Çocuk düşürtme suçu, çocuk düşürme suçu ve kısırlaştırma suçları Türk Ceza Kanunu m.99, m.100 ve m.101 arasında düzenlenmiştir. Çocuk düşürtme ve çocuk düşürme suçunda korunan menfaat kamu yararı ve 10 haftalık olan ceninin hayat hakkıdır. Kısırlaştırma suçunda ise korunan değer kişinin üreme ve çoğalma hakkıdır.
İçindekiler
- 1 Çocuk Düşürtme Suçu Nedir? (Tck M.99)
- 2 Çocuk Düşürtme Suçunun Mağdur Ve Faili Kimdir?
- 3 Çocuk Düşürtmeye Rıza Göstermenin Sınırları Nelerdir?
- 4 Çocuk Düşürtme Fiili Sonucunda Bedensel Veya Ruhsal Zarar Oluşumu Yahut Ölüm Meydana Gelmişse Suçun Alt Ve Üst Sınırındaki Değişimler Nelerdir? (Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Suç)
- 5 Çocuk Düşürtmenin Kavuşturma Usulü, Görevli Ve Yetkili Mahkeme
- 6 Çocuk Düşürme Suçu Nedir? (Tck m.100)
- 7 Çocuk Düşürme Suçunun Mağdur Ve Faili Kimdir?
- 8 Çocuk Düşürmede Kovuşturma Usulü Ve Görevli Ve Yetkili Mahkeme
- 9 Kısırlaştırma Suçu Nedir? (Tck M.101)
- 10 Kısırlaştırma Suçunun Mağdur Ve Faili Kimdir?
- 11 Kısırlaştırma Fiilinin Yetkili Kişi Tarafından Yapılıp Yapılmaması Veya Rıza Alınarak Yapılıp Yapılmamasına Göre Cezanın Alt Ve Üst Sınırları Nasıl Değişir?
- 12 Kısırlaştırma Suçunda Kovuşturma Usulü, Görevli Ve Yetkili Mahkeme
Çocuk Düşürtme Suçu Nedir? (Tck M.99)
Uygulamada ve halk arasında yasadışı kürtaj olarak da anılan Bu Suç, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 99. Maddesinde düzenlenmiştir. Hukuken geçerli rızası olmaksızın bir kadının çocuğunu düşürten kişi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır (Tck m.99/1). Bu suçla korunan hukuki yarar kadının anne olma hakkı ve ceninin yaşama hakkıdır.
Çocuk Düşürtme Suçunun Mağdur Ve Faili Kimdir?
Bu suçun mağduru ancak gebe bir kadın olabilir. Gebeliğin doğal yoldan veya suni döllenme yolluyla meydana gelmesi gibi bir farklılıkların suçun oluşumunda bir etkisi yoktur. Bu suçun faili ise gebe kadından farklı olarak çocuğu düşüren kimsedir.
Çocuk Düşürtmeye Rıza Göstermenin Sınırları Nelerdir?
1) Gebeliği henüz on haftayı aşmamış olması koşuluyla kadının rızasının bulunması halinde çocuk düşürtmek fiili suç oluşturmaz.
2) Tıbbi zorunluluk bulunmadığı halde, kadının rızası bulunsa dahi gebelik süresi on haftayı aşan kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu durumda çocuğun düşürtülmesine rıza gösteren kadın hakkında ise bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasına hükmolunur (Tck m.99/2).
3) Rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftayı aşmamış bir kadının çocuğunun yetkili olmayan bir kişi tarafından düşürtülmesi halinde; iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
4) Kadının mağduru olduğu bir suç nedeniyle gebe kalması halinde, süresi yirmi haftadan fazla olmamak ve kadının rızası olmak şartıyla, gebeliği sona erdirene ceza verilmez. Ancak bunun için, gebeliğin uzman hekimler tarafından hastane ortamında sona erdirilmesi gereklidir.
Çocuk Düşürtme Fiili Sonucunda Bedensel Veya Ruhsal Zarar Oluşumu Yahut Ölüm Meydana Gelmişse Suçun Alt Ve Üst Sınırındaki Değişimler Nelerdir? (Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Suç)
1) Rızası olmaksızın bir kadının çocuğunun düşürtülmesi sonucu beden veya ruh sağlığı bakımından zarar meydana gelmişse, kişi altı yıldan on iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Aynı fiilin kadının ölümüne neden olması durumunda ise on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (Tck m.99/3).
2) Tıbbı zorunluluk bulunmadığı halde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişinin bu fiili sonucu beden veya ruh sağlığı bakımından zarar meydana gelmişse kişi üç yıldan altı yıla kadar cezalandırılır. Aynı fiilin kadının ölümüne neden olması durumunda ise dört yıldan sekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (Tck m.99/4).
