İhtarname nedir sorusuna kısaca; “resmi ihtar yazısı, protesto” şeklinde yanıt verebiliriz. İhtarname yazılması, hazırlanması, düzenlenmesi ve çekilmesi oldukça önemlidir. Zira haklı olunan bir durumda dahi hatalı ifadelerden dolayı haksız duruma düşülmesi mümkündür.
İhtarname nedir? başlığı altında kaleme alınan ve başta ihtarname nedir? olmak üzere ihtarnameye ilişkin ilgili hususlara mercek tutulan içeriğimizin ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz. İhtarnamede yer alan beyanlar muntazam bir biçimde düzenlenmediği takdirde mahkeme sürecinde kişinin karşısına olumsuz bir durum olarak çıkabilir.
İçindekiler
- 1 İhtar Örneği
- 2 İhtar Ne Demek?
- 3 İhtarname Nedir?
- 4 İhbarname Nedir?
- 5 İhtarname İle İhbarname Arasındaki Fark Nedir?
- 6 İhtarname Nasıl Yazılır?
- 7 İhtarname Nasıl Çekilir?
- 8 İhtarname Nasıl Gönderilir?
- 9 Kiracıya İhtar
- 10 Yurtdışına İhtarname Nasıl Gönderilir?
- 11 İhtarnameye Cevap
- 12 İhtarname Cevap Süresi
- 13 Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?
- 14 İhtarname Ücreti (2023)
- 15 Avukatın İhtar Çekme Ücreti
- 16 İhtarnamenin Takibi
İhtar Örneği
İhtarname örneğinin açık hali aşağıda yer almakta olup işbu örneği indirmek için tıklayınız.
… NOTERLİĞİ’NE
İHTARNAME
İHTAR EDEN :
TC KİMLİK NUMARASI :
ADRES :
VEKİLİ :
(Varsa tarafların yasal temsilcilerinin)
ADRES :
(Varsa tarafların yasal temsilcilerinin)
İHTAR EDİLEN :
ADRES :
KONU : 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 331. maddesi gereğince kira akdinin feshedildiğini içerir ihtarnamedir.
AÇIKLAMALAR :
1) Müvekkilimiz, …/ …/ … tarihli … yıllık kira sözleşmesi ile, … …. adresinde bulunan tarafınıza ait daireyi aylık kira bedeli … TL olarak kiralamış; dairenin …/ …/ … tarihinde müvekkilimize teslim edileceği ve teslim tarihine değin, gereken bakım, onarım ve tadilatın tarafınızca yapılacağı kararlaştırılmıştır.
2) Sözleşmede kararlaştırılan teslim tarihi olan, …/ …/ … tarihine değin kira sözleşmesinde kararlaştırılan tadilat kalemleri tarafınızca tamamlanamamasına rağmen; müvekkilimizce kira sözleşmesinin imzalanmasını takiben, aylık kira tutarı, sözleşmede kararlaştırıldığı üzere, her ayın ilk günü ödenmiştir.
3) Müvekkilimiz, …/ …/ … tarihinde yapacağı nikah dolayısıyla kira sözleşmesine konu daireyi kiralamış ancak, tarafınızın sözleşmede kararlaştırılan sürede sözleşme ile kararlaştırılan tadilat kalemlerini tamamlayamaması dolayısıyla mağdur olmuş ve kendi ailesini kurmak amacıyla yaptığı planlar gerçekleşmemiştir.
4) İşbu nedenle tarafımızca kira akdinin feshedildiği hususunu ihtar ederiz. …/ …/ …
İhtar Eden Vekili
Av.
Sayın Noter;
Üç suretten ibaret olan işbu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanmasını, bir suretinin muhataba memur aracılığıyla tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini içeren bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar eden vekili olarak talep ederiz. …/ …/ …
İhtar Eden Vekili
Av.
İhtar Ne Demek?
İhtar kelime anlamı itibarıyla hatırlatma, uyarı demektir. İhtarname bu anlam üzerinden türetilmiş bir kelimedir. İhtarname ile kişi yükümlülüklerini yerine getirmeye, hukuka uygunluğa davet edilir. Kişiye yapılan uyarı niteliğindedir. Muhatabın uyarıları dikkate almaması ve yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumda kişinin hukuki hakları saklıdır.
İhtarname Nedir?
İhtarname kanun, sözleşme, örf ve adetlerin öngördüğü işlem ve eylemlerin yerine getirilmemesiyle ortaya çıkan hak ve taleplerin kişi tarafından muhatabına bildirilmesini sağlayan uyarı ve hatırlatma niteliği taşıyan yazılı belgelerdir.
