İçindekiler
Boşanma Davası Avukatlık Ücreti ve Mahkeme Masrafları | 2023
Boşanma davası avukatlık ücretleri belirlenirken her yıl Türkiye Barolar Birliği bu konu üzerinde çalışma yapar. 2022 yılı için geçerli olan ücretler 3 Eylül tarihinde açıklanmıştır. Avukatlık asgari ücret tarifesine göre bu ücret 9.200,00 TL’dir. Bunun yanı sıra ifade edilen miktarın altında olmamak kaydı ile ücrette değişiklik olabilir. Avukatlık ücretini belirlerken davanın kapsamı, müvekkilin maddi durumu gibi unsurlara göre hareket edilir. Avukatlık asgari ücret tarifesinde yer alan miktarın altında bir ücret talep edilmesi avukat açısından disiplin suçu olarak kabul edilmektedir.
Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilen dava türleri arasındadır. Anlaşmalı boşanmalarda mahkeme süreci daha kısa olmakta ve taraflar kısa sürede boşanabilmektedir. Bu durum işin kapsamı bakımından değerlendirildiğinde avukat açısından alınması gereken ücret açısından da fark yaratır. Çekişmeli boşanma davalarında ise mahkeme süreçleri daha uzun ve karmaşık olabilmektedir. Bu sebeple avukatlık ücreti tespiti yapılırken işin kapsamı dikkate alınmaktadır.
Boşanma Davaları Avukatlık Ücreti Neleri İçerir?
Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli olması durumunda kapsamında değişiklik olur. Anlaşmalı boşanma davalarında taraflar mahkeme öncesinde asgari müşterekler konusunda anlaştığı için kısa sürede boşanma işlemi gerçekleşir. Bunun yanı sıra çekişmeli davaların kapsamı daha geniştir. Çekişmeli boşanma davasında maddi ve manevi tazminat davaları da işin içine girebilmektedir. Bu nedenle çekişmeli boşanma davaları çeşitli zorlukları içinde barındırır.
Avukatlık hizmeti alınan bir boşanma davası için avukatın verdiği hizmetler şunlardır:
- Anlaşmalı boşanma davası için dava açılması ve dava takibi.
- Çekişmeli boşanma davası için dava açılması ve dava takibi.
- Eşler arasında şiddet gören taraf varsa evden uzaklaştırma davası açılması ve takip edilmesi.
- Çocukların velayeti ile ilgili olarak velayet davası ve takibinin yapılması.
- Nafaka davasının açılması ve takip edilmesi.
- Tazminat davası açılması gerektiğinde davanın açılması ve takip işlemleri.
- Nafaka uyarlama davası açılması ve takibi.
- Mal rejimi tasfiyesi davası ve takibi.
- Tanıma ve tenfiz davası açılması ve takibi.
Boşanma Davalarında Mahkeme Masrafları
Boşanma davaları Aile Mahkemesi’nde görülür. Aile Hukuku’nu ilgilendiren bu tür davalar için dilekçe verilmek sureti ile başvuru yapılır. Aile Mahkemesi’ne yapılacak boşanma davası müracaatları sırasında çeşitli belgeler talep edilir. Mahkeme açılacağı zaman bazı harçların da yatırılması gerekir. Boşanma davası avukatlık ücreti danışmanlık alınacak avukata ödenen bir ücrettir. Bunun yanı sıra mahkeme masrafları bakımından da bazı ödemelerin yapılması zorunludur.
Mahkemenin talep ettiği masraflar mahkeme açılmadan gerekli yerlere yatırılır. Boşanma davalarında mahkeme masrafları belirlenirken öncelikle mahkeme açılma aşamasında ödenmesi gereken harçlar vardır. Bu harçlara ilave olarak taraflara yapılacak olan tebligatlar için de tebligat gideri adı altında bir ödeme yapılması talep edilir. Mahkeme harcı, tebligat gideri dava açılırken ödenir. Bunun yanı sıra bilirkişi raporu gibi mahkeme sırasında gerekli olabilecek işlemler için de belirli ödemelerin yapılması zorunludur.
