Boşanma davası nasıl açılır? Avukatsız dava açmam mümkün mü? Mümkün ise nasıl bir yol izlemeliyim? Dava masrafları ne kadar tutar? Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Gibi sorularınıza ve daha fazlasına yanıt vermekle birlikte, açılan davanın çekişmeli boşanma davası mı yoksa anlaşmalı boşanma davası mı olduğuna göre izlenilmesi gereken yol da değişeceğinden bu konu hakkında sizleri bu yazımızda bilgilendireceğiz. Boşanma müessesi Türk Medeni Kanunu hükümleri içerisinde düzenlenmiştir. Bu hükümler çerçevesinde sürecin nasıl işlediği aşağıda açıklanmıştır.
İçindekiler
- 1 Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 2 Eşime Boşanma Davası Açmak İstiyorum, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
- 3 Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?
- 4 UYAP Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 5 e – Devlet Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 6 Boşanmak İçin Gerekli Evrak (Belgeler) Nelerdir?
- 7 Ücretsiz Boşanma Dilekçesi
- 8 Boşanma Davası Açmak İçin Para Gerekli mi?
- 9 Avukatsız Boşanmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- 10 Param Yok, Nasıl Boşanma Davası Açabilirim?
- 11 Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
- 12 Boşanmada Kadının Hakları (Boşanan Kadının Hakları Nelerdir?)
- 13 Boşanma Dilekçe Ücreti
- 14 3 Aylık Evliyim Boşanmak İstiyorum, Ne Yapmam Gerekir?
- 15 Boşanma Davasının Reddi (3 Yıl)
- 16 Boşanma Davasında Davalı Mahkeme Gelmezse Ne Olur?
- 17 Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 18 Boşanma Davası Açma Sebepleri Nelerdir?
- 19 Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
- 20 Genel boşanma sebepleri Nelerdir?
- 21 Boşanma Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
- 22 Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
- 23 Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
- 24 Boşanma Avukatı Nedir?
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davasının açılışı bir boşanma dilekçesi hazırlanmak suretiyle adliyedeki tevzi bürosuna dilekçenin verilmesi ile olur. Dava dilekçesi yazılırken en başa yetkili ve görevli mahkemeye hitap ile başlanmalıdır. Boşanma dilekçesine dava açan taraf, davacı kısmına Ad-Soyad, TC ve adres bilgilerini yazmalıdır.
Davalı tarafı da yine dilekçesinde Ad-Soyad, TC ve adres bilgileriyle beraber göstermelidir. Daha sonra dava konusuna yukarıda belirttiğimiz boşanma sebeplerinden hangisine dayanarak dava açmak isteniyorsa dilekçede özellikle yazılmalıdır. Açıklamalar başlığı altında tüm süreci ve iddialarını anlatmalıdır. Hak kaybı olmaması adına yazdığınız dilekçede tüm sunacağınız delilleri eksiksiz yazmanız gereklidir.
Eşime Boşanma Davası Açmak İstiyorum, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
Evlilik birliğini resmen sona erdirmek isteyen taraf/taraflar, eşime boşanma davası açmak istiyorum, nasıl bir yol izlemeliyim sorusuna yanıt arar. Boşanma sürecinde hak, menfaat, maddiyat ve/veya zaman kaybı yaşanmaması adına en doğru yol haritasının çizilmesi icap eder. En doğru yol haritası ise somut olaya göre kurgulanır. Fakat bu soruya genel çerçevede yanıt vermek gerekirse;
- Öncelikle boşanma davasının anlaşmalı mı yoksa çekişmeli mi açılacağına karar verilmelidir.
- Eğer eşler en az 1 yıldır evli olup her iki taraf da boşanmak istiyorsa ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hakkında anlaşma sağladılarsa anlaşmalı boşanma davası açabilirler.
- Anlaşmalı boşanma davası, boşanma talepli dava dilekçesine ek olarak aile mahkemesine sunulacak anlaşmalı boşanma protokolüyle açılır ve genellikle tek celsede sonuçlanır.
