Kamu Görevlilerinin Atama ve Nakilleriyle İlgili Davalarda Hukuka Aykırılık ve İptal Sebepleri Nelerdir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun “Memurların Kurumlarınca Görevlerinin ve Yerlerinin Değiştirilmesi” başlıklı 76. maddesinde: “Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler.
Aşağı dereceye atananların 68 inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinden aşağı derecelere atananların aylık derece ve kademeleri genel hükümlere göre tespit edilmekle beraber, atandıkları bu derecelerde geçirdikleri süreler (kesenek ve karşılık farklarının kendileri tarafından her ay T.C. Emekli Sandığına gönderilmesini kabul etmeleri şartıyla) emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir.” Hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda anılan kanun maddesi uyarınca atamalarda kamu görevlilerine ilişkin kadrolar üzerinde idareye takdir yetkisi tanınmıştır. Ancak idareye tanınan bu yetki mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır. İdare bu yetkisini hukuken geçerli nedenlere dayalı olarak kullanabilecektir. Aksi durumda işlem sebep ve maksat yönlerinden iptal edilecektir. Buna göre;
- İdarenin il merkezi dışındaki bir ilçede boş bulunan pozisyonuna merkezdeki personeller arasından atama yapılacak ise atanacak personelin seçimine yönelik objektif kriterler belirlenmesi, ataması yapılacak personelin eş ve sağlık özürleri yönünden inceleme yapılması, kıdem, liyakat ve bulundukları görevde geçirilen hizmet süreleri gibi objektif kriterler yönünden bir değerlendirme yapılması gerekmekte olup aksi halde işlem kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden iptal edilecektir.
- Anadolu/Fen Türü liselerden norm kadro fazlası olarak başka eğitim kurumlarına atanacak öğretmenlerin belirlenmesinde seçme sınavını kazanarak Anadolu/Fen Lisesine atanan öğretmenler ile seçme sınavını kazanmadan atanan öğretmenlerin birlikte hizmet puanı değerlendirilmesine tabi tutulması hukuka aykırıdır.
- İlgilinin müdürlük görevinde başarısızlığına veya yetersizliğine ilişkin bilgi ve belgeler sunulamamasına karşılık, değerlendirme formunda başarısızlığına ve yetersizliğine ilişkin değerlendirmeler yapılarak değerlendirme formu dikkate alınarak müdürlük görevinden alınması hukuka aykırıdır.
- Rotasyon atamalarında ilgilinin görev yerindeki süresini doldurmaması, atanacağı kadroda hizmetine ihtiyaç duyulmaması, eş ve sağlık özrü gibi mazeretlerin dikkate alınmaması hukuka aykırıdır.
- Disipline aykırı eylemler sebebiyle yapılan atamalarda ilgilinin görev yaptığı yerde yıpranması veya eylemleri sebebiyle artık çalışma imkanını kaybetmesi gerekmekte olup ilgilinin hem disiplin cezası ile cezalandırılması hem de ceza anlamını taşıyacak şekilde atama işleminin yapılması hukuka aykırı olacaktır.
- Atama işleminin içeriğinde veya davalı idarenin savunmasında somut bir atama gerekçesine yer verilmeden soyut iddialarla atamanın yapılması işlemi kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden sakatlayacaktır.
- Öğretmenlerin yer değiştirme suretiyle atamalarında eğitim kurumlarında alanları itibariyle boş norm kadro bulunması ve öğretmenin hizmet puanına göre işlem yapılması kural olup aksi durum hukuka aykırı olacaktır.