Vasi Ne Demek?
Vasi ne demek? Yanıtı merak edilen ve sıkça araştırılan sorular arasında yer alır. Vesayet, 4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanun uyarınca düzenlenmiş olan bir hukuk kurumudur. Kişinin vesayet altına alınması için bazı şartların yerine gelmiş olması gerekir. Ergin kişiler için olabileceği gibi velayet altında olmayan küçüklerin de maddi ve kişisel menfaatleri korunacağı zaman bu hukuk kurumuna başvurulur.
Vasi, vesayet altında olan kişinin hak ve menfaatlerini korumakla yükümlü olur. Vasi, vesayet altına alınan herkese tayin edilebilen kişidir. Kişilik ve malvarlığı haklarına yönelik tüm menfaatler vasi tarafından korunur. Hukuki işlemler söz konusu ise vasi vesayet altına alınmış olan kişiyi yasal olarak temsil eder. Şimdi, vasi ne demek? başta olmak üzere merak konusu diğer hususları inceleyelim.
Vasi Tayini Ne Demek?
Vasi ne demek? sorusu için verilecek cevaplar arasında ergin kişilerin ya da küçüklerin kişisel ve maddi menfaatlerini korumak için mahkemece atanan kişidir yanıtı da yer alır. Vasi tayini kanuni bir zaruret sebebi ile yapılabilirken bazı durumlarda kişinin kendisi de bunu mahkemeden talep edebilir. Vasi tayinini mahkeme yapar. Vesayet altına alınmış olan herkese bir vasi atanır.
Vesayete ilişkin temel düzenlemeler 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda hükme bağlanmıştır. Vesayet gerektiren haller de yine anılan Kanun’da hüküm altına alınmıştır. Dolayısıyla, vesayete dair hukuki iş ve işlemler tesis edilirken işbu Kanun düzenlemeleri esas alınır. Vesayet gerektiren çeşitli haller söz konusudur. Bu hallere verilebilecek bazı örnekler aşağıdaki gibidir:
- Kısıtlılık hali,
- Yaşın küçük olması durumu,
- Hürriyeti kısıtlayıcı cezalar,
- Kişinin kendi rızasına bağlı olarak vesayet altına alınmak istemesi.
Vasilik Ne Demek?
Vesayet altına alınma çeşitli sebeplerle olabilir. Vesayet altına alınacak kişiye mahkemece vasi tayin edilmesi gerekir. Vasi tayini yapılırken bazı işlemlerin tamamlanması zorunludur. Öncelikle ilgili kişi dinlenerek bilirkişi raporu hazırlanır. Kişiye vasi ataması yapılacağı zaman akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebi ile bu işlem gerçekleştirilecekse resmi sağlık kurulu raporu gerekir.
Hâkim vasi ataması yaparken kurul raporunun yanı sıra kısıtlanacak olan kişiyi de dinlemek isteyebilir. Vasiliğe dair ayrıntı ve fakat önem teşkil eden konulara mercek tutmadan önce belirtmemiz gerekir ki, vasiliğe dair hukuki iş, işlem, uyuşmazlık ve davalarda yetkin ve deneyimli bir aile hukuku avukatından yardım almak, sürecin müspet seyri ve hak kayıplarının önlenmesi adına en sağlıklı yaklaşımdır.
Vasilik Nasıl Alınır?
Vasi ne demek? araştırıldığında vesayet makamı tarafından küçüklerin velayet altında olmamaları halinde kişisel hak ve menfaatlerinin korunması için vasi ataması yapılarak korumaya alınması anlaşılır. Ayrıca ergin kişiler de belirli koşulların mevcut olması halinde vesayet altına alınır. Vasilik alınacağı zaman ilgili kişi dinlenir ve bilirkişi raporu incelenir.
Kişinin dinlenmeden kötü yaşam tarzı, savurganlık, alkol ve madde bağımlılığı gibi sebeplerle kısıtlanamadığı görülmektedir. Kısıtlama kararının kesinleşmesi ile kısıtlı kişinin yerleşim yeri ve nüfusta kayıtlı olduğu yerde ilan yapılır. Şimdi, tarafımıza sıkça yöneltilen bir diğer sorunun, cezaevinde vasi ne demek sorusunun yanıtına mercek tutalım.