- Eğer çekişmeli boşanma davası açılacaksa gerek davanın uzun sürmemesi gerekse hatalı veya ihmali bir işlem sebebiyle hak kaybı yaşanmaması adına isabetli, doğru ve çözüm odaklı bir yol haritası belirlenmelidir.
- Boşanma sürecinde başarılı ve doğru bir yol haritası belirlemek içinse yetkin ve deneyimli bir boşanma hukuku avukatının yardımına müracaat etmek en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Avukat yardımı almak için gereken maddi imkan mevcut değilse “Param Yok, Nasıl Boşanma Davası Açabilirim” başlığımızı incelemenizi tavsiye etmekteyiz.
- Çekişmeli boşanma davası açmak için ilk olarak dava dilekçesi düzenlenmelidir. Dava dilekçesi, hukuken geçerli boşanma sebeplerinden en az birine dayanarak boşanma talebiyle düzenlenmelidir.
- Hazırlanan dava dilekçesiyle birlikte aile mahkemesine, aile mahkemesi kurulmamış yerlerde ise asliye hukuk mahkemesine müracaat edilmelidir.
- Dava için gereken mahkeme masrafı da ödendikten sonra boşanma davası açılacak ve gün tayin edildikten sonra incelenmeye başlanacaktır.
Boşanmak İçin Nereye Başvurulur?
Boşanmak için yetkili Aile Mahkemesine, Aile Mahkemesi kurulmamış yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulur. Yetkili Aile Mahkemesinden kasıt, eşlerden birinin yerleşim yerindeki ya da boşanma davasından önce son kez altı aydan beri birlikte ikamet ettikleri yerdeki aile mahkemesidir. Eğer aile mahkemesi mevcut değilse, boşanma davası asliye hukuk mahkemesinde açılacaktır.
UYAP Boşanma Davası Nasıl Açılır?
UYAP kapısı üzerinden boşanma davası açmak pekala mümkündür. Bu yöntemle açılacak boşanma davasının, özellikle fiziki olarak aile mahkemesine başvurma mecburiyetini ortadan kaldırması, kısa zamanda tamamlanması ve çok daha pratik olması gibi önemli avantajları söz konusudur. Peki, UYAP boşanma davası nasıl açılır?
- “UYAP Doküman Editörü” adlı programı bilgisayarınıza indirin ve kurun. Word benzeri bir program olan UYAP Doküman Editörü, e – imzalı belgeleri UYAP sistemine aktarmanıza ve dilekçe düzenleyebilmenize olanak tanır.
- Dava dilekçesi hazırlarken HMK m.119 da düzenlenen hususlara dikkat edin.
- Dava dilekçesini hazırladıktan sonra e – imza ile imza altına alın ve bilgisayarınıza kaydedin. Kayıtlı dilekçe dosyanız “.UDF” uzantısına sahip olacaktır.
- UYAP Vatandaş kapısına giriş yapın.
- Menü üzerinden “e – İmza Girişleri” sekmesine tıklayın ve ardından “e – Devlet Aracılığıyla Giriş” butonuna basın.
- Giriş yaptıktan sonra sol menüde yer alan “Hukuk Dava Açılış” seçeneğine tıklayın.
- Dava Aç butonuna tıklayın ve dava bilgileri alanını doğru bilgilerle doldurun.
- Aile Mahkemesini işaretleyin ve ardından harç tutarını ödeyin.
- Evrak Gönder adımında ise dava dilekçesi ve eklerini seçip, harç tutarını ödedikten sonra işlemi tamamlayın.
e – Devlet Boşanma Davası Nasıl Açılır?
e – Devlet boşanma davası nasıl açılır sorusu, kısa zamanda ve pratik bir şekilde boşanma davası açmak isteyenlerce merak konusudur. e – Devlet bilgileri yardımıyla on – line yani internet üzerinden boşanma davası açmak mümkündür. Bunun içinse Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) kullanılır. UYAP üzerinden, aile mahkemesine fiziki olarak gitmeden, avukat aracılığıyla boşanma davası açılabilir.