İhtarname resmî belge niteliğindedir ve mahkeme başta olmak üzere her yerde kullanılabilir. İhtarname çeken kişinin inkâr etme hakkı bulunmamaktadır. Dolayısıyla kişinin hukuki menfaatinin korunması için ihtarname örneği özenle hazırlanmak zorundadır.
İhtarname, hukuki bir karşılığı olan tebligattır. İhtarname, muhatap tarafa sözleşme, yasa ve yazılı olmayan kurallardan vücut bulan istek ve hakların bildirildiği hukuki kavramdır. Yazılı düzenlenmesi gereken ihtarnamelerin ikaz ya da haber özelliği taşıması da mümkündür. İhtarnameye ilişkin hukuki tanımlama, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 98. Maddesinde ifade edilmiştir.
Uygulamada birçok hakkın kullanılabilmesi adına ihtarname çekilmesi şartı aranır. Birçok hukuki olay ve işlemde süre başlangıcı, çekilen ihtarnamenin muhataba ulaşması anı olarak kabul edilir. İhtarname çekilmesi zorunlu olan durumlar mevzuatta belirtilmiş olup mevzuatta yer almayan durumlar için ihtarname çekilmesi şartı yoktur.
İhtarnamelere ait yasal düzenleme, 1512 sayılı Noterlik Kanununda ifade edilmiş olup bilinmesi gereken ilk kural, ihtarname göndermede görevli merciin noter olduğudur. Fakat bu şart, ihtarnamenin hazırlanmasının ve düzenlenmesinin de noter aracılığı ile yapılması gerektiğini ifade etmez. Sadece öngörülen hallerde, ihtarnamenin noter aracılığı ile gönderilmesinin zaruri olduğu anlamını taşır.
İhbarname Nedir?
İhtarname nedir? ile birlikte yanıtı merak edilen bir başka soru ise ihbarname nedir? dir.İhbarname kişinin kanun ve sözleşmeden doğan hak ve taleplerini karşı tarafa ilettiği bildirim niteliğindeki belgedir. Bu belge yazılıdır ve noter tasdikli olduğundan dolayı resmî belge hüviyetindedir. Noter üzerinden çekilmek zorundadır.
İhbarname bir kamu kurumu tarafından çekiliyorsa iadeli taahhütlü posta yoluyla gönderilmektedir. İhbarname ve ihtarname maksat itibarıyla benzerlikler taşısa da aynı hukuki kavramlar değillerdir.
İhtarname İle İhbarname Arasındaki Fark Nedir?
Noterlik Kanunu Yönetmeliği madde 98’de ihtarname için yapılan tanımlama, ihbarname için de kullanılmaktadır. Bir diğer ifade ile ihbarname ile ihtarname arasında hukuki mahiyet açısından bir fark bulunmamaktadır. Fakat uygulamada bir dizi fark mevcuttur.
İhtarnameler genellikle muhatabın bir şey yapmaya zorlanması amacı ile gönderilirken yani ihtar niteliği taşırken karşı tarafın ifade edilen şekilde davranmaması halinde birtakım hukuki neticeler ile muhatap olacağını ifade eder. Ancak ihbarname ise bir hukuki durumun muhataba ihbar edilmesi şeklinde kullanılır. Görüleceği üzere çok küçük farklar haricinde hukuki mahiyet noktasında bir fark bulunmaz.
İhtarname Nasıl Yazılır?
Hukuki anlamda etkili bir ihtarname yazmak için hukuki nedenleri ve meydana getirilmek istenen hukuki durumu muntazam biçimde içermelidir. Bunun yanı sıra maksadı aşan hususlara yer verilmemeli net ve sade olmalıdır. İhtarname yazılırken uyulması gereken hükümler şu şekildedir:
- İhtarnameyi gönderenin ve muhatabın adı ve soy ismi, açık adresleri,
- İhtar ya da ihbar edilen hukuki konu,
- İstem sahibinin imzası,
- Tebliğ şerhi, noter imzası, mührü ve işlem tarihi | İşlem tarihinin hem yazı ile hem de rakam olarak bulunması gereklidir.
İhtarname, bir hukuki sürecin müspetten menfiye, menfiden müspete dönmesini sağlayabilir. Bu bakımdan internet üzerinden “ihtarname örneği” aratmak suretiyle bulunan örnek ihtarnamelere bakılarak hazırlanmamalıdır. Zira her bir ihtarname, hukuki durum ve işlemin nitelikleri değerlendirilerek o durum ve işleme özgü düzenlenmelidir. Bu noktada yetkin ve deneyimli bir avukattan hukuki destek almak, ileride yaşanması muhtemel hak ve menfaat kayıplarının önüne geçilmesi adına isabetli olacaktır.