Cezaevinde Vasi Ne Demek?
Vasi ataması çeşitli sebeplerle yapılır. Ergin kişilerin de vasi ataması yolu ile hak ve menfaatlerinin korunması, hukuki açıdan temsil edilebilmesi söz konusudur. Ergin kişiler çeşitli sebeplerle vesayet altına alınabilir. Hapis cezası nedeniyle özgürlüğü kısıtlanmış olanların kişiliği ve malvarlığıyla ilgili menfaatleri korunacağı vakit veya hukuki işlemler sırasında temsil edilmeleri gerekliyse zorunlu sebeplerle vasi tayini yapılır.
Söz konusu durumda mahkeme tarafından cezaevinde olan kişi için bir vasi tayini yapılacaktır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun’da yer alan 404, 405, 406 ve 407. maddeler vesayetin hangi hallerde gerekli olduğunu ve bunun uygulanma şartlarını açıklamaktadır. Vesayetin gerekli olduğu haller ve uygulanma şartlarında bu maddelere başvurulur. Anılan Kanun maddeleri şunlardır:
Vesayeti Gerektiren Haller
- Küçüklük
Madde 404- Velâyet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir hâlin varlığını öğrenen nüfus memurları, idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
- Kısıtlama
- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı
Madde 405- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır. Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
- Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim
Madde 406- Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.
III. Özgürlüğü bağlayıcı ceza
Madde 407- Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır. Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlüdür.
Noterden Vasi Tayini
Vasi ne demek? sorusuna istinaden yanıt verilmesi gerektiğinde vasi atamasının yetkili birimlerce yapıldığı görülür. Vasi tayini mahkeme tarafından yapılır. Vesayet davasında yetkili mahkeme kısıtlı ya da küçüğün yerleşim yeri mahkemesi olurken görevli mahkeme de Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Vesayet daireleri ve vasi ile kayyımlar vesayet organlarıdır.
Vesayet daireleri ise Sulh Hukuk Mahkemeleri ile Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Noter kanalı ile vasi tayini yapılmamaktadır. Vasi ataması yapılırken yetkili ve görevli mahkemelere başvuru yapılması gerekir. Aksi takdirde vasi ataması işlemi hukuken geçerlilik kazanmaz ve hukuki sonuç doğurmaz. Şimdi, vasi adaya ne demek? sorusunun yanıtını inceleyelim.
Vasi Adayı Ne Demek?
Vasi adayı olan kişiler ergin kişi olabileceği gibi velayet altında olmayan küçükler için de bu durum geçerlidir. 4721 sayılı Medeni kanun uyarınca vesayet altına alınma koşullarını taşıyan herkes vasi adayı olabilir. Kişi kanuni bir zorunluluk sebebi ile ya da kendi talebi doğrultusunda mahkemeden vesayet altına alınmasını isteyebilir.
Vasi Tayini İçin Gerekli Belgeler
Vasi tayini yapılırken bazı belgelere gerek duyulur. Bu kapsamda 4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanunu’nun 409’uncu maddesinin 1’inci fıkrasına göre kişi vesayet altına alınacaksa ve buna gerekçe olarak kötü yaşam tarzı, alkol veya madde bağımlılığı sebep olarak gösteriliyorsa kısıtlanacak kişinin dinlenmesi gerekir.
4721 sayılı yürürlükteki Türk Medeni Kanunu md.409/2 uyarınca ise kişi akıl hastalığı ya da akıl zayıflığı nedeni ile vesayet altına alınacaksa sağlık raporunun alınmış olması gerekir. Resmi sağlık raporu olmadan kişinin vesayet altına alınması bu tür durumlarda mümkün olmaz. Vasi tayini için kanun koyucunun aradığı belgeler yani gerekli evrak şunlardır:
- Başvuru dilekçesi,
- Vasi atanacak olan kişinin hastalığı varsa buna dair rapor,
- Vasi adayına ait yakınlık durumunu ifade eden nüfus kayıt örneği.
