Nerede Açılır, Avukat Tutmak Şart Mıdır? *2023 Tüm Detaylar
Boşanma davası nerede açılır, evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşler tarafından yanıtı aranan sorulardandır. Özellikle farklı şehirlerde ikamet eden eşlerce yanıtı aranan boşanma davası nerede açılır sorusuna cevap veren makalemiz, boşanma davasının aile hukuku avukatı tarafından takip edilme şartı olup olmadığı gibi boşanma sürecine ilişkin merak edilen sorulara yanıt niteliği taşır. Bu itibarla dikkatle okunması yararlı olacaktır.
Boşanma Davası
Boşanma davası; evlilik birliğinden beklenen yararın elde edilemediği ve tarafların evliliğe devam etmesinin beklenemediği yahut Türk Medeni Kanunu’nda tahdidi düzenlenen boşanma sebeplerinin varlığında halinde boşanma istemiyle yetkili aile mahkemesinde açılır. Boşanmaya dair hükümler, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m.161 – 185 ile hüküm altına alınmıştır.
Boşanma Davaları Hangi Mahkemede Görülür?
Anlaşmalı ve çekişmeli olarak iki farklı şekilde görülen boşanma davalarına bakmakla görevli mahkeme Aile Mahkemeleri’dir. Bazı yerlerde Aile Mahkemesi mevcut olmayabilir. Bu tür bir durumda, işbu davaya bakmakla görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleri’dir. Yetkili mahkeme ise, taraflardan birinin yerleşim yeri yahut son altı ay beraber yaşadıkları yer mahkemesidir. Boşanma davası nerede açılır sorusu, bu şekilde yanıtlanır.
Boşanma Sebepleri
Boşanmaya ilişkin tüm hususların tanzim edildiği Türk Medeni Kanunu; bir genel sebep, beş özel sebep olmak üzere boşanma sebeplerini hüküm altına almıştır. Boşanma davası nerede açılır sorusuna yanıt verdikten sonra boşanma sebeplerini izah etmek isabetli olacaktır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması, ortak hayatın tesis edilememesi, fiili ayrılık ve tarafların boşanma konusunda uzlaşması, boşanma davasında ileri sürülen genel boşanma sebepleridir. Özel boşanma sebepleri ise şunlardır:
- Zina,
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış
- Terk,
- Akıl Hastalığı,
- Suç İşlemek ve Haysiyetsiz Hayat Sürmek.
Boşanma Davalarında Avukat ile Temsil Zorunlu Mudur?
Boşanma davası nerede açılır sorusu ile birlikte boşanma sürecinde merak edilen bir diğer husus, boşanma davalarında avukat ile temsil zorunluluğu olup olmadığıdır. Boşanma davası, avukat ile takip edilmesi şart davalardan değildir; kişi, işbu davanın takibini bizzat sağlayabilir ve Aile ve Boşanma Hukuku avukatı tarafından temsil olunmayabilir. Ancak avukat yardımı olmaksızın yürütülen boşanma davalarında yaşanan hukuki, maddi ve manevi kayıplar göz önüne alındığında, davanın avukat marifetiyle takip edilmesinin ne denli önemli olduğu aşikardır.
Emsal davalar ile deneyim kazanmış, aile hukuku üzerine ihtisas sahibi avukat yardımıyla yürütülen boşanma davalarında hak kaybı yaşanmasının önüne geçilir. Avukat, müvekkilinin menfaati doğrultusunda şekillendirdiği çalışmasıyla müspet mahkeme kararının elde edilmesi adına gereken hizmeti verir. Taraflar ve bilhassa çocuklar üzerinde son derece yıpratıcı etkileri olan boşanma davası sürecinin kısa zamanda tamamlanması adına etkin ve etkili bir çalışma ortaya koyar.
Boşanma davasının avukat marifetiyle takip edilmesinin ne gibi faydaları, avukatsız takip edilen boşanma davalarının ne gibi kayıpları beraberinde getireceğini izah ettik. Boşanma davasında avukat yardımını önemli kılan bir diğer husus, boşanma davası dilekçesinin hazırlanmasıdır. Her bir boşanma davası kendine özgü dinamikleri haizdir. Bu itibarla, boşanma davasında ileri sürülecek boşanma sebepleri ve delillerin de somut davaya özgü olması gerekir. Boşanma avukatı, somut olayın tüm koşullarını değerlendirerek hukuki açıdan en güçlü boşanma dilekçesini hazırlayacaktır. Boşanma davası nerede açılır sorusu üzerine temellenen makalemize, boşanma davasının reddedilmesi halinde takip edilmesi gereken yol üzerine bilgi vererek devam etmekteyiz.
Boşanma Davası Reddedilirse
Boşanma davası, çeşitli sebepler dolayısıyla reddedilebilir. Söz gelimi, ileri sürülen boşanma sebeplerinin ispatlanamaması, davanın reddedilmesine neden olur. Boşanma davası reddedildiği takdirde davacı, TMK ilgili hükmü uyarınca aynı boşanma sebebiyle yeniden dava açabilmesi için üç yıl beklemelidir. Tekrar boşanma davası açılabilmesi için üç yıl beklemek, boşanma taraftarı eş için zaman kaybı olduğu gibi manevi yıpranmaya da neden olacaktır.
Boşanma davasının reddedilmesi halinde davacının aynı sebeple üç yıl içinde boşanma davası açamaması dolayısıyla yaşayacağı maddi, manevi ve zaman kaybı hiç kimsenin arzu ettiği bir sonuç değildir. Taraflar için maddi ve manevi külfetli, zahmetli ve yıpratıcı etkileri olan boşanma sürecinin bir an önce ve sağlıklı bir biçimde tamamlanması önemlidir. Bunun içinse, hukuki yardım almak ve hatalı-ihmali işlemlerden kaçınmak elzemdir.
Boşanma Davasında Neler Talep Edebilirim?
Boşanma davası nerede açılır sorusuna yanıt verdikten sonra, açılan boşanma davasında hangi haklar talep edilebilir sorusunu cevaplamak yerinde olacaktır. Boşanma istemi, boşanma davasındaki esas ve öncelikli taleptir. Taraflar, boşanma kararıyla beraber maddi ve manevi tazminat, velayet, nafaka gibi feri nitelikteki taleplerde bulunabilir.