İhtarname Nasıl Çekilir?
İhtarname genellikle notere gidilerek gereken masrafların ödenmesi suretiyle çekilir. Kimi hallerde ihtarname ile beraber harici işlemlerin de yapılması gereklidir. Aksi takdirde çekilen ihtarname geçersiz olur. Söz gelimi özel bir boşanma sebebi olan terk için evvela terk ihtarı iletilmelidir. Terk ihtarının netice doğurabilmesi adına terk edene, terk ihtarı ile beraber evine dönmesi adına bir miktar para iletilmesi gereklidir. Bu nedenle ihtarnamenin muhakkak hukukçu incelemesinden geçmesinde fayda vardır.
İhtarname, muhatabını belirleneni yapmaya ya da uymaya zorladığı için ihtarname sonucunda ne olacağı, ihtarnamede belirtilen koşullara göre değişecektir. Genellikle muhataba bir süre verilir. Bu süre içinde muhatap, kendisinden beklendiği üzere hareket etmelidir. Kendisinden beklediği gibi hareket etmediği takdirde muhataba karşı dava açılır veyahut ihtarname de ifade edilmişse başkaca yaptırımlar uygulanır.
İhtarname ile birlikte, ihbar edilen hukuki hal, hukuki zeminde netice doğuracaktır. Söz gelimi devremülk iptali ihtarnamesi, karşı tarafın eline ulaştığı an netice doğurur. Sonuç olarak devremülk satış sözleşmesi feshedilir.
İhtarname sonrası hukuki prosesin çok titiz takip edilmesi gerekir. Zira ihtarnamenin muhataba ulaşması, muhatabın kendisine gelen ihtarnameye karşı ne şekilde bir irade koyduğu ve diğer hususlar, ihtarname sonrası sürecin önemli safhalarıdır.
İhtarname Nasıl Gönderilir?
İhtarname noter üzerinden yazılı bir şekilde muhatabının adresine gönderilmek suretiyle çekilmektedir. Kişinin hazırladığı ihtarname noter tasdikinden geçmektedir. Bu işlemin sonucunda ihtarname resmî belge niteliğini haiz olmaktadır.
Kişi, bir ihtarname örneği üzerinden kendi ihtarnamesini hazırlayabilir ve noter üzerinden kendi başına çekebilir; avukat zorunlu değildir. Hukuken karmaşık ve ciddi hak kaybına neden olabilecek meselelerde bu durum tavsiye edilmez.
Kiracıya İhtar
Kiracıya ihtar, kiracının yükümlülüklerini yerine getirmesi amacıyla noter aracılığıyla çekilmektedir. İhtarnamenin içeriği ve dayandığı gerekçeler büyük önem taşımaktadır. Bundan dolayı ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları için hazırlanan ihtarname örneği incelenerek kiracıya ihtar çekilmesi gerekmektedir.
İçerik ve usulde yapılan hatalar kiracı tahliye sürecini uzatabilmektedir. Ayrıca, ihtarname mahkemede delil olarak da kullanılabileceği için bir avukattan danışmanlık alınması dava sürecini kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.
Yurtdışına İhtarname Nasıl Gönderilir?
Yurt dışına ihtarname göndermek oldukça merak edilen hususların başında gelir. Bu husus biraz daha meşakkatli olmakla birlikte hukuken mümkündür. Fakat süreç nispeten uzun sürer. Türkiye’de düzenlenip yabancı bir ilkeye iletilecek olan noter işlemlerinin ilgili yer valili tarafınca onaylanması gerekir.
Fakat bu onama sürecinde ilgili valilik söz konusu belgenin muhteviyatına ilişkin bir değerlendirmede bulunmayıp sadece şekli anlamda inceleme yapar. Sonrasında ise tebligatın Dış İşleri Bakanlığına ve sonrasında da muhatap konsolosluğa gitmesi süreci başlar. Devletler arası sözleşmelere göre prosedürde bazı farklılıklar mevcut olsa da genel prosedür bu şekilde tezahür eder.
İhtarnameye Cevap
Muhatabına ulaşan her ihtarname için cevap vermek mecburi değildir. Fakat kimi durumlarda gelen ihbarname ve ihtarnamenin cevaplanması önemlidir. Bazı durumlarda ihtarnamenin gönderilmesi ile zamanaşımı ve benzer süreler kesilir. Bu hususlar, ihtarnamenin muhatabı için aleyhte netice doğurabilen hususlardır.