Vasi Atanması Nedir?
Vasi ataması mahkeme kanalı ile yapılabilen hukuki bir işlemdir. Vesayet davaları basit yargılama usulü ile görülür. Vasi ataması yapıldığında vasinin görev süresi bulunur. Velayet altında olmayan küçükler, kısıtlı kişiler ya da bir yıldan daha uzun süreli hapis cezası almak sureti ile özgürlüğü kısıtlanan bireyler vesayet altına alınabilir. Vasi ne demek? araştırıldığında vasinin vesayet organının üyesi olduğu görülür.
Vesayet altına alınacak bireylerin kanunda belirtilen koşulları taşıması gerekir. Türk Medeni Kanunu uyarınca vesayetin hangi koşullarda gerçekleşeceği açıklanır. Vasi atanması için küçüğün velayet altında olmaması gerekir. Kişi kısıtlı için ise Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile kısıtlılığı yönünde karar alınmış olmalıdır. Kişi bir yıl ve daha uzun süreli olarak hapsi cezası aldığında da kendisine vasi atanması gerekir.
Yasal Vasi Ne Demek?
Yasal vasi vesayet altına alınan kişinin hukuki işlemlerini gerçekleştirirken hak ve menfaatlerini korur. Vasi, vesayet makamı tarafından göreve atandığı kişinin mal varlığı haklarını, kişilik haklarını korumaktadır. Vesayet kurumu organlarından biri olan vasi, mahkeme tarafından atanırken yasal vasi olarak görev yapar. Vasi ataması yapılacağı zaman hısımlığa bakılmamaktadır. Bunun yanı sıra atamada eş ve hısımlara öncelik tanınır.
Vasi Ne Demek Hukuk?
Hukuki bir uygulama olan vesayet aracılığı ile velayet altında olmayan küçükler, kısıtlı kişiler ya da bir yıldan uzun süreli hapsi cezası alanlar hak ve menfaatleri yönünden koruma altına alınmaktadır. Vasi ne demek? söze konu olduğu zaman vasinin bazı görevleri yerine getirmekle yükümlü olduğu görülmektedir. Vasinin yerine getirmek durumunda olduğu görevler de yine 4721 sayılı Kanun’da düzenlenmiştir.
Vasi; defter tutmak, değerli eşyaları saklamak, vesayet altındaki kişiye ait para değerlerini işletmek, vesayet altındaki kişinin menfaatleri gerektirdiği durumda taşınırları paraya çevirmek gibi görevleri yerine getirmektedir. Özellikle belirtmek gerekir ki, vasi bu işlemleri yaparken tamamen bağımsız hareket edemez. Hukuk düzeninin çizdiği sınırlar içerisinde kalmak durumundadır.
Vesayet Davası Nedir?
Kişinin vesayet altına alınarak adına vasi atanması için dava açılması gerekir. Noter kanalı ile vasi ataması yapılmaz. Dolayısıyla, bu işlem için görev – yetki sahibi yargı organına usulüne uygun şekilde müracaat edilmesi icap eder. Vasi ataması Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan bir işlemdir. Vasi ataması yapılabilmesi için vesayet davası açılır.
Vesayet davası re ’sen ya da talebe bağlı olarak açılabilir. Vasinin görevi mahkemece atandıktan sonra 2 yıldır. TMK md.456’da vasinin kural gereği iki yıl süre ile atanacağını hükme bağlamaktadır. Vesayet makamının bu süreyi her seferinde 2 yıl uzatma yetkisi bulunur. Şimdi, bir diğer önemli soruya, vasilik davası nasıl açılır, görevli ve yetkili mahkeme nedir? sorusuna yanıt verelim.
Vasilik Davası Nasıl Alınır? Görevli ve Yetkili Mahkeme
Vesayet davası açılabilmesi için mahkemeye dilekçe vermek sureti ile görev – yetki sahibi mahkemeye müracaat edilmesi icap eder. Sulh Hukuk Mahkemesi vasi ataması yapılacağı zaman görevli mahkeme olurken yetkili mahkeme ise vasi tayin edilecek kişinin yerleşim yeri mahkemesidir. Kendi hak ve mali menfaatlerini koruyamayan küçüklerin korumaya alınması için vasilik davası açılabilir.