Boşanmak İçin Gerekli Evrak (Belgeler) Nelerdir?
Boşanmak için boşanma istemli dava dilekçesiyle aile mahkemesine başvurmak gerekir. Aile mahkemesinin (yoksa asliye hukuk mahkemesi) boşanma davasını inceleyip karara bağlayabilmesi içinse dava dilekçesinin yanı sıra birtakım belgelerin de (evrak) mahkemeye sunulması gerekir. Dava türüne göre gerekli evrak aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Boşanmak İçin Gerekli Evrak (Anlaşmalı Boşanma Davası) | Boşanmak İçin Gerekli Evrak (Çekişmeli Boşanma Davası) |
Dava Dilekçesi | Dava Dilekçesi |
· Protokole Konu Araç Ruhsatı (Varsa) · Protokole Konu Ev, Arsa Gibi Taşınmaz Tapusu (Varsa) | Nüfus Cüzdanı Fotokopisi |
Nüfus Cüzdanı Fotokopisi | Varsa Avukat Vekaletnamesi |
Varsa Çocukların Kimlik Belgeleri | Harçların Ödendiğini Gösterir Makbuz (Tevzi Bürosundan Alınacak) |
Varsa Avukat Vekaletnamesi | Delil/Tanık Listesi · Kredi Kartı Hesap Dökümleri · Telefon Operatörlerinden Arama Dökümleri · Telefon Mesajları · Varsa Darp Raporu · Taraflar Arasında Adli Bir Vaka Yaşandı İse İfade Tutanakları · Sosyal Medya Paylaşımları |
Harçların Ödendiğini Gösterir Makbuz (Tevzi Bürosundan Alınacak) | |
Mal Paylaşımı veya Devir İşlemlerini Gösterir Belgeler |
Ücretsiz Boşanma Dilekçesi
Boşanma davası açmak için mutlaka dava dilekçesine gerek duyulur. Boşanma talebiyle hazırlanacak dava dilekçesi yetkili aile mahkemesine, aile mahkemesi mevcut değilse asliye hukuk mahkemesine verilir. Aşağıda ücretsiz bir şekilde inceleyebileceğiniz, indir butonuna tıklayıp indirebileceğiniz örnek bir boşanma dilekçesi mevcuttur.
… AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE
DAVACI :
TCKN :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların yasal temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların yasal temsilcilerinin)
DAVALI :
ADRESİ :
KONU : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanma, nafaka ve tazminat taleplerimizden ibarettir.
DAVA DEĞERİ :
(Malvarlığı haklarına dair davalarda)
AÇIKLAMALAR :
1-) Müvekkilemiz, davalı eşiyle …/…/… tarihinde evlenmiştir. Ekte (EK-1) arz edilen aile nüfus kaydından da tespit edileceği üzere, tarafların bu evliliklerinden … ve … adlarında … çocukları bulunmaktadır. Çocukların biri …, diğeri ise … yaşında olup, her ikisi de küçüktür.
2-) Müvekkilemiz ile davalı eşi arasında evliliklerinin ilk dönemlerinden itibaren baş gösteren anlaşmazlıklar, her geçen gün artarak, bugüne kadar devam etmiştir. Anlaşmazlıkların temelinde, müvekkilemizin kayınvalidesinin ve kayınpederinin çiftin evliliklerine aşırı müdahale etmesi ve davalı eşin de, her defasında, annesinin ve babasının etkisinde kalarak hareket etmesi yatmaktadır. Bu durumda daha da hırslanan davalı eş belirli dönemlerde müvekkilemizi tartaklamaktan, vurmaktan da geri kalmamaktadır. Bu konu, mahkemeniz huzurunda dinlenmelerini arzu ettiğimiz ve dilekçemiz ekinde (EK-2) arz ettiğimiz tanık listesinde adları ve adresleri yer alan tanıklarımızın ifadeleri ile gün yüzüne çıkacaktır. Müvekkilemizin, davalı eşi ile olan beraberliğine bir yeni başlangıç yapmayı amaçlayan birkaç geçmiş girişimi de bu sebep dolayısıyla başarılı olamamıştır.
