İçindekiler
Yürütmenin Durdurulması Nedir?
İdari işlemin iptali istemiyle İdare mahkemesinde dava açılması işlemin yürütülmesini durdurmaz. Yani işlem uygulamadadır ve etkilerini hukuk aleminde sürdürmektedir. İptal davasının mahkemece karara bağlanacağı süre de dikkate alındığında davacıların işlem sebebiyle mağdur olmamaları yürütmenin durdurulması kararı ile sağlanır. Çünkü Yd Kararı (yürütmenin durdurulması kararı) ile işlemin uygulanması geçici bir süreyle ertelenmiş yani eski hale dönülmüş olur.
Yürütmenin Durdurulması Ne Kadar Süreyle Devam Eder?
Yürütmenin durdurulması, bu haliyle idari işlemin uygulanmasının geçici bir süreyle ertelenmesi olarak tanımlanabilir. Yürütmenin durdurulması kararı yürütmenin durdurulması kararına itiraz edilip aksi yönde bir karar verilmediği sürece davanın esası hakkında karar verilinceye kadar etkisini sürdürür. Yürütmenin durdurulması kararı davacının dilekçede yapacağı yazılı talebi üzerine verilir.
Yürütmenin Durdurulması Şartları Nelerdir?
Yürütmenin durdurulması kararının verilebilmesi için idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bu iki şart birlikte gerçekleşmeden yürütmenin durdurulması kararı verilemez. Yürütmenin durdurulması kararı yine davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra verilir.
Fakat uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir. Ancak, kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, naklen atama, görev ve unvan değişikliği, geçici veya sürekli görevlendirmelere ilişkin idari işlemler, uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerden sayılmaz.
Yürütmenin Durdurulması Kararı Verilen Uyuşmazlık Tipleri
Uygulamada yıkım, tahliye, iller ve ilçeler arası naklen atama, ruhsat işlemleri, kamudan ihraç, öğrenci disiplin cezaları, okuldan uzaklaştırma, geçici görevlendirme, ödeme emri, haciz işlemleri, ehliyete el koyma ve ihale işlemleri en çok yürütmenin durdurulması kararının verildiği uyuşmazlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mahkemece Verilen İptal Kararının Uygulanması İçin Kararın Kesinleşmesi Beklenir Mi?
İdare mahkemesinin verdiği iptal ya da yürütmenin durdurulması kararının uygulanması için kararın kesinleşmesi beklenmez. İdare, yargı kararının gereklerini yerine getirmeye ve bu yönde işlem tesis etmeye mecburdur ve bu süre 30 günü geçemez. Aksi durum idarenin tazmin sorumluluğunu gerektirir.