Boşanmada eşlerin eşit kusuru dava sırasında önemli olurken bazı kararlar verilirken dikkate alınan bir konudur. Boşanma davaları eşlerin birçok nedene dayanarak açtığı davalar arasında yer almaktadır. Bu davalar açılırken Aile Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekir. Kusur olarak tanımlanan durumlar davalara göre değişiklik göstermektedir. Evlilik birliği ile ilgili olarak da boşanma sırasında eşlerin kusur oranlarına bakılmaktadır.
Evlilik birliği eşlerin karşılıklı iradeleri ile kurulan ve toplumun temel yapı taşı olarak kabul edilen bir müessesedir. Ailenin önemli sayılması toplum açısından taşıdığı değerle ilgilidir. Ailede meydana gelecek bozulmalar toplumu direkt olarak etkiler. Bu nedenle eşler ayrılmaya karar verdiklerinde mahkemelere müracaat etmek zorundadır. Aile birliğinin sonlanabilmesi için devlet hukuk yolunu uygun görmektedir.
İçindekiler
Boşanmada Kusur
Boşanmada eşlerin eşit kusuru hâkim tarafından dikkate alınır. Boşanma davalarında genellikle kusur üzerinden konuya yaklaşılmaktadır. Boşanmada kusur sayılan haller dava sürecinde önemli kabul edilir. Kusur boşanma davasının ardından tazminat, nafaka gibi farklı davalara da etki etme gücüne sahiptir. Bu nedenle boşanma davalarında eşlerin kusur oranlarının dikkate alınması gerekir.
Boşanma davası açılırken eşler birçok nedene dayanabilir. Şiddetli geçimsizlik, aldatma, eşlerden birinin ihmali, sorumlulukların yerine getirilmemesi, evlilik birliğinin temelden sarsılması gibi birçok neden boşanma davaları sırasında öne sürülebilir.
Boşanma Davasında Kusur Sayılan Haller
Kanun boşanmada kusur sayılan haller konusunda somut olayın durumuna göre birçok örneği kabul etmektedir. Bir davranışın kusur olarak kabul edilmesi başka bir dava sırasında geçerli olmayabilmektedir. Bu nedenle boşanma davalarına ilişkin olarak kusur sayılan haller oldukça geniş kapsamlıdır.
Boşanmada kusur sayılan haller sınırlı sayıda değildir. Birçok davranışın kusur olarak kabul edilebilir olduğu görülmektedir. Bu konuda Yargıtay kararlarına göz atıldığında kusur olarak kabul edilen birden fazla eylemin varlığından söz edilebilir.
Boşanmada Kusur Halleri
Boşanmada eşlerin eşit kusuru olabileceği gibi bir eşin diğer eşe kıyasla daha fazla kusurlu olabilmesi de mümkündür. Boşanma davaları sırasında eşlerin kusur oranları önemli olmaktadır. Boşanma davasının ardından açılacak tazminat ya da nafaka gibi konularda karar verilirken kusur oranına bakılır.
- Eşlerden biri zina yaptığında bu durum kusur olarak kabul edilir,
- Eşlerden birine karşı işlenen onur kırıcı davranış,
- Bir eşin diğer eşin hayatına kastetmesi,
- Haysiyetsiz yaşam süren eş,
- Eşlerden birinin akıl hastalığı,
- Bir eşin diğer eşe cinsel, psikolojik, ekonomik veya fiziksel şiddet uygulaması,
- Bir eşin diğer eşe karşı olan sadakat yükümlülüğüne uymaması.
Anlaşmalı Boşanma Davası Eşlerin Kusur Oranı
Boşanmada eşlerin eşit kusuru konusu hâkimin dikkate aldıkları arasında yer alır. Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin dava öncesinde asgari müştereklerde anlaşmasına bağlı olarak şekillenmektedir. Bu davalar açılırken eşlerden birinin verdiği dilekçeyi diğer eş kabul eder. Eşler birlikte hareket ederek de mahkemeye başvurabilmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarında hâkim eşleri dinleyerek ortak irade beyanlarına uygun karar verir.
Anlaşmalı boşanma davası söz konusu ise eşlerin kusur oranlarının bir önemi olmamaktadır. Eşlerin anlaşmaları boşanmanın gerçekleşebilmesi için yeterlidir. Eşler dava öncesinde çocukların durumu, nafaka, mal paylaşımı gibi pek çok konuyu aralarında görüşerek bir karara bağladığında hâkim irade beyanlarını esas alarak boşanmayı gerçekleştirebilmektedir.
Boşanmada eşlerin eşit kusuru konusu çekişmeli davalar söz konusu ise önemli hale gelmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında kusur konusu önemli olmakla birlikte boşanmaya engel teşkil etmemektedir.
Davacı eşin daha fazla kusurlu olması durumunda davalı olan az kusurlu eş boşanmak istemediğinde mahkemenin kural olarak boşanma talebini reddetmesi gerekmektedir. Davalı eşin itiraz etme hakkını kullanırken kötü niyetli olarak hareket etmesi durumu da ise mahkemenin boşanmaya hükmetmesi mümkün olmaktadır.
Boşanma Davası Kadının Kusurlu Olduğu Durumlar
Boşanmada eşlerin eşit kusuru dava sürecini etkileyebilmektedir. Boşanma davasında kadının kusurlu olduğu durumlar birden fazla şekilde ortaya çıkabilmektedir. Genellikle sadakat konusu ile ilgili olarak kadının kusurlu olma ihtimali gündeme gelmektedir. Bunun yanı sıra kadının evi terk etmesi, evlilik birliğinden kaynaklanan yükümlüklere uymaması da kadın için kusurlu davranışlar arasında yer alır.
Boşanmada eşlerin eşit kusuru konusu dava açısından önemli kabul edilir. Eşlerden birinin az ya da daha fazla kusurlu olması durumunda alınacak kararların yönünde değişiklik olabilmektedir. Kadının kusurlu olabileceği durumlardan biri de psikolojik şiddet olarak ortaya çıkar. Bunun yanında kanun birçok davranışın kusur olarak değerlendirilebilmesi açısından geniş bir kapsamda konuyu ele almaktadır.
Boşanma Davası Erkeğin Kusurları
Boşanmada eşlerin eşit kusuru olabileceği gibi bir eş diğer eşe göre daha fazla ya da daha az kusurlu olabilir. Boşanma davalarında kadın ya da erkek için geçerli olabilecek kusur içeren birçok davranış bulunmaktadır.
Erkek açısından bakıldığında boşanma davalarında fiziksel şiddet, ekonomik ya da cinsel şiddet kusur olarak kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra kötü alışkanlıklar edinmiş olmak, kumar veya alkole bağımlı yaşam sürmek gibi birçok durum kusur olarak değerlendirilebilmektedir.
Boşanmada eşlerin eşit kusuru olması halinde boşanma davası anlaşmalı ise bunun bir önemi olmamaktadır. Çekişmeli bir dava görülüyor ise bu durumda hâkim karar verirken kusur oranlarına göre hareket eder. Bazı durumlarda erkek daha fazla kusurlu olurken bazı davalar açısından ise kadının daha fazla kusuru olabilmesi mümkündür. Kusur oranları dava sırasında dikkate alınan bir unsurdur.
Antalya boşanma davaları konusunda avukat ve hukuki danışma talepleri için bize ulaşın kısmından bizimle iletişime geçebilirsiniz.