İçindekiler
UYAP Dava Açma *2023 Güncel
Yaşamın olağan akışı içerisinde birçok uyuşmazlık sebebi ile hukuk yoluna başvurmak gerekli olduğunda dava açılır. Dava açılırken yetkili ve görevli mahkemelere müracaat edilmesi gerekir. UYAP Dava Açma *Online Dava Açma elektronik imza sertifikası olanların UYAP uygulaması yüklenmiş bir bilgisayar yardımıyla yapabilecekleri bir başvurudur.
UYAP dava açma süreci için ilk olarak UYAP uyumlu belgelerle müracaat edilmesi gerekir. UYAP editör kullanılarak hazırlanacak olan dava dilekçesi ve dilekçe ekleri sisteme yüklendikten sonra dava açılabilir. Dava açılırken yapılması gereken harç ve benzeri ödemeler de kredi kartı kullanılarak dijital ortamda yapılabilir.
UYAP üzerinden yapılacak dava başvuruları tamamlandıktan sonra davanın açılma tarihi ve hangi mahkemede görüleceğine dair bilgilendirme yapılır. Davaya ait esas numarası da bu bilgilendirme kapsamında yer alır.
Dava türleri; hukuk, ceza ve idari davalar olmak üzere ayrılır. Mahkemeye başvuru; uyuşmazlıkların çözümü, mağduriyetlerin giderilmesi gibi çeşitli nedenlerle yapılır. Anayasa’ya göre herkes dava açma hakkını kullanabilir.
Dava açılacağı zaman bir avukatla müracaat edilebileceği gibi kişi kendisi de başvuru sürecini tamamlayabilir. Deneyimli ve uzman bir avukat tarafından temsil edilmek hak kayıplarının engellenmesi için gerekli görülen bir koşuldur. Bunda etkili olan unsur ise hukukun bilimsel bir disiplin olmasıdır. Bu sebeple uzman kişiler tarafından temsil edilmek hak kaybı yaşanmasını engeller.
UYAP Vatandaş Dava Açma
UYAP üzerinden dava açmak isteyenlerin elektronik imzası olması gerekir. Bilgisayarda UYAP yüklü olması dava başvurusu için gerekli olan bir durumdur. UYAP alt yapısı kullanılarak e-şifre veya e-imza kullanmak sureti ile çeşitli hizmetlerden yararlanılabilir.
UYAP portalı mobil cihazlarda yüklü ise bu cihazlardan da sisteme erişim sağlanabilir. Adalet Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu UYAP tüm vatandaşların yargısal işlemlere dijital ortamlar üzerinden erişimine olanak tanımaktadır.
UYAP vatandaş dava açma işlemleri e-imzası olan vatandaşların dava açabilmesini sağlar. Ayrıca vatandaşlar trafik ve idari para cezalarına bu portalı kullanmak sureti ile itiraz gerçekleştirebilir. Bu işlemler online olarak yapılır. UYAP aracılığı ile her tür yargısal faaliyetler, idari ve denetim faaliyetleri elektronik ortama taşınmıştır.
Elektronik imzası olan vatandaşlar bilgisayar ya da mobil cihazlarda UYAP portalı yüklü ise dava açma sekmesinden işlem yapabilir. Dava açacak olanlar dava dilekçesini ve dilekçe eklerini de sisteme yükleyebilir. Dava harçları için yapılan ödemeler de sistem üzerinden kredi kartı ile yapılabilir.
Dava açma, takip açılışı yapma, evrak görüntüleme ve gönderme, dosya görüntüleme ya da harç ödemesi gibi çok sayıda işlem UYAP üzerinden gerçekleştirilebilir. UYAP bilişim sistemi ile davanın son durumu hakkında bilgi alınabileceği gibi evrak gönderimi ya da harç ödemeleri yapılabilmektedir.
E-devlet şifresine sahip olan vatandaşlar vatandaş portalını kullanarak dosya bilgilerine erişim sağlayabilmektedir. E-imza sahibi vatandaşlar ise fiziki ortamda görülebilen tüm dosyalara erişim sağlayabilir.
UYAP vatandaş portal girişi yapılırken kimlik doğrulama işleminin tamamlanması gerekir. Kimlik doğrulama çeşitli biçimlerde yapılabilir. UYAP vatandaş portalında kimlik doğrulama yöntemleri şunlardır:
- E-devlet şifresi girişi,
- Mobil imza,
- Elektronik imza,
- C Kimlik kartı.
UYAP Adli Yardım Talepli Dava Açma
UYAP portalını kullanacak olan vatandaşlar çeşitli davaları bu sistemden online olarak açabilir. UYAP adli yardım talepli dava açma işlemleri için başvuru formuna ulaşılması gerekir. Bu işlemler gerçekleştirilirken https://vatandas.uyap.gov.tr adresinde yer alan UYAP vatandaş portalı sayfasına erişim sağlanmalıdır.
Adli yardım talebi oluşturulabilmesi için öncelikle mahkemeye müracaat edilmesi gerekir. Adli yardım başvuru formuna e-devlet üzerinden erişilebilmektedir. Mahkemeye başvuru yapıldıktan sonra müracaat sahibinin adli yardımdan yararlanma koşullarını taşıyıp taşımadığının incelenmesi gerekir.
Mahkemenin bu değerlendirmesinin ardından talep kısmen ya da tamamen reddedilebileceği gibi kabul de edilebilir. Adli yardım kararı sebebi ile yargılama giderlerinin ertelenmesi durumunda ise ertelenmiş olan tüm yargılama giderleri ve devletin ödemiş olduğu avanslar takip neticesinde haksız çıkandan talep edilmektedir.
UYAP’tan Karşı Dava Açma
Karşı dava olarak adlandırılan uygulama Hukuk Mahkemeleri Kanunu uyarınca gerçekleştirilebilir. Bir dava çeşidi olması karşı davanın önemli bir özelliğidir. Açılmış ve görülmekte olan bir davanın davalısı davacıya karşı aynı mahkemede dava açarsa bu karşı dava olarak adlandırılır.
Karşı dava açılabilmesi için açılmış olan ilk davanın bazı niteliklere haiz olması gerekir. Bunun yanı sıra usul ve esaslara yönelik bazı koşulların da olması karşı dava açabilmenin şartlarıdır.
UYAP portalı üzerinden dava açabilmek için elektronik imza ile dava açma başlığından belgeler sisteme yüklenerek dava açılabilir. Davayla ilgili ödeme işlemleri yapılacağı zaman da sistem üzerinden kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir.
UYAP’tan Hasımsız Dava Açma
Hasımsız davadan kasıt çekişmesiz yargıdır. Çekişmesiz yargı uygulamada hasımsız dava olarak da adlandırılmaktadır. Hukuk sistemimizde kendisine yer bulan hasımsız dava UYAP portalı üzerinden açılacağı zaman sistemde yer alan davalı kısmının doldurulması gerekmektedir.
Sistemde yer alan davalı ya da ilgili kişi-kişilerin seçilmesi gerekliliği UYAP üzerinden hasımsız dava açılacağı zaman problem olmaktadır. UYAP üzerinden dava açmak sureti ile hukuki işlemler internet ortamından da gerçekleştirilebilir olmuştur.
Adalet Bakanlığı’nın geliştirmiş olduğu UYAP portalı mahkeme başvurularının yanı sıra para cezalarının ödenmesi gerektiğinde de vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır. Vatandaşlar dava açma, açılmış davayı takip etme, dava dosyalarını ve her türlü evrakı gönderebilmeyi bu sistem üzerinden yapabilmektedir.