3-) Müvekkilemizin, her ikisi de henüz küçük olan ortak çocuklarının hatırı için, yaklaşık … senedir zoraki olarak sürdürdüğü işbu beraberlik, artık taraflar açısından çekilmez hale gelmiştir. Müvekkilemiz ile davalı eşi arasında hemen her gün yaşanan tartışmalar ve kavgalar, ortak çocukların psikolojisi üzerinde telafisi güç menfi etkilere neden olmaktadır. Öyle ki, henüz okula gitmeyen …, son birkaç aydır sürekli olarak yatağını ıslatmakta, ilkokul … sınıfa devam eden … ise, sık sık okuldan ceza almaktadır. Derslerindeki başarısızlığı da cabasıdır. Bu husus ile ilgili olarak, … Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü uzmanlarınca düzenlenmiş olan …/…/… tarihli rapor (EK-3) ile … İlkokulu Disiplin Kurulu tarafından çeşitli tarihlerde verilen disiplin cezalarına ilişkin tutanaklar (EK-4), mahkemenizin incelemesine arz edilmiştir.
4-) Eşler arasında edinilmiş malların paylaşımı ve ortak çocukların velayeti konularında da anlaşma vuku bulmadığından sebep, düzenlenecek bir protokol çerçevesinde anlaşmalı olarak boşanmaları da olanak dışıdır.
5-) Müvekkilemiz, ev hanımı olup, herhangi bir gelire sahip değildir. Şu anda, çocuklarıyla birlikte, kendi anne ve babasının yanında kalmaktadır. Anne ve babasının ekonomik durumları iyi olmadığından, onlardan yeterli maddi desteği temin edememektedir. Ortak çocukların her ikisi de henüz küçük olup, anne bakımına ve ilgisine muhtaç
vaziyeti haizidir. Dolayısıyla, dava süresince, müvekkilemiz için …-TL, her bir çocuk için …-TL olmak üzere, toplam …-TL tedbir nafakasına hükmedilmesini, ortak çocukların dava süresince müvekkilemizin yanında kalmalarına karar verilmesini talep ediyoruz.
6-) Ayrıca, hadiselerin ifade edilen biçimde gelişmesinde herhangi bir kusuru bulunmayan ve evliliğini kurtarmak için bugüne değin azami çaba sarf den müvekkilemiz lehine ……..TL maddi tazminata hükmedilmesini talep ediyoruz.
HUKUKİ SEBEPLER : 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 4, 166, 168, 169, 174, 175, 182, 4787 Sayılı Kanun. m. 4, 6098 Sayılı Kanun. m. 49, 50, 51, 52, 6100 S. K. m. 240, 266.
HUKUKİ DELİLLER : Aile nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi, …/…/… tarihli doktor raporu, disiplin cezalarına ilişkin tutanaklar, tanık
beyanları, bilirkişi incelemesi
NETİCE – İ TALEP : Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerle, tarafların boşanmalarına, ortak çocukların dava süresince müvekkilemizin yanında kalmalarına, tarafların boşanmasına karar verilmesi durumunda, velayetlerinin müvekkilemize verilmesine, müvekkilemiz için aylık … TL ve ortak çocukların her biri için aylık … TL olmak üzere, toplam … TL tutarında tedbir nafakasına, boşanmadan sonra da işbu nafakanın yoksulluk ve iştirak nafakası olarak devamına, müvekkilemiz lehine …-TL maddi tazminatın dava tarihinden işleyecek kanuni faizi ile tahsiline, yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. …/…/…
EKLER :
1. Aile nüfus kaydı,
2. Tanık listesi,
3. …/…/… tarihli doktor raporu,
4. Disiplin cezalarını içerir tutanaklar,
5. Kimlik cüzdanı fotokopisi,
6. Bir adet onaylı vekaletname örneği.
Davacı Vekili
Av
Boşanma Davası Açmak İçin Para Gerekli mi?