Genellikle de faizin işleme tarihi olarak ihtarname esas alınır. Öte yandan gelen ihtarnameye yanıt vermek, mevcut durumun dava zeminine gelmeden anlaşma ile çözümlenmesini sağlayabilir. Bu itibarla ihtarnameye cevap önemlidir ve bu husus uzman ellerce yani deneyimli bir avukat nezaretinde yürütülmelidir. İhtarname için genel kabul görmüş yanıt süresi bulunmamaktadır. Fakat genellikle ihtarnameler kendi içinde bir süre içerir.
İhtarname Cevap Süresi
İhtarnameye cevap süresi olarak belirlenmiş süre bulunmamaktadır. Ortalama 3 gün içerisinde ihtarnameye cevap verilmesi uygulamada sıkça görülür. Bu 3 günlük süre avukatlar tarafından makul karşılandığı gibi süre biraz daha uzayabilir. Sürenin uzamasında bir mahsur yoktur; ancak 3 gün içinde cevaplanması herhangi bir hak kaybı yaşanmaması ve sürecin düzgün işlemesi adına uygun görülmektedir.
Noterden İhtarname Çektikten Sonra Ne Yapılmalı?
Noterden ihtarname çektikten sonra yapılması gerekenler kişinin inisiyatifindedir. İhtarname çekmedeki amaç kişiyi hukuka uygun davranmaya davet etmek olduğundan dolayı kişinin ihtarnameye cevabı beklenebilir. İhtara cevap geldikten sonra veya cevap gelmese dahi makul bir süre geçtikten sonra kişi dava açabilir.
Kişiye ihtarname çekilmesi hukuki süreci kolaylaştırıcı etkiye sahiptir. Kişi ihtarname ile dava açmadan önce hukuka uygun bir biçimde yükümlülüğünü yerine getirmesi için uyarılmıştır. Bu durum uyuşmazlıklarda hakim tarafından dikkate alınmaktadır.
İhtarname Ücreti (2023)
İhtarname ücreti 2023 yılı itibarıyla nüsha başına 19,90 TL’dir. İhtarnamelerde sayfa başı ücret tarifesi uygulanmaktadır. Nüsha sayısı arttıkça notere ödenmesi gereken ücret artmaktadır. Dolayısıyla ihtarname muntazam bir şekilde hazırlanmalı; kişi talep ve haklarını en doğru şekilde dile getirmelidir. Esas ve usulde hata yapmamalıdır. İhtarname çekilmeden önce ihtarname örneği incelemesi kişilerin yararına olacaktır.
Avukatın İhtar Çekme Ücreti
Avukatın ihtar çekme ücreti 2023 yılı itibarıyla 1900 TL’dir. Bu fiyat Türkiye Barolar Birliğinin belirlemiş olduğu asgari tarifedir. İhtar çekilirken usul ve esaslara uygun çekilmeli, talepler hukuka uygun bir biçimde belirtilmelidir.
Bu maksatla oluşturulan ihtarname örneği niteliği itibarıyla önem kazanmaktadır. Dolayısıyla avukatlar asgari tarifeyi uygulamak zorunda değillerdir. Danışmanlık hizmeti aldığınız avukatlarda bu ücret farklılık gösterebilir. Şimdi, ihtarname nedir? başlığı altında bir diğer önemli hususa, ihtarnamenin takibine değinceğiz.
İhtarnamenin Takibi
Çekilen ihtarname takip edilmelidir. Bu hususta önem arz eden noktaların başında tebliğ şerhi gelir. Genelde noterden alınan tebliğ şerhi, tebligatın muhataba tebliğ edildiğine ilişkin belgedir. Muhatabına tebliğ edilmemiş ihtarnamenin geçerli hukuki neticeler doğurmayacağı bilinmelidir. Bu nedenle ihtarname gönderilmesi ile birlikte sonrası sürecinin sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekir.
Hukuki prosedür uzman avukat desteği ile yürütüldüğü takdirde tebligatın düzenlenmesi, iletilmesi ve ulaşıldığına ilişkin tebliğ şerhi ve gelen tebligata yanıt gibi önemli hususlar avukat tarafından yürütülür. İhtarname nedir? e ilişkin araştırmaya konu hususların mercek altına alındığı içeriğimizi dikkatle okumanızı tavsiye etmekeyiz.