Kısıtlı kişiler ya da bir yıldan daha uzun süreli hapis cezası alanlar için de vesayet davası açılmak sureti ile vasi ataması yapılır. Vasilik davasının hukuk sistematiği ve usul hukuku içerisinde önemli bir yer tutması sebebiyle, hak ve menfaat kaybı yaşanmaması adına deneyimli ve yetkin bir aile hukuku avukatından yardım alınması en doğru yaklaşımdır.
Vasi Olmak Ne Demek?
Vasi olarak atanan kişiler süreye tabi olarak görev yapar. Vasinin vefatı ya da fiil ehliyetin sonlanması vasilik görevini sonlandırmaktadır. Vasi görevini yerine getirirken ihmalkarlık yaparsa, yetkilerini kötüye kullanırsa vesayet makamı tarafından görevinden alınır. Vesayet altına alınan kişinin hak ve menfaatlerini korumakla görevli olan vasi, hukuki konularda da temsil ettiği kişiye ait işlemleri yapar.
Söze konu işlemleri yaparken vasi, tamamen bağımsız değildir. Bu açıdan vesayet makamı Sulh Hukuk Mahkemesi olurken denetim makamı da Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Vasi olarak atanan kişinin TMK md.413/1 kapsamında ergin olması gerekir. Vasi olarak atanan kişinin vesayet işlerini görmesi yönünde de ehil olmasına bakılır. Vasi ataması yapılırken vasinin bazı özellikler taşımaması gerekir:
- Kısıtlı kişiler vasi olmaz,
- Kamu hizmetinden yasaklılar,
- Haysiyetsiz yaşam sürenler,
- Vasi atanacak olan kişi ile menfaatleri çatışanlar,
- İlgili vesayet daireleri ve yargıçları vasi olarak atanamamaktadır.
Vasi Neler Yapabilir?
Vasi vesayet altına alınan kişinin çeşitli iş ve işlemlerini yapar. Bazı durumlarda Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınacak izinlere göre bu işlemler yapılır. Bazı işlemlerin yapılabilmesi içinse denetim makamı olarak görev yapan Asliye Hukuk Mahkemesi’nin iznine gerek duyulur. Vasinin görevini yerine getirirken kusurlu davranış sergilemesi vesayet altındaki kişiye zarar verirse vasi bu zarardan sorumlu olur.
Vesayet altına alınan küçüğün veya kısıtlı kişinin malvarlığı ve kişilik değerlerini vasi korur. Hukuki işlemlerde vesayet altına alınan kişiyi vasi temsil eder. Vasi, malvarlığı defterini tutar. Kıymetli evrakların yanı sıra önemli belge ve değerli eşyaları vesayet makamının gözetimi altında güvenli bir yerde tutar. Vesayet altındaki kişinin menfaati için uygunsa değerli şeyler dışındaki taşınırları satabilir.
Kısıtlı Vasi Ne Demektir?
Vasi ne demek? sorusu genellikle merak edilenler arasında yer alır. Vasi atandığı kişinin mal varlıkları üzerinde dilediği tasarrufta bulunamaz. Malvarlığı ve kişilik hakları korunması gereken kişi için atanan vasi, vesayet makamının organı olarak görev yapar. Vasinin vesayet altındaki küçüğün ve kısıtlının kişiliğine özen göstermesi gerekir.
Söz konusu kişileri temsil eden, onların malvarlığı değerlerini yöneten vasi, vesayet altındaki kişi adına kefil olamamaktadır. Önemli bağışları yapma yetkisi olmayan vasi, vakıf kurma gibi işlemleri de vesayet altındaki kişi adına yapamaz. Türk Medeni Kanunu 449. maddesi uyarınca vasi bu işlemleri yapamamaktadır. Konu ile ilgili sıkça sorulan soruları ve yanıtları incelemek için devam ediniz.
Vesayet Nedir?