Evet, boşanma davası açmak için mahkeme/yargılama masrafı ve avukatlık ücreti olmak üzere temelde iki gider kalemi söz konusudur. Bunlardan ilki yani yargılama masrafı, ister anlaşmalı ister çekişmeli boşanma davası yoluna gidilsin, her iki durumda da davanın açılabilmesi için mutlaka ödenmelidir. Avukatlık ücreti ise zorunlu değil ihtiyaridir. Bir başka ifadeyle, eşlerin inisiyatifindedir.
Boşanma Davasında Yargılama Gideri (Mahkeme Masrafı) 2023 | |
Başvuru Harcı | 269,85 TL |
Dosya Gideri | 13,95 TL |
Peşin Harç | 269, 85 TL |
Tebligat Gideri | 290,00 TL |
Diğer İş ve İşlemler | 150 TL |
Toplam | 993, 65 TL |
Dikkat! Özel hukuk karakterli olan boşanma davalarında gerek esas gerekse usul bakımından hatalı veya ihmali bir işlem sebebiyle hak, menfaat, maddiyat ve/veya zaman kaybı yaşamamak adına avukatı yardımına başvurmak önemlidir.
Antalya | İstanbul | Ankara | |
Asgari Ücret Tarifesine Göre En Az Avukatlık Ücreti (Anlaşmalı Boşanma) | 9.200,00 TL + %8 KDV | 9.200,00 TL + %8 KDV | 9.200,00 TL + %8 KDV |
Asgari Ücret Tarifesine Göre En Az Avukatlık Ücreti (Çekişmeli Boşanma) | 9.200,00 TL + %8 KDV | 9.200,00 TL + %8 KDV | 9.200,00 TL + %8 KDV |
İl Barosu Tarifesine Göre En Az Avukatlık Ücreti (Anlaşmalı Boşanma) | 30.000,00 TL | 35.000,00 TL | 28.500,00 TL |
Asgari Ücret Tarifesine Göre En Az Avukatlık Ücreti (Anlaşmalı Boşanma) | 47.500,00 TL | 52.000,00 TL | 44.500,00 TL |
Avukatsız Boşanmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İster anlaşmalı ister çekişmeli olsun, boşanma davalarında avukat yardımına başvurmak şart değildir. Fakat özellikle belirtmek gerekir ki, telafisi güç ve hatta kimi hallerde imkansız kayıplar yaşanmaması adına uzman, yetkin, deneyimli ve başarılı bir aile ve boşanma hukuku avukatından yardım almak en doğru ve sağlıklı olan yaklaşımdır. Peki, avukatsız boşanmak için yapılması gerekenler nelerdir?
Avukatsız boşanmak için yapılması gerekenler, davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına göre farklılık gösterir. Şayet anlaşmalı boşanma yoluna gidilecekse, öncelikle anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Anlaşmalı boşanma protokolünün ne olduğunu ve nasıl düzenleneceğini öğrenmek, protokol örneklerini incelemek için aşağıda yer alan “anlaşmalı boşanma protokolü” başlığına tıklayınız.
Anlaşmalı boşanma protokolü düzenlendikten sonra boşanma talepli dava dilekçesi hazırlanmalıdır. Düzenlenen boşanma davası dilekçesiyle birlikte aile mahkemesine, aile mahkemesi kurulmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemesine başvurmak gerekir. Gerekli gider kalemlerinin yani dava masrafının da ödenmesiyle birlikte boşanma davası açılacaktır.
Param Yok, Nasıl Boşanma Davası Açabilirim?