Çocuk Düşürtmenin Kavuşturma Usulü, Görevli Ve Yetkili Mahkeme
Bu maddede düzenlenen suçlardan hiçbirinin takibi şikayete tabi değildir. Hepsi re’sen takibi gereken suçlardır.Görevli mahkeme, TCK m.99/1 ve Tck m.99/2’nin birinci cümlesi Tck m.99/4 ve Tck m.99/5’de öngörülen cezanın üst sınırı itibariyle 5235 sayılı Kanunun 10-12 maddeleri uyarınca, Asliye Ceza Mahkemesidir. Tck m.99/2’nin ikinci cümlesinde düzenlenen suç için görevli mahkeme, 5235 sayılı yasanın 10. Maddesi gereğince Sulh Ceza Mahkemesidir. Bu suçlarda yetkili mahkeme düşürtme sonucunun gerçekleştiği yer mahkemesidir.
Çocuk Düşürme Suçu Nedir? (Tck m.100)
Gebelik süresi on haftadan fazla olan kadının çocuğunu kendi isteğiyle düşürmesi suçudur (TCK m.100). Bu suçla korunun hukuki yarar kişilerin beden ve ruh sağlığı ve düşürülen ceninin yaşam hakkıdır. Bu suçu işleyen kimse hakkında bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunur.
Çocuk Düşürme Suçunun Mağdur Ve Faili Kimdir?
Bu suçun faili özel sıfat taşıdığı için bir özgü (mahsus) suç olarak düzenlenmiştir. Bu suçun faili ancak gebe kadın olabilir. Kadının yaşı, medeni hali önemli değildir. Gebe olmayan bir kadının bu suçun faili olması mümkün değildir. Failin bizzat kendi üzerinde bu eylemi gerçekleştirmesi gerekeceğinden gebe olmayan bir kimse bu suça katılabilir ancak doğrudan faili olamaz. Çocuk düşürme suçunun mağduru gebe kadının kendisi değildir, bir kimse suçun hem faili hem de mağduru aynı anda olamaz. Bu suçun mağduru ancak anne karnından düşürülmek istenen cenin veya toplumdur.
Çocuk Düşürmede Kovuşturma Usulü Ve Görevli Ve Yetkili Mahkeme
Bu maddede düzenlenen suçun takibi şikayete tabi değildir. Re’sen takibi gereken suçlardandır.Bu suçta yetkili mahkeme düşürme sonucunun gerçekleştiği yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise bu suç için öngörülen ceza miktarına bakıldığında ve 5235 sayılı kanunun onuncu maddesi gereğince Sulh Ceza Mahkemesidir.
Kısırlaştırma Suçu Nedir? (Tck M.101)
Kısırlaştırma, 2827 sayılı nüfus planlanması hakkında kanunun 4. Maddesi bir erkek ve kadının çocuk yapma kabiliyetinin cinsi ihtiyaçlarını tatmine mani olmadan izalesi için yapılan müdahale olarak tanımlanmıştır. Bir erkek veya kadını rızası olmaksızın kısırlaştıran kimse, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.101). Bu suçta korunmak istenen hukuki yarar, mağdurun beden bütünlüğü ve üreme kabiliyetinin yok edilmesinin önlenmesidir. Fiil kısırlaştırma yetkisi olmayan bir kimse tarafından yapılırsa, ceza üçte biri oranında arttırılır.
Kısırlaştırma Suçunun Mağdur Ve Faili Kimdir?
Bu suçun faili kısırlaştırma işlemini yamaya yetkili olup rıza almadan bu işlemi gerçekleştiren kimse veya doğrudan kısırlaştırma işlemini yapmaya yetkisi olmadığı halde bu işlemi yapan kimselerdir. Bu suçun mağduru kadın veya erkek fark etmeksizin çocuk yapma yeteneğine haiz olan herkestir.
Kısırlaştırma Fiilinin Yetkili Kişi Tarafından Yapılıp Yapılmaması Veya Rıza Alınarak Yapılıp Yapılmamasına Göre Cezanın Alt Ve Üst Sınırları Nasıl Değişir?
1) Fiil, kısırlaştırma işlemi yapma yetkisi olmayan bir kimse tarafından rıza dışı yapılırsa, ceza üçte biri oranında arttırılır.
2) Rızaya dayalı olsa bile, kısırlaştırma işlemini yetkili olmayan bir kişi tarafından işlenmesi halinde ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Kısırlaştırma Suçunda Kovuşturma Usulü, Görevli Ve Yetkili Mahkeme
Bu maddede düzenlenen suçun takibi şikayete tabi değildir. Re’sen takibi gereken suçlardandır.TCK m.101/1 ve Tck 101/2 fıkralarında öngörülen cezanın üst sınırı itibariyle ve 5235 sayılı Kanunun 10-12 maddeleri gereğince görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise hareketin yapıldığı yer mahkemesidir.