Vesayet, Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olup küçük, kısıtlı ya da özgürlüğü bağlayıcı ceza almış kimselerin yararının gözetilmesini onların denetim altında tutulmasını ifade eder. Vesayet kavramı kaynağını Anayasadan almaktadır.
Devlet, sosyal devletin bir gereği olarak yaşlı, bakıma muhtaç ve küçükleri korumakla görevlidir ve bunun için çeşitli kurumlar kurmakla ve politika yapmakla yükümlüdür. Vesayet de küçük ve kısıtlı kimselerin hukuk yoluyla korunmasını hedefleyen kurumlardan bir tanesidir.
Vesayet Ne Demek?
Vesayet küçük, akıl sağlığında sorun olan, savurgan veya zararlı madde alışkanlığı bulunan kişi ile mal varlığını yöneten yahut onun yararını gözeten kişi arasında mahkeme kararı ile kurulan hukuki ilişkidir.
Vesayet ilişkinin mahkeme kararı ile kuruluyor olması bu ilişkinin kurulmasında kişilere bir serbestlik tanınmadığını göstermektedir çünkü vasi birçok hakka sahiptir. Dolayısıyla detayların mahkeme kararı ile belirlenmesiyle vesayet altındaki kişinin tüm zararlı etkilerden korunması amaçlanmaktadır.
Vasilik Nedir?
Vasi genel itibarıyla küçük, akıl sağlığı zayıf, savurgan ya da zararlı madde bağımlılığından dolayı sorun yaşayan kişiler için malvarlığı ve kişiliğinden kaynaklanan haklarını yönetmek ve yararını gözetmek amacıyla mahkeme tarafından atanan kişidir. Sosyal çevrede yukarıdaki hallerden birini yaşayan kişinin varlığı karşısında vasi ne demek sorusu büyük önemi haizdir. çünkü kişi ancak vasi atanarak yardıma muhtaç kişinin mal varlığını yönetebilir veya onun sosyal yaşamını düzenleyebilir.
Vasinin İzin Almadan Yapabileceği İşler
Vasinin izin almadan yapabileceği işler kanunda sıralanmamıştır. Dolayısıyla vasinin izin almadan yapabileceği işler, TMK’de sıralanan ve yalnızca izinle yapılması mümkün olan işlerden çıkarılmaktadır.
Vesayet makamından izinle yapılabilecek işler taşınmaz alım-satımı, yapı işleri, ödünç verme, 3 yıl ve üzeri sürelerle kira sözleşmesi, dava açma, vesayet altındaki kişiyi okul, yurt, bakımevi ve huzurevi gibi kurumlara kaydettirme, miras paylaşımı ve vesayet altındaki kişinin yaşadığı evin değiştirilmesi ve başka yere nakledilmesi, meslek ve sanat edinme işleridir.
Vesayet makamının yanı sıra denetim makamından izin alınması gereken işler de mevcuttur. Bunlardan en önemlisi sorumluluk sahibi olmayı gerektiren ve büyük sermaye ile ortak olmayı gerektiren şirkete katılım veya ortak olma işleridir. Sayılan bu haller izne tabidir. TMK’de sayılmayan işleri vasi izin almadan yapması mümkündür.
Vasilik Dilekçesi
Vasilik dilekçesi örneği aşağıda yer almakta olup vasiliğe dair istemlerde kullanılacak dilekçenin deneyimli ve yetkin bir avukat marifetiyle düzenlenmesinin en doğru yaklaşım olacağını belirtmek gerekir.
… SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
İSTEMDE BULUNAN :
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin)
KONU :
AÇIKLAMALAR :
1-)
2-)
3-)
4-)
HUKUKİ NEDENLER :
HUKUKİ DELLİLER :
SONUÇ VE İSTEM :
EKLER :
İstem Sahibi Vekili
Av.
Vesayet Davası Nedir?
Vesayet davası Türk Medeni Kanununda belirtilen küçüklük, akıl sağlığının zayıflığı, savurganlık gibi hallerden kaynaklanan durumlarda kişiye vasi atanması maksadıyla açılan dava türüdür. Vesayet davasıyla kişiye vasi atamak suretiyle ekonomik ve sosyal olarak korunması amaçlanır. Bu noktada vasi ne demek sorusu büyük bir anlam kazanmaktadır.