Param yok, nasıl boşanma davası açabilirim? sorusuna yanıt arıyorsanız, ikamet ettiğiniz ilin baro başkanlığına başvurmak suretiyle adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir ücret ödemeksizin tarafınıza boşanma avukatı tahsis edilmesini sağlayabilirsiniz. Öte yandan boşanma davası masrafları için de yine adli yardım talebinde bulunabilirsiniz. Adli yardım talebi için gerekli evrak şunlardır:
- Muhtardan alınacak ikametgah ilmühaberi (belgesi),
- Muhtardan alınacak yoksulluk ilmühaberi (belgesi),
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- İkamet edilen yerdeki Tapu Sicil Müdürlüğünden alınacak kayıtlı taşınmaz belgesi (üzerinize tescilli taşınmaz olup olmadığını gösterir belge),
- e – Devletten alınacak kayıtlı taşınmaz belgesi (üzerinize tescilli taşınmaz (ülke genelinde) olup olmadığını gösterir belge),
- e – Devletten alınacak araç kaydı sorgusu,
- Çalışıyorsanız maaş bordrosu (gelir belgesi),
- Çalışmıyorsanız SGK’den alınacak 4A – 4B – 4C gelir belgesi,
- Hakkınızda açılmış dava(lar) varsa bunlara ilişkin evrak fotokopisi,
- İkamet ettiğiniz ev size aitse buna ilişkin tapu kaydı fotokopisi,
- Kiracıysanız kira sözleşmesi (kontratı) ya da ödeme makbuzu,
- Kira ödemeden oturuyorsanız “kira vermeksizin oturduğunuzu” gösterir yazı.
Boşanma Nasıl Gerçekleşir?
Boşanma, eşler hayattayken, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiş bir boşanma sebebine dayanarak, taraflardan birinin açacağı boşanma istemli dava neticesinde evlilik birliğinin hakim kararıyla sonlanmasıdır. Boşanma, aile mahkemesi hakiminin boşanmaya kara vermesi ve bu kararın (ilam) kesinleşmesiyle birlikte gerçekleşir.
Boşanmada Kadının Hakları (Boşanan Kadının Hakları Nelerdir?)
Boşanma davasında hem kadına hem de erkeğe tanınan birtakım yasal haklar söz konusudur. Bu haklara ilişkin herhangi bir kayıp yaşanmaması adına yetkin bir boşanma avukatından yardım almak ve davanın avukat marifetiyle takip edilmesini sağlamak en sağlıklı yaklaşım olacaktır. Boşanma davasında kadının hakları, boşanma talebinin yanı sıra şunlardır:
- Maddi ve manevi tazminat hakları,
- Aile konutu şerhi isteme hakkı,
- Ücretsiz avukat talep hakkı,
- Nafaka hakkı,
- Çocuğun velayeti hakkı,
- Çocuk ile kişisel ilişki kurma hakkı,
- Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları,
- Ortak konutun tahsisi hakkı,
- Şahsi eşyalarını talep hakkı,
- Koruma kararı talep etme hakkı,
- Çocuğun teslim edilmesini talep hakları,
- Kadının ziynet eşyası hakları.
Boşanma Dilekçe Ücreti
Boşanma davası, ancak boşanma talepli dilekçenin yetkili aile mahkemesine verilmesi suretiyle açılır. Bu bakımdan, boşanmaya imkan veren sebeplerden en az birine dayanılarak hazırlanmış boşanma dilekçesi olmaksızın boşanma davası açılması mümkün değildir. Boşanma istemiyle düzenlenecek olan bu dilekçenin avukat marifetiyle hazırlanması halinde, avukata boşanma dilekçe ücreti ödenmesi gerekir.