Dosyada ihtiyaç duyulacak deliller ve belgeler söz konusu olduğunda da masraflarda artış olması kaçınılmazdır. Bilirkişi raporu gibi belgeler davanın seyrine göre talep edilir. Bu raporu hâkim davanın ihtiyaçları doğrultusunda isteyebilir. Bilirkişi olarak adlandırılan görevliler alanında uzmanlığa sahip olan bireylerdir. Bu tür raporlar mahkemelerde delil niteliği taşıyacağından önemli evraklardır.
Boşanma Davası ve Avukatlık Ücreti
Boşanma davalarında avukatlık ücreti belirlenirken davanın nasıl açılacağı önemlidir. Her davanın kendine özgü yanları vardır. Boşanma davaları da yapıları itibarı ile anlaşmalı veya çekişmeli olarak görülebilir. Anlaşmalı boşanma davası görülürken kısa sürede çözüme kavuşturulabilir. Bunda etkili olan unsur ise eşlerin dava öncesinde bir araya gelerek asgari müşterekleri açıklığa kavuşturmasıdır. Bu konuda alacakları ortak kararlar davanın tek celsede sonuçlanmasında etken olur.
Anlaşmalı boşanma davalarının yanı sıra çekişmeli boşanma davaları için aynı durum geçerli değildir. Çekişmeli boşanma davaları uzun sürebilen ve karmaşık yapısı ile zorlayıcı olabilen davalardır. Bu davaların seyri sırasında tazminat davaları da gündeme gelebilmektedir. Maddi veya manevi tazminat talebi olan eşler çekişmeli boşanma davası sürerken tazminata davası da açabilmektedir. Davanın kapsamı genişledikçe yapılacak yazışmalar, hazırlanacak dilekçeler avukatın iş yükünü artıracaktır.
Öte yandan, davayı ilgilendiren farklı konularda Yargıtay kararlarının incelenmesi gerekliliği de zaman alan bir çalışmadır. Avukatın bu kararları taraması ve kendi davası ile ilgili olarak en doğru çalışmayı yapabilmesi için üzerinde ayrıntılı olarak durması gerekir. Bu durum, üzerinde çalışılan dava dosyası ile ilgili olarak avukatın uzun bir mesai yapması ve emek harcaması demektir. Dolayısı ile avukatlık ücreti belirlenirken tüm ayrıntılar dikkate alınarak hesaplama yapılır.
Boşanma Davası Tarafların Savunması
Avukatlar sanık ya da mağdurların hukuk karşısında haklarının korunması için görev yapar. Hukuk kuralları toplumsal düzen için vardır. Kişilerin toplumsal hayatta çeşitli sebeplerle kanun karşısında temsil edilmesi gerekli olabilir. Uyuşmazlıklarda, suç işlendiğinde hukuk kurallarına göre karar verilir. Boşanma davaları da eşler arasında yaşanan uyuşmazlıklarda aile birliğini sonlandırmak üzere yapılır. Aile kurumunun önemi nedeni ile boşanmaya karar veren eşler kendi başına bunu uygulayamaz.
Yargı organları aracılığı ile bu işlemleri yapabilir. Boşanma davası açılırken bireyler avukat tutmak zorunda değildir. Bunun yanı sıra hak kaybı yaşamamak açısından hukuki danışmanlık alınması önerilir. Avukat tarafından temsil edilmek aynı zamanda eşlerin karşı karşıya kalmasına da engel teşkil eder. Bu durum boşanmanın ortaya çıkardığı psikolojik etkiler düşünüldüğünde önemli bir ayrıntıdır. Avukatın kanunlar hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olması, mesleki tecrübeleri de davanın seyri açısından önem taşır. Bu nedenle de boşanma davasında avukatla temsil edilmek önemli hale gelir.