Vasi yalnızca mahkeme kararıyla atanabilmektedir. Vasi, vesayet altındaki kişiyi hukuki olarak temsil etme yetkisini haizdir. Dolayısıyla vesayet altındaki kişinin mal varlığı yönetme, meslek ve sanat edinme amacıyla yapılan işlemler üzerine karar alır. Vasinin vesayet altındaki kişi adına yapacağı tüm sosyal ve ekonomik faaliyetlere ilişkin detaylar mahkeme tarafından vesayet davası sürecinde belirlenir ve denetlenir.
Noterden Vasi Tayini
Noterden vasi tayini mümkün değildir. Vasi yalnızca mahkeme kararıyla belirlenir ve vesayet altındaki kişinin hakları sıkı sıkıya bağladır. Vesayet altındaki kişinin korunması ve gözetilmesi amacı dikkate alındığında noterden vasi tayini mümkün olmaması anlaşılabilir bir durumdur. Vasi, vesayet altında bulunan kişinin parasal ve sosyal yönetiminde söz sahibidir. Dolayısıyla bu önemli ilişki ancak mahkeme kararı ile kişiler arasında kurulabilir.
Vasi Nasıl Olunur?
Vasi olmanın 3 şartı bulunmaktadır. Bu şartlar kişinin 18 yaşından büyük olması, vesayete dair iş ve işlemleri yapabilecek kabiliyette olması ve vasi olmaya engel hallerden birinin taşımaması gerekmektedir. Örneğin kişinin görme engelli olması vasi olarak atanmasına engel teşkil etmektedir.
Vasi Neler Yapabilir?
Vasi vesayet altındaki kişiyi hukuki olarak temsil etme yetkisine sahiptir. Dolayısıyla onun mahkeme kararı gerektirmeyen nüfus işlerini, mal varlığını koruma ve kıymetli evraklarını saklama, kişiyi koruma ve gözetme gibi tüm sorumluluklarını yerine getirir. Eğer vesayet altındaki kişi vergi mükellefi ise onun vergi işleriyle de ilgilenir.
Vesayet Makamı Nedir?
Sulh hukuk mahkemesi vesayet makamıdır. Vesayet makamı, vasi ile vesayet altındaki kişi arasındaki hukuki ve ekonomik yönden temsilin detaylarını, vasinin neleri yapıp neleri yapamayacağını belirleyen makamdır. Buna göre vasi, birtakım işlemlerde vesayet makamından izin almak zorundadır.
Kimler Vasi Olamaz?
Kimlerin vasi olamayacağı Türk Medeni Kanunu 418. maddesinde vasiliğe engel olan sebepler başlığı altında sıralanmıştır. Buna göre;
- Kısıtlılar,
- Aralarında menfaat çatışması bulunan kişiler,
- Aralarında düşmanlık, husumet bulunan kişiler,
- Haysiyetsizce yaşam sürenler,
- Kamu hizmetinden yasaklılar,
vasi olamazlar.
TMK 405
TMK m.405:
Madde 405- Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.
Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınmayı gerekli kılan bir durumun varlığını öğrenen idarî makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
Vasi Kararı Nasıl Alınır?
Vasi kararı almadan önce kişilerin vasi ne demek sorusunun cevabını doğru öğrenmesi gerekir. Bu durumun sebebi vasi olan kişinin birtakım yükümlülükleri vardır. Dolayısıyla bu yükümlülüğü yerine getirmeyen vasi de sorumlu olmaktadır. Kişi veya mahkeme vasi kararı için mahkemeye başvurur. Vesayet altına alınması için talepte bulunulan kişinin TMK’de sayılı şartları sağlayıp sağlamadığı kontrol edilir.