3 Aylık Evliyim Boşanmak İstiyorum, Ne Yapmam Gerekir?
3 aylık evli olup boşanmak isteyen kişi ilk olarak boşanma davası açmalıdır. İşbu dava, evlilik birliğinin 1 yıldan az olması nedeniyle anlaşmalı olarak değil çekişmeli olarak açılacaktır. Çekişmeli boşanma davasının yıpratıcı etkileri, uzun sürmesi, usul ve esasa dair hata yapılmasına müsait olması gibi sebeplerden dolayı aile ve boşanma hukuku avukatı tarafından takip edilmesi yararlı olacaktır.
Boşanma Davasının Reddi (3 Yıl)
Taraflardan birinin açtığı boşanma davası reddedilmişse, boşanmanın reddi kararı kesinleştikten en az 3 yıl boyunca taraflar bir araya gelmemişse, taraflardan biri yeniden boşanma davası açabilir.
Boşanma Davasında Davalı Mahkeme Gelmezse Ne Olur?
Taraflardan birinin katılmadığı boşanma davasına yine devam edilebilir. Fakat davaya iştirak etmeyen tarafın müdafaası ve hakları dikkate alınmadan karar verilmez. Dolayısıyla, gelmeyen tarafın da davaya katılım sağlayabilmesi adına bir yeni duruşma tarihi belirlenir.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Tek taraflı boşanma davasından anlaşılması gereken, taraflardan yalnızca birinin boşanmak istemesi ve bu iradesini ortaya koymasıdır. Diğer tarafsa boşanma taraftarı değildir. Bu durumda da pekala boşanma davası açılabilir. Çekişmeli boşanma davası şeklinde görülecek olan bu dava, boşanma istemiyle hazırlanmış dava dilekçesinin aile mahkemesine sunulması suretiyle açılır.
Boşanma Davası Açma Sebepleri Nelerdir?
Boşanma davası açma sebepleri özel boşanma ve genel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılır. Eşlerden biri tek başına diğer eşi dava edebilir. Buna çekişmeli boşanma denir. Boşanma davası açılırken boşanma sebebi ancak kanunda belirtilen sebeplere dayanmalıdır. (Türk Medeni Kanunu m 166 vd.)
Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Özel boşanma sebepleri kanunda açıkça düzenlenmiş olup beş tanedir, bunlar;
- Zina
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
Özel boşanma sebebinde karşı tarafın kusurlu olduğunu ispatlamaya gerek yoktur. Davacı eşin özel boşanma sebebinin varlığını hukuka uygun delillerle ispatlaması yeterlidir.
Genel boşanma sebepleri Nelerdir?
- Evlilik birliğinin temelden sarsılması (Tmk 166)
- Eşlerin anlaşması
- Ortak hayatın yeniden kurulamaması
Genel boşanma nedenlerine dayanılarak boşanma kararı verilebilmesi için davacı eşin davalı tarafın kusuru olduğunu ispatlaması gerekir. Davacı eş tamamen kusurlu olan taraf ise açtığı boşanma davası reddedilecektir.
Boşanma Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme Hangisidir?
Boşanma davasının hangi mahkemede açılacağı görev, nerede açılacağı ise yetki konusuna girer.
Boşanma davasına bakmaya görevli mahkeme “Aile Mahkemesi”dir. Bir yerde aile mahkemesi yoksa “Asliye Hukuk Mahkemesi” aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakar.
Yetkili mahkeme ise aşağıda sayılan üç yer mahkemesinin herhangi birinde açılabilir, bunlar;
- Davacı eşin yerleşim yerindeki aile mahkemesi,
- Davalı eşin yerleşim yerindeki aile mahkemesi,
- Eşlerden her ikisinin son altı ay birlikte yaşadıkları yer aile mahkemesi
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davasının ne kadar süreceği davanın çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olduğuna göre değişir. Çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına kıyasla daha uzun süren bir davadır.
Çekişmeli boşanma davaları davadaki anlaşılamayan hususların fazlalığına ve zorluğuna göre ortalama 1,5 yıl ile 5 yıl arasında değişir. Anlaşmalı boşanma davaları ise 1 veya 2. Celsede sona erer ancak dilekçenin kabulü ile tensip zaptında duruşma gününün verildiği tarihe göre ortalama 2 ay ile 7 ay arasında değişebilir.
