Boşanma davaları eşlerin aile birliğini sonlandırmak istemesi durumunda Aile Mahkemesi’ne açılan davalardır. Eşler çeşitli nedenlerle ayrılmak istediklerinde bunu mahkeme kararı ile onaylatmak zorundadırlar.
Ailenin toplum açısından oldukça büyük bir önemi bulunur. Toplumun temel yapı taşlarından biri olması nedeni ile ailede oluşabilecek bozulmalardan toplum ister istemez etkilenir. Bu sebeplerle de ailenin korunmaya çalışıldığı görülmektedir. Hukuk kuralları aracılığı ile teminat altına alınmaya çalışılan aile birliği kurulurken kişi özgür iradesi ile hareket edebilir.
Aile birliğinin sonlandırılması yönünde eşlerin karar almaları durumunda ise Aile Mahkemelerine başvuru yapılması zorunludur. Hâkimin karar vermesine bağlı olarak da bu müessese sonlandırılabilir. Boşanma davaları açılırken hukuki destek alınması önerilir. Avukatlar hukuki süreçlerde eşlerin yasal temsilcisi olduklarında hak kayıplarının engellenebilmesi için görev yapar.
Boşanma Avukatı Görevleri
Avukatlar Hukuk Fakültelerinden mezun olduklarında avukatlık görevini yerine getirebilirler. Davalar sırasında avukatların kişilerin yasal temsilcileri olarak hakları savunmaları mümkün olur. Avukatların varlığı ile hukuki açıdan ortaya çıkma ihtimali bulunan yanlışlıkların da önüne geçilebilmektedir.
Boşanma davalarında tarafların temsil edilmesi gerektiğinde avukatlara başvurulur. Boşanma avukatının görevi eşlerin haklarını savunmak olurken boşanmanın en az zararla gerçekleşmesine çalışmaktır. Boşanma davası süreçleri yaşanırken birçok problemle karşılaşılabilmektedir.
Maddi ve manevi tazminat talepleri ya da nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi boşanmayı ilgilendiren sorunların çözümlenmesi gerektiğinde hukuki destek almak işleri kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle de mahkemeye müracaat sırasında avukatlara gerek duyulur.
Anlaşmalı Boşanma Davasında Avukatın Görevleri
Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin dava açmadan önce asgari müşterekler konusunda ortak karar vererek hareket ettikleri dava türleridir. Bu davalarda eşler velayet veya nafaka gibi konularda önceden ortak karar alır. Mal paylaşımı veya tazminat davası açacaklarına dair irade beyanlarını da anlaşma protokolüne koyarlar. Boşanma davasında mal paylaşımı ile ilgili daha fazla bilgiyi burada alabilirsiniz.
Anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede sonuçlanabilen dava türleridir. Bununla birlikte anlaşmalı görülen bir davanın eşler arasında oluşabilecek fikir ayrılığı sonucunda çekişmeli bir hal alması da mümkündür.
Anlaşmalı davalarda da hukuki destek almak oldukça önemlidir. Bu davalar açılmadan önce profesyonel bir bakış açısı ile olayların öngörülebilmesi önem taşıyacağından avukatlar önemli görevler üstlenir. İleride ortaya çıkabilecek farklı sorunların önlenebilmesi için yapılacak anlaşma protokolünde tüm detayların atlanmadan ele alınması gerekir. Aksi durumda ise boşanma gerçekleştikten sonra eksik bırakılan protokole istinaden farklı dava süreçleri eşler arasında ortaya çıkabilmektedir.
Anlaşma protokolünün hazırlanması sürecinde bu sebeple avukatlardan hukuki destek alınması problemsiz bir boşanma süreci yaşamak açısından önerilir. Kişilerin hak kayıpları önlenirken hukuki yanlışlıklar da avukatlar sayesinde kısa sürede giderilebilecektir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Avukatın Görevleri
Çekişmeli boşanma davaları eşlerin pek çok konuda fikir ayrılığı yaşaması sonucunda açılır. Eşler ayrılık kararını onaylatmak istedikleri gibi çeşitli sorunlarını da çözümleyemediklerinden çekişmeli bir dava süreci yaşanabilir.
Ayrılığın sebebi aldatma, şiddetli geçimsizlik ya da farklı bir sebep olduğunda eşler arasındaki boşanma davasının mahiyeti çekişmeli olur. Bu tür davalarda çocukların kimde kalacağı, nafaka miktarı ya da mal paylaşımının nasıl yapılacağı konusunda belirsizlik olabilir.
Eşlerin karşılıklı olarak anlaşma sağlayamaması da davanın uzamasına ve karmaşıklaşmasına yol açacağından kanuni temsilcilere bu tür davalarda önemli sorumluluklar düşmektedir. Boşanma avukatının konusunda uzmanlık sahibi olması, dava geçmişi, tecrübeleri ve öngörüsü bu tür davalar sırasında önemli hale gelecektir.
Boşanma davalarında görev yapacak avukatların alanına hâkim olması tecrübeleri ve mesleki başarıları ile doğru orantılıdır. Bu nedenle de kişi haklarının savunulması gerekli olduğunda hukuki destek alınması önerilir. Hukuk bilimsel bir disiplindir ve kendine özgü bir dile sahiptir. Bu yapısı nedeni ile de uzmanlık gerektiren bir alandır.
Boşanma davalarında kişilerin avukat olmadan katılması haklarının doğru savunulması açısından engel teşkil eder. Bireyin hukuki konulara bir avukat kadar hâkim olmaması ve kanunların içeriklerinin bilinmemesi hak kayıplarını artıracaktır. Bu nedenle de işinde uzman bir boşanma avukatı ile çalışmak daima avantaj yaratır.
Boşanma davalarının nedenlerine bağlı olarak maddi ve manevi tazminat talepleri karşısında da avukatlardan görüş almak gerekli olur. Maddi ve manevi tazminat davaları her eş tarafından açılamamaktadır. Kusursuz veya az kusurlu eşin açabileceği bu davalar için de hukuki destek şarttır.
Boşanma davası sürerken açılabilen tazminat davaları aynı zamanda dava sonuçlandıktan sonraki bir yıllık sürede de açılabilir. Bu sürelerin bilinmesi ve zamanaşımı gibi süreçlerin atlanmaması için hukuki destekle hareket etmek daima avantaj yaratır.
Çekişmeli boşanma davalarıyla birlikte ortaya çıkan sorunlardan biri de velayete ilişkin konulardır. Eşlerin çocuklarının durumu konusunda fikir birliğine varamaması halinde velayet konusu gündeme gelecektir. Çocukların kimde kalacağı ya da eşlerin nafaka problemi de boşanma davalarını ilgilendiren konulardan birkaçıdır.
Mal paylaşımı konusu da boşanma davaları açısından önemli ayrıntılardan biridir. Bu süreçlerde hukuki danışmanlık alınmaması durumunda ise kişilerin hak arayışı konusunda aksamalar ortaya çıkabilir. Bu ve benzeri birçok neden de avukatlar tarafından temsil edilmeyi gerekli kılar.
Hukukun bilimsel bir dile sahip olması anlaşılması konusunda güçlük yaratır. Bununla birlikte alanında uzman bir hukukçu tarafından temsil edilmek kişilerin haklarının savunulmasında önemli bir avantaj olarak ortaya çıkar.
Çekişmeli boşanma davaları için gerekli olan delillerin sunulması, bunların hukuka uygun olarak elde edilmesi ve ispatlanması süreçlerinde de avukatlara gerek duyulmaktadır. Mahkemelerin istenilen sonuçları vermesi ve hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için de avukatlar önemli görevler yapar.