Kişi eğer TMK’de sayıldığı gibi küçükse, akıl sağlığı yerinde değil ya da zayıfsa, kişi alkol veya uyuşturucu bağımlısıyla yahut kişi ekonomik hayatını şiddetli bir biçimde etkileyecek şekilde savurgansa mahkeme kararı ile vasi atanabilir. Akıl sağlığına ve küçüklüğe ilişkin iddialarda mahkeme sağlık raporu talebinde bulunmaktadır.
Vasi Tayini İçin Gerekli Belgeler
Vasi tayini için gerekli belgeler şunlardır:
- Dilekçe,
- Sağlık Raporu (Küçükler ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişiler için),
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Vasi olarak atanmak isteyen kişinin ikametgâh adresi.
Vasi Davası Nedir?
Vasi davası ve vesayet davası şeyi ifade eder ve birbirinin yerine kullanılır. Günlük konuşma dilinde daha çok vasi davası kullanımı yaygındır. Vasi davası ile korunmaya ve hukuken temsil edilmeye muhtaç kişilere bir vasi atanır. Vasi, vesayet altındaki kişileri hukuken temsil eder, hukuki yararını gözetir.
Vasinin Görevleri Nelerdir?
Vasinin görevleri vesayet altındaki kişiyi korumak, kollamak ve her türlü işine yardım etmek suretiyle yaşamını düzgün bir şekilde idame ettirmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda vasinin bazı görevleri şunlardır:
- Vergiye Dair İşlemlerini Yapmak
Vasi, vesayet altındaki kişinin vergi borcuna dair işlemlerini yapmak zorundadır. Aksi takdirde vasinin kendi sorumluluğu da doğmaktadır. Vergi ödevine dair işlemlerde çıkan aksaklıklardan dolayı vasi de vesayet altındaki kişi de olumsuz etkilenebilmektedir.
- Mal varlığını korumak ve kayıt altında tutmak
Vesayet altındaki kişinin mal varlığını korumak vasinin temel görevlerinden biridir. Mal varlığı mahkeme tarafından da göz önünde bulunur ve kayıt altındadır. Bu yolla vesayet altındaki kişinin ekonomik olarak korunması amaçlanmaktadır.
- Taşınmaz Satışı
Taşınmaz satışı, vesayet makamının izniyle yalnızca vesayet altındaki kişinin menfaati sağlandığında mümkündür. Vasi, taşınmaz satışına ilişkin işlemleri gerçekleştirir ve sürecin düzgün bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
- Yatırımların Yönetilmesi
Vesayet altındaki kişi adına yapılan yatırımların yönetilmesi vesayet makamının izni ile mümkündür. Vasi, banka işe iletişimin kurulması, yatırımların sistemsel olarak doğru hesaplara yönlendirilmesi ve bu işin ivedilikle yapılmasıyla görevlidir.
- Temsil Edilmesi
Vasi, hukuki ilişkilerinde vesayet altındaki kişiyi temsil etmektedir. Temsile ilişkin en doğru örnek vasinin vergi konusunda temsildir. Bu durumun yanında kişi mahkeme kararıyla kısıtlanmamış her türlü hukuki ilişkide vesayet altındaki kişiyi temsil etmektedir.
Vasinin Yapamayacağı İşlemler
Vasinin Yapamayacağı İşlemler Türk Medeni Kanunu 469. Maddesinde sıralanmaktadır. Vasi;
- Vakıf kuramaz.
- Önemli bağışlarda bulunamaz.
- Vesayet altındaki kişi adına kefil olamaz.
Yukarıda sayılı işlemlerin yapılması kesinlikle yasaktır ve kanunlarda belirtilmiştir. Örneğin vasinin mahkeme kararı ile vakıf kurması dahi mümkün değildir
Vasi Adayı Mahkemeye Gitmezse Ne Olur?
Vasi adayının mahkemeye gitmemesi hâkim kanaatini olumsuz etkiler. Vasinin vesayet altındaki kişiyi koruması, onun yararını gözetmesi ve malvarlığını yönetmesi beklenmektedir. Vasi adayının mahkemeye dahi çıkmaması kötü bir izlenim oluşturur ve uygulamada görülen olgu mahkemenin diğer vasi adaylarını değerlendirerek bir karar vermesidir.