Tensip zaptı, dava dilekçesini inceleyen mahkemenin ön incelemesini tamamladıktan sonra davayı kabul ettiğini ve ilk duruşma tarihini bildirildiği tutanaktır. UYAP vatandaş portalınızda dosyanızı sorguladığınızda Tensip zaptı hazırlandı yazısını görüyorsanız, dilekçeniz hakim tarafından incelenmiş ve davanın kabul edilmesiyle duruşma tarihinizin belli olmuş demektir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası açmanın bazı şartları vardır. Öncelikle eşlerin en az 1 yıldır evli olması gerekir.
Eşlerden biri veya ikisi beraber, Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve dava dilekçesi ile birlikte Aile Mahkemesine başvurup, gerekli harç ve giderleri ödedikten sonra anlaşmalı boşanma davasını açabilir. Yetkili mahkeme eşlerin birlikte oturduğu yerin Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesi yoksa Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.
Dava açıldıktan sonra mahkeme bir tensip zaptı düzenler ve duruşma tarihini taraflara bildirir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların duruşmaya katılımı zorunludur. Çünkü hakim tarafların anlaşmalı boşanma protokolünü kabul edip hür iradeleri ile boşandıklarına kanaat getirmeli, taraflar da anlaşmalı olarak boşanmak istediklerini duruşma esnasında bizzat beyan etmeli ve bu beyanların tutanağa geçirildikten sonra imzalamaları gerekir.
Boşanma Avukatı Nedir?
Boşanma avukatı deyimi avukatlık kanunu ve meslek etiği açısından yanlış bir tabir olmakla birlikte halk arasında ağırlıklı olarak boşanma davalarına bakan ve bu davalar konusunda uzman olan avukatlara boşanma avukatı veya en iyi boşanma avukatı dendiği için konunun anlaşılabilir olması açısından biz de boşanma avukatı olarak adlandıracağız.
Boşanma avukatları kişilerin boşanma davası açmadan önce, boşanma davasında ispat, boşanma sonucu tazminatlar, velayet, nafaka gibi boşanmanın süreci ve sonuçları konularında detaylı hukuki bilgilendirme yapar. Boşanma davaları, teknik ve hukuki bilgi gerektirdiği için bu sürecin her aşamasında boşanma avukatı ile çalışmak dilekçe yazmak, duruşmalara girmek, tebligatların takibi, itirazlar vb gibi sürelere tabi olan tüm işlerin profesyonel takibinin sağlanması taraflar açısından daha öngörülebilir ve zahmetsiz bir boşanma süreci olacaktır. Boşanma davası süreci uzun ve yorucu geçtiği için tarafların boşanma avukatından hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti almasını tavsiye ediyoruz.
Alkan Hukuk Bürosu olarak;
- Antalya (Merkez, Manavgat, Alanya, Kaş, Korkuteli, Kumluca, Elmalı, Finike)
- Bursa
- İzmir
- Kahramanmaraş
- İstanbul
- Ankara
- Burdur
- Bucak
Başta olmak üzere çoğu ilde bulunan adliyelerde müvekkillerimizin çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası süreçleri konusunda boşanma avukatı ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu kapsamda online hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti talepleriniz için iletişim sayfamızdan veya avukata sorun kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
Önerilen Yazılar
- Boşanma Dilekçesi (2024) Güncel Dilekçe Örnekleri
- Çekişmeli Boşanma Davası
- Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları Nelerdir, Protokol Nasıl…
- Anlaşmalı Boşanmanın Çekişmeli Boşanmaya Dönüşmesi
- Anlaşmalı Boşanma Protokolü (2023) *Örnek Protokol WORD PDF…
- Nafaka Artırım Davası (2023) *Nafaka Artırım Dava Dilekçesi